Sinopsis Drama Sang Pewaris

Sinopsis Drama Sang Pewaris Lakonan Ben Amir dan Amyra Rosli mewarnai Slot Lestary TV3. Ben Amir memegang dua watak sebagai Ali dan Amer. Drama ini adalah  adaptasi novel ‘Sang Pewaris’ karya Fizziany. Sang Pewaris juga boleh ditonton semua episod secara percuma di wetv.vip atau melalui aplikasi WeTV.

Lakonan Ben Amir memang mantop untuk drama sweet dreams dan Amyra pula sangat hebat dalam drama NUR

Watak Ben Amir sebagai Ali hanyalah seorang pemuda kampung biasa tinggal bersama ibu bapa angkatnya, Pak Samad dan Mak Bedah.

Dia sering mendapat mimpi pelik sejak remaja hingga kini dan masih tak faham kenapa ia selalu datang padanya. Ali sering didatangi oleh gadis yang sama dalam mimpinya. Ali diberitahu oleh Haji Mahfuz bahawa dia adalah pewaris kekayaan Tunku Ahmad dan Tunku Kamariah dan diminta untuk pulang.

sinopsis drama sang pewaris

Mahmud (Zamarul Hisham) yg bekerja dengan Tan Sri Megat Khairuddin telah berusaha mencari anak majikannya yg hilang sehingga dia jumpa petunjuk dan pergi ke kampung Ali. daripada maklumat yg diperolehi, Mahmud percaya Ali adalah Megat Dali yg dicarinya selama ini malangnya Pak Samad tidak mahu memberi kerjasama.

Mahmud selalu terlepas peluang untuk bertemu sendiri dengan Ali.

Lebih mengejutkan lagi apabila mengetahui dia mempunyai kembar. Ali merancang menyamar sebagai tukang kebun untuk mengenali keluarganya dengan lebih baik. Di sana, Ali jatuh cinta kepada Zara (Amyra Rosli), anak angkat keluarganya. Namun Ali terpaksa akur gadis itu merupakan tunang kembarnya.

BACA : Sinopsis Beri Sedikit Waktu

“Dah baiki?” Soal Zara (Amyra Rosli). Ada kedinginan di sebalik nada suaranya.

Ali (Ben Amir segera menjatuhkan buaian yang disangkutnya di dahan pokok mangga.

“Sudah Cik Zara. Sudah… Saya dah uji pun…Saya sendiri yang naik petang semalam…” ujar Ali sambil membetulkan buaian itu.

Zara mendekati buaian itu. Tangannya juga meneliti tali yang sudah ditukar. Keningnya terjungkit, kemudian dia memandang Ali yang sedang tersenyum manis.

“Jemputlah naik… Jangan bimbang… Kalau jatuh, kali ni saya ada…” bukan main gatal mulut Ali nak mengaku yang dia sedia berkhidmat untuk Cik Zaranya…

“Kalau tali ni putus sekali lagi, gaji awak yang saya tolak…” ugut Zara tanpa riak di wajah. Kedua-duanya saling berpandangan. Ali mengukir senyum lalu angguk.

“Setuju…” selamba Ali menjawab sekaligus meyakinkan Zara bahawa buaian itu sudah kukuh

sinopsis drama sang pewaris

Dalam satu hari sahaja, Ali dikejutkan dengan beberapa fakta tentang dirinya;

 1. Dia bukan Ali bin Ahmad, tetapi rupanya Tunku Ali Khairudin ibni Tunku Ahmad!
 2. Dia mempunyai seorang abang kembar!
 3. Sangkanya dia cuma anak pungut, tetapi rupanya dia pernah diculik!
 4. Keluarga kandung sedang mencari dan menanti kepulangannya demi kelangsungan warisan keluarga.

Takut dengan kenyataan yang mendadak di depan mata, Ali enggan pulang meskipun puas dipujuk. Tetapi, sekeping gambar telah melunturkan pendiriannya. Dia pulang juga akhirnya.

BACA : Sinopsis Drama Hadiah Dari Tuhan

Di saat majlis meraikan kepulangannya diatur, Ali menukar fikiran. Dia menghilangkan diri. Ali mengubah rupa dan menyamar sebagai tukang kebun lalu menyusup masuk ke dalam rumah keluarga kandungnya. Di situ, dia mula mengenali beberapa nama.

sinopsis drama sang pewaris

Karekter Pelakon Drama Sang Pewaris

Tuan Haji Mahmud: Pengurus keluarga diraja yang terlalu setia sehingga menimbulkan curiga.

Tunku Kamariah: Sang Bonda yang suka menyendiri. Sikapnya terkadang bagai orang gila.

Tunku Ameer: Lelaki misteri yang sukar ditafsir budi pekerti.

Doktor Mahfuz: Doktor peribadi keluarga yang prihatin meski senyumnya dingin.

Che Som dan Pak Kadir: Tukang masak dan pemandu rasmi keluarga yang memiliki semua cerita tentang keluarga tersebut di dalam poket mereka.

Zara Aireena: Manis. Lembut. Jelita. Bergaya. Ops, itu luaran sahaja! Tetapi rupanya dia boleh tahan gila. Kalau tidak, takkan dikejarnya Ali dengan parang semata-mata marahkan Ali terpotong pokok bunga kesayangannya.

Konflik muncul satu demi satu. Misteri lama terurai perlahan-lahan. Luka lama kembali berdarah. Namun, tiada luka yang dapat menandingi luka di hati Ali bila terpaksa akur bahawa hatinya mula mencintai Zara Aireena, tetapi gadis itu pula merupakan tunang abang kembarnya!

Terlepas?? Jangan risau boleh tonton secara online di sini

Info Sinopsis Drama Sang Pewaris

 • JUDUL : SANG PEWARI
 • SEPISOD : 13
 • TARIKH TAYANGAN : 26 November 2020
 • WAKTU SIARAN : Rabu-Jumaat, 9:00 malam
 • SIARAN TV : Slot Lestary TV3
 • PENULIS SKRIP : Eenaz Mokhtar, Farah Alya Asari
 • PENULIS NOVEL : Fizziany
 • PENGARAH : Eyra Rahman
 • PRODUKSI : Global Station Sdn Bhd
 • PELAKON : Ben Amir, Amyra Rosli, Zarynn Min, Fizz Fairuz, Zamarul Hisham, Ieda Moin, Acong Sweetchild, Sheila Mambo, Dilla Ahmmad, Harun Hashim, Wan Sharmila, Fad Anuar, Mimi Ernida, Zaefrul Nordin, Bidin Alzaifah

One Response

 1. Aisya Ismail December 17, 2020

Add Comment

error: Content is protected !!