Drama Lagenda Puteri Qaseh Cerita Fairytale Melayu yang mencuit hati

Drama Lagenda Puteri Qaseh | mempunyai 9 episod ‘dan berkisarkan seorang gadis bernama Qaseh berhati mulia yang mendapat tahu bahawa dirinya merupakan seorang puteri dari kerajaan KayaJaya. Drama yang sangat menarik untuk tontonan keluarga.

Aku berpeluang melihat preview final episod dan juga bertemua dengan pelakon pelakon utama watak dalam drama ini.

heheh dream comes true sebab aku minat gila dengan pelakon Qasrina karim yang memegang watak utama sebagai Puteri Qaseh. Memang jatuh hati dengan dia sejak jadi model untuk tudung Alhumaira, kiranya macam #girlcrush.. eh tapi #makcikcrush kut hahaha. Dia ni beauty with brain, dengarnya top scorer di UIA, dan bagi aku dia bakal pengganti Mira Filzah. Size badan dan lantonan suara pun comel seperti Mira Filzah

qaseh3

Acuan fairy tale Melayu

Episod pertama menceritakan watak Qaseh seorang gadis yang sangat ceria, comel dan berhati mulia menjalani kehidupan harian seperti biasa dengan berdagang di pasar KayaJaya. Seperti gadis lain, Qaseh juga selalu berangan untuk masuk ke istana dan berpakaian yang indah-indah seperti orang bangsawan.

Sama seperti kita menonton cerita Cinderella dan SnowWhite. Tapi ini acuan melayu, wardrobe pakaian sesuai dan manis mengikut acuan melayu kita.

Namun, plot cerita berubah apabila apabila ayah Qaseh, Hidayat ditangkap kerana mencuri dan dipenjarakan di istana.

Bagi menjayakan misi untuk mengeluarkan ayahnya dari penjara, Qaseh dan kawannya Laila meminta bantuan daripada Tabib Chan yang mereka jumpa semasa dalam perjalanan ke istana. Tabib chan ini seperti ‘witch yang baik’ yang memang mengetahui perjalanan kisah Puteri Qaseh dan orang tuanya.

Tabib chan membantu menukar penampilan mereka dan mendapatkan tiket masuk ke dalam istana sempena majlis keputeraan Raja Sulung. 

dan rupanya dia adalah ayah kepada Chesri puan leeza, orang kanan Raja Sulung yang akhirnya dikatakan derhaka kepada kerajaan Kaya Jaya.

Drama Lagenda Puteri Qaseh

Puteri Qaseh waris kerajaan KayaJaya

Cerita sebenarnya, Qaseh adalah pewaris sah kerajaan Kaya Jaya.

Semuanya terbongkar apabila Qaseh berjaya membunyikan Gong Sakti Diraja sewaktu majlis keputeraan Raja Sulung. Dari saat itu bermulalah latar belakangnya disiasat. Hidayat bukanlah bapa sebenar Qaseh tetapi adalah anak Raja budi dan Permaisuri Qalsum

Dengan kemangkatan kedua orang ibu bapanya, kini kerajaan tersebut diperintah oleh bapa saudaranya, Raja Sulung. Qaseh dibawa kembali ke istana Kayajaya untuk menjalani kehidupan sebagai seorang puteri.

Akhirnya Qaseh telah membuat keputusan tinggal di istana untuk menjalani kehidupan sebagai puteri mahkota kerana ingin membantu rakyat yang hidup dalam kesusahan. Pelbagai rintangan yang dihadapi oleh Qaseh sepanjang menjadi seorang Puteri Mahkota. Qaseh dikecam oleh rakyat di atas rancangan Paklongnya dan bermacam-macam lagi halangan yang terpaksa ditempuhi. 

Pelakon Lagenda Puteri Qaseh yang hebat

‘Legenda Puteri Qaseh’ diterajui bintang baharu yang semakin bersinar di persada seni kita Qasrina Qarim sebagai Puteri Qaseh, nama yang semakin mendapat tempat di hati peminat dan media sekarang, Daniel Fong sebagai Laksamana Andika dan Bella Dowanna sebagai Laila, rakan karib Puteri Qaseh. 

Legenda Puteri Qaseh’ juga dibintangi para pelakon A-lister Norman Hakim sebagai Raja Sulung serta penampilan istimewa Datin Lisa Surihani sebagai Pemaisuri Kalsom dan Datuk Yusry Abdul Halim sebagai Raja Budi. Manakala runut bunyi berjudul ‘Takkan Mengalah’ dinyanyikan oleh Nuha Bahrin dan Naufal Azrin. 

Saksikan ‘Legenda Puteri Qaseh’ bermula 9 Januari setiap hari Isnin pada jam 9 malam di Astro Ceria (Saluran 611). Tayangan episod pertama turut merupakan tayangan istimewa dengan tontonan ulung berdurasi satu jam yang padat dengan penceritaan permulaan siri ini

Drama Lagenda Puteri Qaseh

Info Drama Lagenda Puteri Qaseh

 • Jumlah episod : 10
 • Mula siaran : 9 Januari 2022
 • Waktu Siaran : Isnin, pukul 9:00 malam
 • Siaran TV : Astro Ceria / Astro GO
 • Pengarah : Umi Salwana
 • Produksi : Red Communications
 • Genre : Klasik fiksyen

Pelakon Drama Lagenda Puteri Qaseh

 • Qasrina Karim: Puteri Qaseh
 • Bella Dowanna: Laila
 • Norman Hakim: Raja Sulong
 • Aziz M.Osman: Hidayat
 • Daniel Fong: Laksamana Andika
 • Chelsia Ng: Che Sri Chan Lee Za
 • Satthiya Kandi: Zaindaya
 • Chew Kin Wah: Tabib Chan Teck Tuck
 • Datin Lisa Surihani: Permaisuri Kalsom
 • Datuk Yusry Abdul Halim: Raja Budi

Baca : Ku Akad kau dengan Bismillah

Add Comment

error: Content is protected !!