Sinopsis Biarkan Ia Pergi. Namun kekecewaan seorang perempuan sukar diubati

Sinopsis Biarkan Ia Pergi Mula ditayangkan pada 11 Ogos 2022, setiap Isnin hingga Khamis pukul 10:00 malam di di slot Samarinda TV3. 

Drama Biarkan Ia Pergi adalah sebuah drama adaptasi novel ‘Biarkan Ia Pergi’ karya Liza Nur dibintangi pelakon Amar Baharin, Isyariana Mior Darwish, Asha Merican, Hariz Hamdan, Idzham Ismail, Sabhi Saddi dan ramai lagi. 

Kisah Alisa Othman (Isyariana) mempunyai kehidupan yang diidamkan oleh ramai wanita. Alisa sangat bersyukur kerana dikurniakan dengan sebuah keluarga yang penyayang, teman lelaki yang sentiasa di sisi, dan kawan setia yang menjadi tempat bergantung.

Cinta Izani hanya buat Allisa.

Semuanya bermula dengan Plot Haris dan Fara, dan berkait kait.

Haris yang menyintai Fara sejak dari zaman persekolahan namun dikecewakan Fara kerana cintanya hanya untuk Izani.

BACA : SINOPSIS AIS DAN ASH

Allisa gadis yang lahir dari keluarga miskin merantau jauh dibumi Australia demi segulung ijazah. Teman serumahnya adalah Fara dilahirkan dari keluarga berada merupakan teman baiknya. Jauh Berbeza dengannya

Walaupun Fara mempunyai rupa paras yang jelita namun ianya tidak mampu membuat Izani terpaut hati terhadapnya. Cinta Izani hanya buat Allisa.

Manakala Haris yang menyintai Fara sejak dari zaman persekolahan dikecewakan Fara kerana cintanya hanya untuk Izani.

Memang bersegi segi

Zaquan pula adalah teman baik Haris begitu marahkan Elina sepupu Fara yang mana disebabkan cinta Aidil terhadap Elina telah membuat Aidil cuba membunuh diri dek kerana kecewa.

Zaquan yang bedendam mula menjejaki Elina. Di saat itu dia bertemu dengan Badri yang sedang asyik berpeleseran bersama Fara membuat amarah Zaquan terus membara. Zaquan cuba mendapatkan maklumat Elina dari Fara yang berkeras cuba untuk melindungi sepupunya itu.

Disaat Zaquan mendapat maklumat yang dikehendaki itulah dia telah terminum minuman yang telah bercampur dadah yang cuba Badri berikan kepada Fara. Pada saat itu Allisa yang diminta menghantarkan baju ke rumah Elina telah menjadi mangsa keadaan dimana dia yang disangka Elina diculik kuncu-kuncu Haris.

Zaquan yang telah dipengaruhi dadah telah memperkosa Elina tanpa sedar.

Akibat dari kejadian itu juga Allisa menjadi hilang punca, Izani membencinya dek fitnah Fara.

Sinopsis Biarkan Ia Pergi

Semuanya berubah saat itu

Nasib kehidupan Alisa berubah selepas bertemu dengan Zaquan Zachary (Amar Baharin).Dalam keadaan khayal yang tidak sedarkan diri, secara tidak sengaja, Zaquan telah menyakiti Alisa dan menyebabkan Alisa hilang arah dan segala yang dimilikinya.

Alisa telah membawa diri selepas kejadian tersebut. Zaquan tekad untuk mencari Alisa demi menebus kesalahannya dan berjanji akan membetulkan semula keadaan walau apapun halangan yang mendatang.

Apakah hasil dari pertemuan semula mereka, adakah segala usaha Zaquan itu hanya sia-sia sahaja? Dapatkah Zaquan menebus kesilapannya terhadap Alisa?….

Sekembali ke tanah air, Allisa cuba melupakan sejarah hitam walaupun hatinya terluka. Tanpa disangka akibat peristiwa itu juga dirinya mengandung. Dia dibuang orang tua kerana malu. Berdepan dengan masa depan yang kelam Allisa bertatih membina kehidupan bersama anak yang dilahirkan tanpa mengenali insan yang telah membuat onar terhadapnya.

Zaquan yang menyedari kesilapan yang dilakukan terhadap Allisa cuba mencari Allisa demi menebus kembali kesilapannya serta mengambil Allisa sebagai isteri dan ibu kepada anaknya.

Pedih, kecewa seorang perempuan itu makan dalam, namun sudikah alissa menerima zaquan dalam hidupnya

Episod: 20

 • Tarikh Tayangan: 11 Ogos 2022
 • Waktu Siaran: Isnin-Khamis, 10.00 malam
 • Rangkaian: Samarinda TV3
 • Skrip: Wan Mahani Wan Hassan & Liza Nur
 • Novelis: Liza Nur
 • Pengarah: Fairuz Loy
 • Produksi: SR One Sdn Bhd
 • Pelakon: Isyariana, Amar Baharin, Mior Darwish, Asha Merican, Zaki Azeman, Hariz Hamdan, Idzham Ismail, Lia Natalia, Sabhi Saddi, Diyya Eqa, Ana Dahlia, Myra Natasya, Rosnah Johari, Hafidzuddin Fazil, Zulkifli Ismail

Watak Pelakon Sinopsis Biarkan Ia Pergi

 • Isyariana sebagai Alissa Othman
 • Amar Baharin sebagai Zaquan Zachery
 • Mior Darwish sebagai Zaquan Ameen
 • Asha Merican sebagai Fara
 • Hariz Hamdan sebagai Badry
 • Idzham Ismail sebagai Haris
 • Lia Natalia sebagai Daniela
 • Sabhi Saddi sebagai Aqasya
 • Sabhi Saddi sebagai Aidil Aqasya
 • Diyya Eqa sebagai Tengku Asmidar

Lagu Tema (OST) Sinopsis Biarkan Ia Pergi

Akulah Lelakimu – Asfan Shah

One Response

 1. Myzan August 26, 2022

Add Comment

error: Content is protected !!