Sunfeet International Rehab centre Penyelesaian Ortotik & Prostetik

Aku pernah kongsiksan aku pernah alami sakit tumit atau orang cakap Plantar facitis sebelum ini kan. Sakit ini memang boleh bila-bila sahaja boleh datang lagi kalau aku tak jaga dengan betul. Jadi, bila aku dapat tahu dari rakan blogger yang pernah buat review di sunfeet international rehab centre, aku pun terasa teringin nak pergi buat check up and dapatkan nasihat dari pakar Ortotik dan Prostetik pula.

Ini kiranya rawatan another level untuk mereka yang ada masalah kaki dan tumit. Dahulu aku hanya jalani physio di SJMC selama 3 bulan.

Aku ini kan suka jer cari info-info macam nih, tambah-tambah bila dapat special treatment memang aku seronoklah nak pergi sana hehhe. Inilah kelebihan seorang blogger. Free check up uolls

Sebelum ini aku aku hanya tau masa sakit kaki jumpa dengan pakar orthopedik or pakar tulang. Aku baru tahu bahawa ada satu bidang yang dikenali dengan nama Ortotik & Protestik.

Luas rupanya bidang nih.

punca sakit tumit

Masalah Sakit kaki yang bagaimana?

Bukan sahaja masalah Plantar Faciitis macam aku boleh dapat rawatan disini, sebenarnya ada banyak jenis sakit kaki yang lain seperti mereka yang mempunyai kaki rata (Flat Feet) , cerebral palsy, sakit lutut, scoliosis, dan juga kaki diabetes yang memerlukan rawatan perubatan khas oleh pasukan profesional yang terlatih sepenuhnya.

Sunfeet bukan sahaja menyediakan kasut yang dibuat sesuai dengan potongan kaki , mereka mempunyai pelbagai perkhidmatan, termasuk produk ortotik dan prostetik untuk membantu anda membaiki kaki anda tanpa pembedahan atau ubat. Macam aku sebaiknya tempah kasut untuk sakit tumit

Selain dari itu bunion, jari kaki merpati, bowlegs dan lutut ketukan boleh dibetulkan terutamanya untuk kanak-kanak kecil.

Sunfeet International Rehab Center

Sedikit info Sunfeet Orthotics Expert Cheras South atau Pusat Rehabilitasi Antarabangsa Sunfeet merupakan pusat rehabilitasi terkemuka di Malaysia yang menawarkan perkhidmatan pelbagai disiplin termasuk fisioterapi, terapi okupasi, dan banyak lagi.

Selain itu, Sunfeet International Rehab Center juga menawarkan penyelesaian ortotik dan prostetik kepada pesakit yang memerlukan.

Terdapat beberapa cawangan di Malaysia seperti di Petaling Jaya dan terkini di Cheras Selatan.

sunfeet1

Apakah itu Penyelesaian Ortotik & Prostetik?

Penyelesaian ortotik merujuk kepada penggunaan peranti luaran yang membantu mengurangkan kesakitan dan meningkatkan fungsi badan, seperti penyokong lutut, penyokong pergelangan tangan, dan sebagainya.

Prostetik pula merujuk kepada penggunaan anggota badan palsu untuk menggantikan anggota badan yang hilang.

Kelebihan Penyelesaian Ortotik & Prostetik

Penyelesaian ortotik dan prostetik memberi banyak kelebihan kepada pesakit, termasuk meningkatkan kualiti hidup dan membantu mereka kembali ke aktiviti yang diingini. Namun, kejayaan penyelesaian ini bergantung pada kualiti peranti dan kecekapan individu yang memberikan perkhidmatan.

Pengalaman di Sunfeet International

Memandangkan aku pernah mengalami sakit tumit yang agak serius pada tahun 2019 yang lalu, aku memang rasa risau sakit ini akan berulang kembali kerana aku tahu kos untuk rawatan ini agak tinggi. Pada masa itu GL company suami aku masih cover segala rawatan tersebut, memandangkan suami aku telah berpindah tempat kerja lain jadi tiada lagi fasiliti seperti itu untuk kami sekeluarga.

Kali ini aku bawa suami dan Iman juga untuk melakukan rawatan kaki secara percuma disini dan aku ingin mendapat konsultasi percuma. Aku betul betul nak faham punca sakit tumit dari sudut pandangan lain. Scary bila ingat balik.

So far untuk aku, nasihat yang diberikan adalah perlu menjaga kaki dengan memakai kasut yang betul dan perlu melakukan streching setiap hari sama seperti saranan physio dahulu.

Tapi untuk Iman, adui rupanya dia ada Flat feet dan sememangnya dia memerlukan alat sokongan untuk membantu kaki dia berjalan dengan betul, untuk mengelakkan kaki dia sakit dan juga kelak akan memberikan kesan pada pinggang pula

sunfeet international rehab centre

Nak tak nak, untuk peringkat awal ini Iman perlu memakai insole di dalam kasut dia.

Fuh beruntung betul bila aku bawa iman bersama, kalau tidak memang tidak akan tahu. Untuk laki aku pula, aku ingat dia menghadapi masalah yang serius sebab pernah mengalami kemalangan sewaktu kecil, rupanya tidak seserius Iman

Syukur betul aku bawak Iman kali ini. Machine scanner tu scan aligment 360 kedudukan kaki kita

Kelebihan Sunfeet International Rehab Center Dalam Penyelesaian Ortotik & Prostetik

1. Peranti Terkini

Sunfeet International Rehab Center menggunakan peranti terkini dan teknologi terkini untuk memberikan penyelesaian ortotik dan prostetik yang berkualiti tinggi.

2. Pakar Terlatih

Semua pakar di Sunfeet International Rehab Center terlatih dalam bidang ortotik dan prostetik untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pesakit.

3. Konsultasi terbaik

Sunfeet International Rehab Center memberikan penyelesaian ortotik dan prostetik yang disesuaikan dengan keperluan dan keadaan pesakit untuk memberi kejayaan yang lebih besar dalam pemulihan mereka.

Dato Dr Edmund Lee

Dr. Edmund Lee, PhD, merupakan salah seorang pakar yang merupakan pelopor di Sunfeet International Rehab Center. Beliau memiliki kepakaran dalam bidang biomekanik dan telah memberikan sumbangan yang besar dalam membangunkan penyelesaian ortotik dan prostetik terkini di pusat rehabilitasi ini.

dredmund

Dr. Edmund Lee, juga merupakan ahli yang terlatih dalam penyediaan peranti ortotik dan prostetik yang disesuaikan untuk pesakit. Beliau bekerja dengan pasukan pakar terlatih di Sunfeet International Rehab Center untuk memastikan pesakit mendapat penyelesaian yang terbaik untuk keperluan mereka.

Ketika ini, Dr. Edmund Lee, menjadi Pengarah Kanan di Sunfeet International Rehab Center dan terus memberikan sumbangan yang berharga dalam bidang ortotik dan prostetik. Pesakit yang mencari penyelesaian untuk kecederaan atau kecacatan mereka pasti akan mendapat manfaat dari kepakaran dan pengalaman Dr. Edmund Lee serta pasukan pakar di Sunfeet International Rehab Center.

Untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan yang ditawarkan oleh Sunfeet International Rehab Center dan kepakaran Dr. Edmund Lee, pesakit boleh menghubungi pihak pusat rehabilitasi tersebut atau melawat laman web rasmi mereka.

Lokasi terkini Sunfeet

Sunfeet Orthotics Expert Cheras South
Location: Level 3A Block E, Kompleks Komersil Akasa,
Jalan Akasa, Akasa Cheras South, 43300 Seri Kembangan, Selangor.
Hotline: 013-5283939 / 011-54171939
Operation time: Monday – Saturday (10am-5.30pm) – Sunday Closed

mothersday

Promosi sempena hari Ibu

Kalau korang ibu bapa yang mempunyai masalah yang berkaitan dengan kaki, why not grab peluang ini/

Add Comment

error: Content is protected !!