Penyanyi Lagu Berhantu “Dengarkanlah” – Raffa

Penyanyi lagu Dengarkanlah yang berhantu – atau title sebenar lagu ini adalah ” Cinta Sampai Mati” sangat trending di Tiktok dan media sosial lain sehingga menjadi soundtrack untuk semua video hatta sekadar catwalk dengan baju baru seperti yang dilakukan oleh Janna Nick.

Disebabkan kekerapan mendengar lagu ini hampir semua orang mengatakan lagu ini seperti berhantu kerana terngiang-ngiang dalam kepala mereka.

Penyanyi lagu Dengarkanlah

Pemuda kelahiran Depok, berasal dari Jawa Barat, Indonesia ini, mempunyai nama lengkap Raffa Aldiansyah. Dia adalah selebriti muda yang berjaya, mempunyai banyak pengikut di media sosial. Dan itu  terbukti dengan mempunyai lebih dari 4 juta pengikut di aplikasi media sosial ‘TikTok’.

Raffa Affar , berusia 20 Tahun & beragama Islam

Oleh itu , namanya  mungkin ramai yang sudah mengenali di kalangan masyarakat Malaysia apatah lagi di Indonesia menerusi single sulungnya yang berjudul ‘Cinta Sampai Mati’.

Single ‘Cinta Sampai Mati’ ini adalah single sulung Raffa, yang merupakan ciptaan Ayu Rizki Yani, isteri kepada Dodhy gitaris kumpulan Kangen Band dan di lancarkan di bawah label muzik Hayat Kreatif Studio untuk pasaran Malaysia, Brunei serta Singapura sahaja manakala untuk pasaran di Indonesia dan lain – lain negara di lancarkan dibawah label muzik  Botram Media Entertainment.

Raffa mengaku, sudah lama ingin mempunyai single original sendiri, dan terwujud pada single

‘Cinta Sampai Mati’ dan Raffa berharap single ini di sukai orang ramai.

BACA : Fakta menarik lagu Bohemian Rhapsody

Penyanyi lagu Dengarkanlah

Info Lagu Cinta sampai Mati

  • Ciptaan Lagu & Lirik : Ayu Rizki Yani
  • Produser : Hermawan
  • Eksekutif Produser : John Li
  • Pengarah Vokal : Ivan Lahardika
  • Suara Latar : Yuki Senandika
  • Hakcipta : OP: PT Safinah Musik Entertaintment / SP: Hayat Kreatif Studio
  • Music Video di Youtube
Penyanyi lagu Dengarkanlah

Genre Lagu Raffa

Raffa yang dikenal dengan suara unik dan wajah kacak ini membawakan genre lagu – lagu yang berkonsepkan ketuhanan mahupun selawat serta nasyid . Selain membawa genrenye tersendiri , beliau gemar ‘cover’ lagu lain yang popular untuk dimuat turun ke dalam akaun media sosialnya .

Pada asalnya , single ini diberi judul ‘Dengarkanlah’ oleh penulis lirik sebelum diputuskan oleh label Botram Media Entertainment untuk judul yang lebih Universal , agar lagu ini dapat disampaikan mesej nya yang mempunyai maksud cinta kepada kedua ibu bapa yang masih ada mahupun yang telah tiada , kepada keluarga , dan kepada pasangan , maka terciptalah judul baru yang mempunyai lirik baru dalam lagu ini seperti ‘Dengarkanlah di sepanjang malam aku berdo’a. Oleh itu , menjelang pelancaran lagu ini , judul diberi ‘Cinta Sampai Mati’ .

Single pertama Raffa- Penyanyi lagu Dengarkanlah

Single ini antara single pertama berkolaborasi di antara Hayat Kreatif Studio dengan Botram Media Entertaintment . Untuk single perdana ini, Raffa telah cuba hasilkan genre musik yang sedikit berbeza dengan lagu-lagu viral.

Dengan harapan kehadiran raffa mampu memberi nuansa baru, dan saat ini lagu ‘Cinta Sampai Mati’ nyanyian asal oleh Raffa sudah boleh dinikmati di seluruh platform muzik dan boleh ditonton video muziknya di saluran youtube Hayat Kreatif Studio .

Hayat Kreatif Studio bertindak sebagai pengedar single ini secara jualan digital di platform streaming, Youtube dan iTunes di Malaysia, Singapura & Brunei .

2 Comments

  1. nettyahhiyer April 12, 2022
  2. Wawa azwa April 12, 2022

Add Comment

error: Content is protected !!