KARI TULANG DAGING NOXXA

KARI TULANG DAGING NOXXA, samada daging lembu atau kambing, kalau kena gaya memang bersila aku makan. Aku suka kari weh. Nak dekat raya haji nanti ramai orang dapat daging korban kan. Nah aku share siap-siap resepi ini. T

Makan dengan nasi sedap , makan dengan roti pun sedap. Kelebihan masak dengan pressure cooker macam noxxa ni, kita boleh set warm so dapat kurangkan risiko basi. Berbaloi baloi aku beli noxxa, daging confirm lembut dan tak liat. Kalau aku masak sambal jawa daging resepi melaka , memang aku rebus dulu dalam Noxxa .

Tapi eh korang nak buat kari tulang ni, pastikanlah tulang tu ada daging daging juga. Jangan tulang semata-mata hahahah, naiya weh .

*Photo by Prachi Palwe on Unsplash

Bahan-Bahan Masakan Kari tulang Lembu

Bahan A:

  • 1 kg. tulang lembu tempatan (pilih tulang lembu yang ada isi)
    2 cawan pati santan
  • 4 – 5 biji kentang2 biji tomato – dibelah 22 biji cili hijau
    Garam dan gula secukup rasa 

Bahan B:  (disatukan di dalam blender dan dikisar, dijadikan pes)

  • 4 sudu besar serbuk daging pedas BABAS1 sudu besar serbuk cili
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan putih1 biji bawang besar4 ulas bawang putih1 inci halia
  • Air secukupnya 

Bahan C: Menumis

  • 3 biji bawang merah (bawang kecil) – dihiris2 ulas bawang putih – dihiris
  • 1 inci halia – dihiris1 inci kulit kayu manis2 kuntum

bunga lawang3 kuntum bunga cengkih3 biji buah pelaga1 batang serai dititik2 tangkai daun kariMinyak secukupnya 

Penyediaannya:

1.  Perap tulang daging lembu dengan Bahan B selama 1 jam.  Letakkan 1 sudu teh gula. 


KARI TULANG DAGING NOXXA

Cara-cara Memasak KARI TULANG DAGING LEMBU NOXXA

Buka tudung dan kacau rata.  Kemudian masukkan ubi kentang, Guna fungsi `LOW PRESSURE’, Set 2 minit tanpa perlu menutup periuk.

  1. Tekan Fungsi Stir Fry

    Masukkan minyak secukupnya ke dalam periuk. Tekan fungsi STIR FRY’ dan tunggu sehingga minyak panas.

  2. Tumis.

    Selepas minyak panas, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, dan serai.   Selepas naik bau, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, dan daun kari.   Tumis sehingga bawang kekuningan.

  3. Masukkan tulang daging lembu

    Masuk Kemudian masukkan tulang daging lembu yang diperap dengan rempah tadi dan gaul rata.  Masak sehingga pecah minyak

  4. Setelah pecah minyak,

    masukkan santan dan kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula

  5. Off  fungsi stir fry.  

  6. Set fungsi HIGH PRESSURE 30 minit.  

    Tutup periuk dan set cap ke PRESSURE.  Tekan on.

  7. Selepas 30 minit berlalu,  release steam.  

    Alihkan cap ke STEAM.  Biarkan wap keluar habis, baru tudung periuk boleh dibuka

  8. Buka tudung dan kacau rata.  

    Kemudian masukkan ubi kentang, Guna fungsi `LOW PRESSURE’, Set 2 minit tanpa perlu menutup periuk.

  9. Selepas dua minit berlalu dan ubi kentang pun telah empuk,

    masukkan tomato dan cili hijau. Kacau rata dan biarkan seketika di dalam periuk sebelum dipindahkan ke bekas lain.

  10. Fungsi `WARM/REHEAT’. 

    Sekiranya anda inginkan kari berada di dalam periuk Noxxa dan  senantiasa berada dalam keadaan panas, bolehlah guna


Add Comment

error: Content is protected !!