Varian lambda pulak dah ! bila nak habis covid-19 ni

Varian lambda coronavirus pertama kali dilaporkan di Peru pada bulan Disember 2020, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO ) terdapat sekurang- kurangnya 29 kes di merata negara.

Aduh memang mendebarkanlah bila baca info macam ni. Memang rasa tak senang duduk. Sebelum ni heboh variant Delta yang ganas. Yang ini aku tak tahu apa pulak. Cukup-cukuplah penangan iman terkena Covid19 april lalu. Sudah cukup buat keluarga aku hilang arah

Ia kemudian merebak ke beberapa negara di Amerika Selatan, di mana ia menyumbang lebih dari 20% varian yang dikesan.

Satu kes Lambda direkodkan di pusat kuaranti hotel di New South Wales pada bulan April.

Pusat Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Eropah telah menetapkan Lambda sebagai “varian dalam pemantauan”, dan Public Health England menganggapnya sebagai “varian yang sedang disiasat”.

BACA : 10 Info Penting Vaksin

Adakah Varian Lambda lebih mudah berjangkit?

Bolehkah ia lepas dari vaksin? Belum diketahui

Tetapi bila lihat dari rekod kebolehan Mutasinya ia memang mempunyai lonjakan protein SARS-CoV-2 dan ini semestinya meningkatkan daya jangkitan.

Tambahan pulak, vaksin yang sedia ada dicipta berdasarkan varian yang lebih awal bukan yang terkini,

Alamak

Lambda mengandungi pelbagai mutasi terhadap protein lonjakan.

Varian lambda coronavirus

Adakah Varian lambda lebih teruk?

Penilaian risiko yang dikeluarkan oleh Public Health England pada bulan Julai mengakui bahawa belum ada cukup maklumat mengenai Lambda untuk mengetahui sama ada jangkitan meningkatkan risiko penyakit yang teruk.

Penilaian risiko juga mengesyorkan pengawasan berterusan di negara-negara di mana Lambda dan Delta hadir dilaksanakan sebagai keutamaan. Tujuannya adalah untuk mengetahui sama ada Lambda mampu mengalahkan Delta.

Tetapi dalam masa yang sama beberapa saintis telah memperingatkan bahawa strain Lambda lebih mudah atau cepat penularannya daripada varian Delta, yang saat ini merupakan strain dominan di UK, memang di saat hampir 80% rakyat mereka telah divaksin terdapat lonjakan yang tinggi.

Cuma kalau kita lihat data dunia UK masih kurang angka kematian per kapita jika di bandingkan dengan Malaysia.

Analisa peringkat awal yang masih dalam kajian mengenai protein lonjakan pada varian Lambda SARS-CoV-2 menunjukkan peningkatan infektiviti dua kali ganda, yang menurut para saintis disebabkan oleh mutasi tertentu pada virus yang disebut mutasi L452Q.

Adakah vaksin akan tetap berfungsi terhadap varian Lambda?

Masih dalam peringkat kajian, para penyelidik mendapati bahawa vaksin mRNA berkesan terhadap varian Lambda.

Kedua-dua vaksin Pfizer dan Moderna coronavirus yang digunakan di UK adalah mRNA jabs, yang bermaksud ia mengandungi bahan genetik yang memerintahkan sel-sel tubuh untuk menghasilkan lonjakan coronavirus, yang kemudian memprovokasi tindak balas imun.

https://www.sciencefocus.com/news/lambda-variant/

Herd Imunity

Memandangkan Covid-19 ini boleh bermutasi pelbagai jenis seperti variant lambda ini.

Menurut para pakar, 70 peratus populasi dunia perlu diberi vaksin terhadap koronavirus untuk kekebalan kawanan global.

Pada akhir bulan Jun, sekitar 10.4 persen penduduk dunia telah divaksinasi, di mana negara-negara berpendapatan rendah hanya 0,9 persen.

Di banyak negara membangun, bahkan pekerja kesihatan atau perawatan tidak diberi vaksin.

Negara kita mencatat 17.9% pada tarikh 27 July 2021, Jadi marilah kita sama-sama negara kita bebas covid19 secepat mungkin.

aku paranoid? of course .. tengok data Malaysia dah cecah 17k, mestilah aku risau . segala mak nenek ubat aku dah standby, Vitamin C, D, sumac dan terkini Ivermectin

5 Comments

  1. Maizan July 27, 2021
  2. MAMA REEN July 27, 2021
  3. Netty July 27, 2021
  4. Hasnita Sawal July 27, 2021
  5. wani sukarno July 31, 2021

Add Comment

error: Content is protected !!