Khasiat Sumac pada kesihatan

Khasiat Sumac pada kesihatan dan boleh bantu sembuhkan covid-19? selama hari ini aku tak pernah dengar nama sumac ni, sampailah aku dapat satu sms pasal sumac. Kononnya bermimpi dengan Nabi Muhammad yang suruh orang ambik ubat ni sebagai alternatif untuk lawan Covid19. Entahla kan . entah betul atau tidak tapi aku terus teruja nak tau pasal benda alah nih

Rupanya ada satu article yang kupaskan pasal Sumac . Could Sumac Be Effective on COVID-19 Treatment? maka aku pun sibuklah membaca pasal sumac

The examination of the characteristics of COVID-19 infection revealed via the clinical studies suggests that Sumac extract could be useful in the treatment of COVID-19. Given the scientific studies focusing on the beneficial effects of Sumac, the present review aims to provide an encouraging viewpoint to investigate whether Sumac is effective in treating COVID-19 infection.

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/JMF.2020.0104

Apakah Sumac

Sumac adalah sejenis produk herba, ia dikategorikan sebagai rempah dan digunakan untuk rawatan perubatan selama berabad-abad. Struktur fitokimia Sumac melalui kajian yang menyeluruh, terbukti mengandungi tanin, polifenol, flavonoid, asid organik, dan minyak pati.


Rasanya sedikit tajam seperti lemon dan memilik sifat rona merah yang cerah. Selain itu rempah sumac adalah ramuan sebagai penambah rasa dan warna pada hidangan, rempah-rempah yang hebat ini dikaitkan dengan pelbagai manfaat. Dengan menambah sedikit sumac ke dalam makanan anda dapat membantu menurunkan kadar kolesterol, menstabilkan gula darah dan bahkan mengurangkan kehilangan tulang.

Haa.. menarikkan.Berikut adalah beberapa faedah kesihatan sumac yang popular

Khasiat Sumac

Pandemik Covid19

Satu dunia terkesan dengan pandemik Covid19, dan virus ini dikatakan berkaitan dengan Virus SARS-CoV2 adalah virus RNA yang sangat berjangkit. Tetapi setakat ini tiada lagi kajian saintifik mengenai apakah Sumac berkesan melawan virus SARS-CoV2. tapi kita boleh tengok apakah Khasiat Sumac pada kesihatan

Ye tiada lagi, tetapi apa salahnya kita mencuba jika SUMAC ini membawa kebaikan kepada kitakan? Harga yang dijual secara online pun masih mampu milik.

Memang macam macam kita dengar pasal ubat-ubatan yang konon dapat membantu masalah covid19 ni. yang baru ni pulak Ivermectin dapat membantu pesakit yang di jangkiti untuk covid19. Ramai yang percaya atau berpegang bahawa pemberian ubat ini lebih baik daripada pemberikan vaksin.


Khasiat Sumac

Walau apapun mari kita study dan fahamai apakah kebaikan sumac ini kepada kita disebabkan sifat nya antioksida yang tinggi itu.

 1. Meningkatkan kesihatan jantung

Katanya bagus untuk kesihatan jantung disebabkan kepekatan asid lemak omega-3 dan asid docosahexaenoic dalam tisu sel jantung, ginjal dan otak meningkat dengan tambahan thyme. Kajian lain yang melihat kesan thyme pada sel otak mendapati bahawa ia mempunyai perubahan yang signifikan dalam perkembangan otak tikus yang sedang dikaji.

hurmm tikus makmal lah itu kan !

Walau bagaimanapun, penyelidikan masih dijalankan untuk menentukan sama ada sumac mempunyai kesan positif pada otak.

 1. Membantu penghadaman

Ramuan Sumac bermanfaat dalam rawatan gangguan pencernaan yang biasa, termasuk sakit perut, refluks asid, sembelit, gejala demam, dan pergerakan usus yang tidak teratur. Ia semestinya mengandungi kesan antimikroba dan antioksidan.

 1. Mampu membantu melawan Kanser

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tanaman sumac mempunyai sifat anti-barah. Sumac telah dianggap sebagai agen kemoterapi yang menjanjikan untuk kemoterapi kanser. Kononnya barah payudara melindungi sel yang sihat semasa rawatan.

 1. Antioksidan yang kuat

Sepertimana yang diberitahu awal tadi, disebankan sifatnya yang mempunyai antioksidan yang tingga, ia mampu dan kuat yang melawan sel jahat yang merosakkan sel yang sihat. Menurut kajian saintifik, antioksidan melawan sel-sel buruk yang bertanggungjawab untuk penyakit jantung, penuaan pramatang, gangguan perut, dan banyak kejadian buruk yang lain.

 1. Bermanfaat Untuk Kesihatan Wanita

haaa yang ini aku suka baca . Jus Sumac, teh sumac, kulit sumac secara tradisional digunakan untuk merawat penyakit wanita. Sumac juga digunakan secara luaran pada keputihan yang melampau. Juga, susu ibu juga meningkat. Ia membantu merawat gangguan haid, kekejangan, luka bakar haid, dan kesakitan dengan bertindak seperti estrogen.

 1. Baik untuk Diabetes

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa tanaman sumac berkesan dalam merawat diabetes dan obesiti. Menurut hasil makmal, sumac, membantu mengurangkan kadar kolesterol dan gula darah.

aku terbaca dekat sini https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4274568/ pun ada cakap

We concluded that daily intake of 3 g sumac for 3 months may be beneficial for diabetic patients to make them less susceptible to cardiovascular disease.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4274568/
 1. Antimikrobial

Sumac mempunyai sebatian semula jadi dengan aktiviti antimikroba. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa ia didapati berfungsi melawan sejumlah patogen, termasuk bakteria Salmonella. Tanin larut dalam air kaya yang terdapat di dalamnya baik untuk sifat antimikroba mereka dan telah digunakan untuk faedah ini sejak zaman primitif.

 1. Mengurangkan risiko kehausan tulang

Antara Khasiat Sumac, ia juga membantu masalah Osteoporosis, adalah satu kondisi tulang yang lemah dan peningkatan risiko patah tulang, yang disebabkan oleh kehilangan jisim tulang. Risiko kehilangan tulang meningkat secara beransur-ansur dengan usia, dan Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit menganggarkan bahawa hampir 25% wanita berusia lebih dari 65 tahun menderita fenomena ini di leher dan tulang belakang lumbar. Walaupun penyelidikan mengenai kemungkinan kesan sumac terhadap kesihatan tulang sangat terhad, satu kajian mendapati beberapa hasil yang memberangsangkan.

 1. Menenangkan sakit otot

Sekiranya anda menderita sakit otot kronik, sumac d dapat membantu mengatasi masalah tersebut. Sebenarnya, sebuah kajian yang dilakukan di University of Mansoura di Mesir menunjukkan bahawa jus Sumac, , dapat membantu mengurangkan kesakitan otot semasa latihan aerobik pada orang dewasa yang sihat. Berkat kandungan antioksidan sumac yang kaya, ia juga dapat membantu mengurangkan risiko keradangan dan dengan itu memberikan kelegaan tambahan dari rasa sakit.

Kajian yang dilakukan pada tahun 2009 menunjukkan bahawa keradangan tidak hanya menyumbang kepada perkembangan pelbagai penyakit, dan berperanan besar dalam perkembangan penyakit autoimun – (kematian sel dan pemusnahan tisu di dalam tubuh)

 1. Mengatasi Masalah Pernafasan dan Pencernaan yang Umum

Ramuan Sumac memang banyak digunakan untuk merawat masalah dada dan pernafasan. Ini termasuk batuk, kesesakan dada dan bronkitis untuk masa yang sangat lama. Ini disebabkan minyaknya yang mudah menguap (thymol, carvacrol, Borneo, dan geraniol) yang terbukti secara saintifik berfungsi.

Ini lah antara kelebihan sumac yang aku dapat kumpulkan. nanti kalau aku jumpa kemudaratan sumac aku aku akan teruskan untuk entri lain pula

2 Comments

 1. Saidila Abdul Rahman June 25, 2021
  • azni June 25, 2021

Add Comment

error: Content is protected !!