Ivermectin untuk rawatan Covid19. Betul- betul okaykah ?

Ivermectin untuk rawatan Covid19. Dah berbulan orang membincangkan ubatan ini sebagai salah satu rawatan untuk covid19. Dan tambah kecoh, bila seorang Doktor yang berstatus senior yang menekankan pihak KKM untuk menyegerakan penggunaan ubat ini. Malah Astro Awani pun ada menyiarkan cadangan dari doktor tersebut

Kemudian, opis aku mula adakan satu session dengan Dr Malar and kami membincangkan perkara ini secara terbuka. So makin triggerlah untuk aku memahami apakah invermectin ini sebenarnya

Yang aku tau Ivermectin ini adalah ubat cacing yang banyak dipakai oleh veteriner

Pengalaman kawan yang menggunakan Ivermectin

Sehinggalah, salah seorang kawan yang berada di Kedutaan Indonesia memaklumkan bawah antara ubat yang dia diperolehi dari Doktor di sana adalah Invermectin. Ini memang real case. Untuk pengatahuan korang memang Indonesia sekarang berada di tangga ke2 dalam data statistik kes covid19 dunia.

Kawan aku dan suaminya dua dua telah dijangkit Covid19 dan alhamdulillah telah beransur pulih. Cuma suaminya ada mengalami sedikit masalah untuk bernafas pada satu masa tersebut.

Tetapi perlu aku ingatkan mereka ambil ubat ini atas preskripsi Doktor.

Ivermectin untuk rawatan Covid19
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214750021000445

Pendirian aku

Disaat ini jugak Kuala lumpur dan Selangor memegang carta yang tinggi untuk kes di Malaysia. hampir 5k sehari. Mengerikan. Kiri kanan aku dengar ada kawan yang kena dan kalau aku skroll FB tu banyak ucapan takziah untuk kawan kawan yang gugur dek kerana virus Covid19.

Walau dah amik vaksin pun aku masih risau, mana aku tak risau sekarang ni varian Lambda pulak oit!

Better late than never. hahah dalam rumah aku ni banyak ubatan yang aku standby sejak iman kena covid19 haritu. Aku dah standby Cold Flu, Sumac, Vitamin C dan terkini shiruto untuk meningkatkan hormon. Tipulah aku cakap aku tak takut.

Walaupun orang kata mati itu pasti tapi inilah usaha aku untuk kurangkan.

Gusar jugakan. Aku rasa seperti dalam cerita zombie dah yang menunggu masa untuk dijangkiti. So aku buat sedikit research dan pembacaan dari beberap sumber seperti journal yang boleh dipercayai. Dan salah satunya kajian ini . Masih awal tapi dia juga menyatakan negara Peru yang berjaya menurunkan rate kematian atas serangan covid19 ini

Entahlah, mungkin untuk menyedapkan hati sendiri dengan mencari info sebegini. Bagaimana pun tetap ada side effect. Aku hanya bercadang untuk menyimpannya sahaja. Mungkin ada digunakan bila terdesak.

Ingat! ini bukan supplement tau.

FAQ IVERMECTIN

Ivermectin untuk rawatan Covid19

1- Adakah Ivermectin sesuai dimakan oleh semua lapisan umur?

Ivermectin hanya boleh dimakan oleh golongan yang berumur 12 tahun dan ke atas

2- Saya tidak mempunyai gejala covid. Adakah saya boleh mengambil Ivermectin?

Ivermectin boleh diambil sebagai langkah pencegahan dengan pengambilan 1 biji / minggu selama 6 minggu

3- Saya disahkan positif covid. Bagaimanakah pengambilan Ivermectin untuk diri saya?


Ivermectin hendaklah dimakan mengikut protokol berikut;
Langkah 1, 1 tab/hari selama 6 hari
Langkah 2, 1 tab/minggu selama 12 minggu
Langkah 3, 1 tab/2minggu selama 24 minggu.
Jumlah 30 tabs.
vit C dan propolis

4-Adakah saya boleh mengambil Ivermectin sejurus mengambil vaksin?


Ya, boleh

5- Saya telah disahkan mengandung adakah saya boleh mengambil Ivermectin?


Tidak boleh

6- Adakah pengambilan Ivermectin mempunyai kesan sampingan?


Tidak mempunyai sebarang kesan sampingan malah ianya telah diiktiraf dunia sebagai salah satu ubat yang paling selamat digunakan

7- Saya merupakan pesakit yang mempunyai ubat-ubatan yang perlu diambil setiap hari. Adakah saya boleh mengambil Ivermectin bersama ubat-ubatan tersebut?


Ya. Ivermectin boleh dimakan bersama ubat-ubatan yang lain.

8- Saya berat lebih 60 kg adakah cara makan ubat berbeza?

Sama sahaja

9- Saya sudah complete prevention selama 6 minggu adakah saya perlu sambung makan iver untuk minggu yang seterusnya?

Tidak perlu

10- Adakah iver sejenis ubat cacing?


Ya . Pada asalnya ivermectin merupakan ubat cacing dan kini telah diperluaskan kerana juga berkesan untuk jangkitan corona .

Ivermectin untuk rawatan Covid19 betul-betul membantu ker

Tapi aku nak letak disclaimer , sebarang ubatan pun kena prescribed oleh Doktor. Jadi Ivermectin untuk rawatan Covid19 ni betul betul bagus pun aku sendiri tak tahu.Jangan buat pasal makan macam supplement pulak. Memang cari nahas. Aku sekadar mencari info dan compile untuk rujukan aku

Kementerian Kesihatan (KKM) tidak menolak kemungkinan meluluskan penggunaan Ivermectin bagi merawat pesakit COVID-19 jika terdapat bukti kukuh menjelaskan keberkesanan dan kesan sampingannya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata KKM ketika ini hanya membenarkan penggunaan Ivermectin secara ‘off label’ (ubat di luar indikasi tertera dalam label dan belum atau di luar persetujuan badan atau lembaga bertanggungjawab) sehingga kajian menyeluruh dijalankan.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/07/837975/covid-19-kkm-mungkin-pertimbang-guna-ivermectin

Add Comment

error: Content is protected !!