Lima Tips Menyewa Rumah ideal Anda

Lima Tips Menyewa Rumah Ideal AndaSebagai tuan rumah saya mempunya beberapa info dan tips untuk mereka yang mencari rumah sewa.

Walaupun entri sebelum ini saya sangat suka berkempen untuk membeli rumah tapi tidak semua mampu atau sesetenga orang memang suka menyewa.

Biasa kita dengar kebanyakan orang tidak suka menyewa sebuah rumah atas pemilikan. Menyewa adalah hanyalah satu proses sementara dalam usaha untuk memiliki rumah sendiri.

Bagi saya hakikatnya tidak ada yang lebih selamat daripada mempunyai rumah sendiri. Ini adalah impian untuk setiap pemilik rumah iaitu “punya rumah sendiri”.

Tetapi terkini, terdapat perubahan dalam perspektif dalam konteks “rumah Sewa”. Kini, menyewa juga sebagai pilihan yang lebih baik untuk orang ramai.

Walaupun Expatriate Advisory mencadangkan kepada pelabur untuk membeli hartanah di Malaysia disebabkan pulangan yang baik ke atas pelaburan (sekitar 8-10 peratus), ada satu golongan yang  lebih suka menyewa daripada membeli.

Menurut iMoney, generasi muda tidak menganggap mereka akan menetap di sesuatu tempat dalam masa yang lama. Mereka masih terbuka kepada kemungkinan pindah pekerjaan atau berpindah ke kawasan lain, jadi menyewa lebih baik berbanding dengan memiliki rumah baru.

Rumah Sewa atau menyewa rumah adalah pemandangan biasa di Malaysia. Malah PropertyGuru Malaysia menyatakan sejak beberapa tahun yang lalu, penduduk di kawasan luar bandar berduyun-duyun ke kawasan bandar sebagai tempat mencari mata pencarian.

Pemindahan besar-besaran orang menyebabkan kesesakan di bandar-bandar besar seperti Kaula Lumpur dan ini menyebabkan, ruang tanah yang mungkin tidak cukup untuk menangani permintaan untuk rumah baru.

Jadi menyewa sebuah rumah seolah-olah menjadi pilihan yang terbaik untuk buat masa sekarang.

BACA JUGA : tips beli rumah dan habiskan dengan cepat

Bagaimana mencari tempat untuk menyewa.

Mencari tempat yang sempurna untuk menyewa adalah satu proses yang remeh yang memerlukan masa dan usaha. Ia tidak mudah untuk tempat yang sesuai apa yang  100% kita kehendaki. Jadi untuk memudahkan anda mencari rumah sewa pertimbangkan langkah-langkah berikut: Penting tau untuk fahami Tips Menyewa Rumah ini

Tahu Bajet Anda

Sebelum keluar mencari di jalan-jalan sibuk di bandar, cuba bertanya pada diri sendiri berapa banyak yang anda mampu. Melayari web adalah cara paling mudah untuk mendapatkan maklumat harga, supaya anda akan dapat  idea tentang apa yang diharapkan.

Sebagai garis panduan anda tidak perlu berbelanja lebih daripada 30 peratus daripada pendapatan anda untuk disewa. Selain itu anda harus diingat bahawa selain daripada sewa, anda juga akan mempunyai untuk memperuntukkan sebahagian daripada pendapatan anda untuk utiliti seperti air, elektrik, kabel dan internet.

Dengan mengetahui berapa banyak yang anda mahu untuk berbelanja, anda boleh menyempitkan pilihan anda dan mengelakkan membazirkan masa.

Tentukan Ciri-ciri Utama

Oleh kerana anda telah membelanjakan untuk sebuah rumah yang anda ingin menyewa, ia hanya munasabah untuk anda untuk mendapatkan apa yang anda mahu di rumah. Tanya apa ciri-ciri yang “baik untuk ada” dan yang keperluan anda.

Soalan-soalan ini mungkin membantu anda mengenal pasti apa yang anda inginkan dalam sebuah rumah:

  • Berapa banyak bilik tidur yang saya mahu?
  • Adakah saya mahu rumput yang luas atau taman dengan laman dalam?
  • Adakah saya mahu dapur yang besar kerana saya suka memasak?
  • Adakah berjalan-dalam almari satu keperluan untuk saya?
  • Adakah saya mempunyai garaj untuk kereta saya?
  • Adakah mempunyai tingkat bawah tanah satu keperluan?

Selain daripada menentukan apa yang anda mahu, bersedia untuk berkompromi sebahagian daripada mereka. Jika anda mempunyai bajet yang sikit, anda tidak bolehlah mengharapkan semua yang anda mahu dari sebuah pangsapuri tunggal. Bersedia untuk memberikan beberapa ciri yang tidak perlu dan memberi keutamaan kepada keperluan anda.

Lakarkan Rutin Harian Anda

Ini mungkin kedengaran tidak masuk akal, tetapi anda akan menyedari bahawa pemetaan rutin harian anda boleh membantu anda membuat keputusan di mana untuk mencari sebuah rumah untuk disewa. Menghadkan pilihan anda lokasi untuk orang-orang yang berada dalam jarak kepada yang berikut:

  • Pasaran
  • Airport
  • Sekolah untuk anak-anak
  • Tempat kerja anda

Walaupun anda mungkin merasa sukar untuk mencari sesuatu yang dekat dengan semua yang disenaraikan di atas, cuba untuk buang apa apa yang boleh dikompromi.

Menentukan Terma anda untuk Menyewa

Perkara seterusnya yang anda perlu mengambil kira ialah panjang tempoh pajakan yang anda mahu. Bergantung kepada rundingan anda dengan tuan rumah, anda boleh menyewa rumah selama enam bulan atau setahun tertakluk kepada pembaharuan selepas luput tempoh.

Proses Kelulusan

Sebaik sahaja anda telah menentukan jumlah yang anda mahu menghabiskan, kejiranan yang anda mengharapkan, ciri-ciri rumah yang anda mahu dan tempoh penginapan anda, Ianya bukan setakat ini sahaja.

Anda perlu melalui proses yang paling penting dalam pencarian rumah anda – proses permohonan dan kelulusan. Berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh jangkakan semasa peringkat ini:

Semak latar Belakang

Untuk tujuan keselamatan, tuan rumah biasanya akan meminta izin kepadamu untuk menjalankan pemeriksaan latar belakang. Ini mungkin kedengaran agak membimbangkan, tetapi ini adalah hanya satu rutin dalam proses permohonan.

Mereka mungkin memerlukan anda untuk membekalkan beberapa maklumat dan dokumen yang akan membuktikan bahawa anda mempunyai keupayaan untuk membayar. Selepas mematuhi keperluan, tunggu sekurang-kurangnya beberapa hari untuk notis kelulusan.

Rundingan

Pada peringkat ini, anda boleh berbincang dengan tuan rumah berkenaan syarat penting dalam kontrak untuk memastikan bahawa kedua-dua pihak faham.

Perihal jumlah amaun boleh dibincangkan di sini termasuk jumlah pajakan, deposit, jadual atau pembayaran serta penalti. Memastikan bahawa kontrak itu menetapkan klausa perpisahan,pertanggungjawaban ganti rugi, yuran tersembunyi dan perkara-perkara lain yang berpotensi boleh membawa kepada salah faham.

Tidak ada cara mudah untuk mencari rumah yang sempurna untuk sewa. Ia adalah memakan masa. Dengan mengikuti Tips Menyewa Rumah, anda bukan sahaja menjimatkan masa dan usaha anda, tetapi anda juga memastikan bahawa keluarga anda boleh hidup di dalam rumah yang aman dan selesa dan memanggilnya rumah anda.

Add Comment

error: Content is protected !!