Simptom Monkey Pox yang korang kena alert !

Simptom Monkey Pox | Kecoh haritu dah ada kes monkey pox di Malaysia. Dalam group wassap bertalu talu orang share. Semua tepuk dahi mengenangkan virus Covid-19 pun belum betul betul clear di negara kita sekarang dikejutkan dengan penyakit virus Monkey pox pulak.

Kalau tengok gambar yang di kongsikan tu agak ngeri jugak, macam chicken pox tapi lebih besr.

Jadi, mana -mana rakyat Malaysia yang merancang untuk melawat negara-negara yang terjejas oleh wabak Monkey pox memang dinasihatkan untuk mendapatkan vaksin terlebih dahulu bagi melindungi diri mereka daripada virus itu. Naiya nanti bawak balik ke negara kita.

Amaran WHO

Menurut WHO, sekurang-kurangnya lapan negara telah melaporkan kes cacar monyet sejak kebelakangan ini iaitu Australia, Kanada, Amerika Syarikat, Belgium, Perancis, Jerman, Itali, Portugal, Sepanyol, Sweden dan United Kingdom.

Dengarnya Singapura pun dah ada kes yer?

Simptom Monkey Pox

Apakah Gejala Monkey pox?

Monkey pox atau Gejala cacar monyet adalah serupa tetapi kurang teruk daripada virus cacar. Mereka biasanya muncul seminggu atau dua selepas terdedah kepada virus, walaupun ia boleh mengambil masa yang lebih lama dalam beberapa kes.

Cacar monyet ialah zoonosis virus (virus yang dihantar kepada manusia daripada haiwan) dengan simptom yang sama seperti yang dilihat pada masa lalu pada pesakit cacar, walaupun secara klinikal kurang teruk.

Dengan pembasmian cacar pada tahun 1980 dan pemberhentian vaksin cacar seterusnya, cacar monyet telah muncul sebagai virus ortopoks yang paling penting untuk kesihatan awam. Cacar monyet terutamanya berlaku di Afrika tengah dan barat, selalunya berdekatan dengan hutan hujan tropika, dan semakin banyak muncul di kawasan bandar.

Perumah haiwan termasuk pelbagai tikus dan primata bukan manusia.

Bagaimana Monkeypox merebak?

Cacar monyet banyak disebarkan melalui sentuhan kulit ke kulit yang rapat dengan orang yang mempunyai tlah akibat virus.

Anda juga boleh menjangkiti virus melalui titisan pernafasan jika anda berada di sekeliling orang yang dijangkiti dengan luka di mulut mereka untuk tempoh yang lama.

“Apa yang kita bincangkan di sini ialah hubungan rapat – ini bukan situasi di mana jika anda melewati seseorang di kedai runcit, mereka akan berisiko untuk cacar monyet,” kata McQuiston.

Simptom Monkey Pox

Cacar monyet biasanya bermula dengan gejala seperti selesema, termasuk demam, menggigil, sakit kepala dan sakit otot. hurmm macam sakit lain jugak, macam covid, demam chicken pox

Tetapi, Tidak seperti cacar dan cacar air, akan mengakibatkan nodus limfa bengkak juga biasa. (Perlu diberi perhatian: Walaupun nama dan perihalannya serupa, cacar air disebabkan oleh virus varicella-zoster, bermakna ia tidak berkaitan dengan virus monkeypox.)

Selepas 1 hingga 3 hari simptom ini, ruam biasanya timbul di muka anda, kemudian boleh merebak ke seluruh badan anda.
Tempoh inkubasi (selang dari jangkitan kepada permulaan simptom) cacar monyet biasanya dari 6 hingga 13 hari tetapi boleh berkisar antara 5 hingga 21 hari.

Jangkitan boleh dibahagikan kepada dua tempoh:

tempoh pencerobohan (berlangsung antara 0-5 hari) yang dicirikan oleh demam, sakit kepala yang teruk, limfadenopati (bengkak nodus limfa), sakit belakang, myalgia (sakit otot) dan asthenia yang sengit (kekurangan tenaga).

Limfadenopati adalah ciri khas cacar monyet berbanding penyakit lain yang pada mulanya mungkin kelihatan serupa (cacar air, campak, cacar)

letusan kulit biasanya bermula dalam masa 1-3 hari selepas demam muncul. Ruam cenderung lebih tertumpu pada muka dan kaki daripada pada batang. Ia menjejaskan muka (dalam 95% kes), dan tapak tangan dan tapak kaki (dalam 75% kes).

Turut terjejas ialah membran mukus mulut (dalam 70% kes), alat kelamin (30%), dan konjunktiva (20%), serta kornea. Ruam berkembang secara berurutan daripada makula (lesi dengan tapak rata) kepada papula (lesi pejal sedikit terangkat), vesikel (lesi berisi cecair jernih), pustula (lesi dipenuhi cecair kekuningan), dan kerak yang mengering dan jatuh.

Bilangan lesi berbeza dari beberapa hingga beberapa ribu. Dalam kes yang teruk, lesi boleh bergabung sehingga sebahagian besar kulit mengelupas.

Pencegahan

Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk mencegah jangkitan virus monkeypox:

  1. Elakkan sentuhan dengan haiwan yang boleh menyimpan virus (termasuk haiwan yang sakit atau yang telah ditemui mati di kawasan di mana cacar monyet berlaku).
  2. Elakkan sentuhan dengan sebarang bahan, seperti tempat tidur, yang telah bersentuhan dengan haiwan yang sakit.
  3. Asingkan pesakit yang dijangkiti daripada orang lain yang mungkin berisiko untuk dijangkiti.
  4. Amalkan kebersihan tangan yang baik selepas bersentuhan dengan haiwan atau manusia yang dijangkiti. Contohnya, mencuci tangan dengan sabun dan air atau menggunakan pembersih tangan berasaskan alkohol.

Untuk rakyat Malaysia yang nak travel ke luar negara tu jalankan tanggungjawab anda yer, pastikan and ambil vaksin yang sepatutnya, Janganlah bagi meletus seperti pandemik Covid19. Jangan sesekali amik mudah Simptom Monkey Pox yang ada badan kita.

One Response

  1. mrhanafi May 31, 2022

Add Comment

error: Content is protected !!