Rawatan HIFU untuk wajah bantu hilangkan kedutan dan tegangkan muka

Rawatan HIFU untuk wajah, korang pernah dengar teknik rawatan ini ? Aku biasa nampak iklan iklan seumpama ini keluar dekat FB atau dimana-mana page di laman internet tapi belum pernah mencuba. Setakat ini aku hanya punya pengalaman buat rawatan laser untuk pigmentation, PRP dan dermapen.

Jadi perawatan wajah untuk memperkuat kulit dengan HIFU adalah suatu yang baru untuk aku. Cadangnya nak juga cuba, maklumlah dah berumur ni kenalah extra work sikit hahah. Nanti laki lari..

EH! hahah tapi sebenarnya untuk kepuasan sendiri.

Aku memang tak boleh tengok kalau muka tak berjaga nih, teruk jugak nak kena repair muka aku ini yang nak masuk ambang 50 especially part pigmentation. Hehhe itulah masa muda muda tak jaga kan sekarang dah teruk. Adan uker!

Kebetulan aku dapat dengar satu sharing session dengan Beauty Expert Cheras hari tu, biasalahkan, akak-akak blogger macam aku ni suka sangat benda-benda macam ni dan bagi aku sesi 1 jam setengah ini sangat-sangat informatif sambil ber ‘mingle’ dengan geng-geng.

Pemilik The Beauty Expert Academy

Berkenalan dengan Puan Mastura pengasas The Beauty Expert Academy & produk skincare RoyalQ Asia yang terletak di cheras barulah aku faham perihal yang berkaitan dengan mendalam berkenaa Rawatan muka HIFu ini. Bukan calang calang orang,kecil molek orangnya dia adalah pegawai VTO Tenaga pengajar yang diiktiraf untuk kursus dibawah Sijil Kemahiran Malaysia

Seronok dengar bila dia berkongsi perihal kecantikan, teknologi dalam bidang kecantikan dan aspirasi dia sendiri dalam bidang ini .

My project 5

Apakah Rawatan Muka HIFU

Apa yang aku faham melalui penerangan Puan Mastura, penjagaan muka HIFU adalah sejenis rawatan yang boleh membantu memperbaiki penampilan kulit kita. Ia menggunakan gelombang bunyi yang tinggi untuk merangsang pengeluaran kolagen, yang boleh membantu mengurangkan kedutan dan garis-garis halus, memperbaiki kontur muka, dan menguatkan kulit. Malah mudah untuk mendapatkan kembali V Shape muka kita.

Bagus untuk penyelesaian double chin!

Kulit adalah salah satu bahagian terpenting dalam wajah kita. Apabila kita semakin tua, ia mungkin kehilangan keanjalannya dan mula membentuk kedutan dan garis-garis. Jika korang sedang mencari cara untuk memperbaiki kulit korang tanpa perlu melalui prosedur invasif seperti pembedahan plastik, rawatan muka HIFU mungkin merupakan pilihan yang baik untuk korang.

Ultrasound berfokus intensiti tinggi (HIFU) ialah sejenis rawatan yang menggunakan gelombang bunyi tinggi untuk memperbaiki tekstur dan kekuatan kulit. Jadi teknik rawatan ini sememangnya akan menjadikan kulit kelihatan lebih muda dan lebih sihat.

Aku rasa macam sesuai untuk perawatan sebegini, disebabkan aku kurang mengambil kolagen kerana faktor endometeriosis yang aku pernah hadapi dahulu. Nak ambil supplement selalu rasa agak was-was, jadi mungkin ini salah satu caranya untuk tingkatkan kolagen

Rawatan HIFU untuk wajah

Biasanya sebelum memulakan kaedah ini, kulit disapu gel atau lebih baik gel yang mengandungi kolagen terlebih dahulu bagi memberikan rasa sejuk. Imej pada skrin ultrabunyi pula membolehkan doktor mahupun pakar kecantikan menggambarkan tahap rawatan sebelum tenaga digunakan untuk tisu yang disasarkan.

Cuba tengok imej diatas, salah seorang geng blogger kami jane diberi peluang untuk mencuba, nampakkan bahagian kiri and kanan tu

Rawatan mengambil masa dari 45 hingga 90 minit bergantung kepada rawatan.

8 Kelebihan Rawatan HIFU untuk wajah

Mari aku simpulkan apakah sebenarnya Rawatan HIFU ini.

 • Rawatan muka HIFU boleh membantu meningkatkan rupa wajah korang dengan memusnahkan sel-sel yang bertanggungjawab untuk kedutan dan bintik-bintik penuaan.
 • Rawatan HIFU ialah cara bukan invasif untuk merawat beberapa keadaan. Korang boleh kembali ke aktiviti biasa korang sejurus selepas rawatan.
 • Kelebihan HIFU boleh membantu korang melihat hasil jangka panjang, yang boleh bertahan sehingga setahun atau lebih.
 • Selepas rawatan, korang tidak perlu berehat dan korang tidak perlu memakai pembalut seperti yang korang lakukan dalam rawatan invasif lain.
 • Rawatan HIFU membantu menguatkan kolagen semulajadi korang, yang seterusnya menjadikan kulit korang kelihatan lebih muda.
 • Teknologi HIFU untuk wajah (ultrasound fokus berintensiti tinggi) ialah rawatan yang selamat dan berkesan untuk memperbaiki tekstur kulit dan menguatkan kolagen.
 • Rawatan muka HIFU adalah cara yang baik untuk memperbaiki kulit korang tanpa perlu melalui prosedur invasif. Jika korang ingin mengetahui lebih lanjut tentang rawatan ini atau jika rawatan HIFU sesuai untuk korang, sebaiknya berjumpa dengan pakar dermatologi korang.
 • Rawatan HIFU boleh membantu meningkatkan ton dan kecerahan kulit korang.
Harga HIFU

Kemungkinan ada sedikit kesan sampingan sewaktu menjalani rawatan ini. Ini pun based on pencaraian aku sendiri.

 • Rawatan muka HIFU kadangkala boleh menyebabkan kesan sampingan yang ringan, seperti sakit kepala, pedih atau ruam. Kesan sampingan ini biasanya sangat jarang berlaku dan biasanya hilang selepas beberapa ketika.
 • Sesetengah orang juga mungkin mengalami beberapa kesan sampingan yang kurang biasa, seperti pening, loya, atau perubahan dalam penglihatan. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini biasanya sangat ringan dan biasanya hilang selepas rawatan selesai.
 • Sesetengah orang mungkin berasa sangat letih selepas rawatan. Ini biasanya berlalu dengan cepat.
 • Selepas mendapatkan rawatan, sesetengah orang mungkin berasa sedikit letih. Ini biasanya hilang dalam masa beberapa jam.
 • Sesetengah orang mungkin mengalami ruam atau kemerahan pada kulit mereka, yang biasanya hilang dalam masa beberapa hari.
 • Sesetengah orang mungkin berasa sedikit sakit selepas mendapatkan rawatan, tetapi ia biasanya hilang tidak lama lagi.

Rawatan muka HIFU, tetapi ia adalah prosedur yang sangat selamat. Sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan selepas rawatan, tetapi ini biasanya kecil dan biasanya hilang selepas beberapa hari.

Klinik Rawatan HIFU untuk wajah untuk wajah boleh pelbagai harga mengikut pakej yang ditawarkan oleh pusat kecantikan

Sebaiknya Hifu dilakukan tiga sesi untuk kesan optimum. biasanya kulit menjadi lebih cantik, namun kesan progresif hanya kelihatan selepas dua hingga tiga bulan berikutnya.

Kalau tengok IG Beauty Expert ni dia orang ada buat harga pengenalan HIFU dalam RM199 untuk 100 shots. Nak raya ni korang boleh usha-usha and booking, katanya ramadhan dah ramai mai buat treatment tapi, jangan datang masa datang bulan pesan puan mastura hehheh

Info The Beauty Expert Academy Spa Cheras

Untuk maklumat lanjut dan promosi terkini, layari laman sosial;

 • Website: https://thebeautyexpertaesthetic.carrd.co/
 • IG: https://www.instagram.com/thebeautyexpertcheras/
 • FB: https://www.facebook.com/thebeautyexpertacademy
 • TikTok 1: https://www.tiktok.com/@thebeautyexpertacademy88
 • TikTok 2: https://www.tiktok.com/@beautyaestheticclass
 • Telefon: 03-9546 7094 / 013 257 6447
 • Alamat: The Beauty Expert Academy Spa Cheras, No 14B,
 • Jalan Suadamai ½, Bandar Tun Hussein Onn, 43200, Cheras Kuala Lumpur

2 Comments

 1. Netty Ah Hiyer February 1, 2023
 2. Myzan February 2, 2023

Add Comment

error: Content is protected !!