Gymnas Farah Ann Olimpik Malaysia kini model Barbie pertama negara kita.

Farah Ann Barbie Pertama Malaysia. Ahli sukan gim kebanggaan Malaysia, Farah Ann Abdul Hadi kini merupakan boneka Barbie Malaysia yang dimodelkan oleh pihak Mattel. Hebatkan! akhirnya ada orang Malaysia yang terpilih dan telah mendapat pengikhtirafan di Antarabangsa.

Farah Ann Barbie Pertama Malaysia

Walaupun sekadar Patung Barbie, yang pasti impaknya sangat besar bagi aku. Pasti ia dapat memberikan inspirasi yang hebat untuk anak anak Malaysia. Sebab itulah aku abadikan kisah Farah Ann di blog aku ini.

Such an Achievement dan bukan jaguh kampaung

Graduan Monash UNiversiti dan Gimnastik artistik Malaysia itu telah diabadikan sebagai boneka Barbie oleh pembuat permainan Mattel! Anak patung yang menjadi kegilaan kanak kanak telah menvisualkan Farah Anna dalam memakai triko berwarna perak, merah jambu, emas, dan putih dengan rambut hitam pekat, sepadan dengan Farah Ann’s, diikat dengan gaya ekor kuda.

Patung Farah ann sebenarnya dihasilkan dari pakaiannya sama seperti yang dia pakai pada Sukan SEA ke-29 di Kuala Lumpur dan Sukan Komanwel 2018 di Gold Coast.

Farah Ann Barbie Pertama Malaysia

Farah Ann Barbie Pertama Malaysia

kepentingan budaya boneka Barbie tidak perlu dijelaskan lebih lanjut. Anak patung itu adalah sebahagian daripada projek Dream Gap Barbie yang bertujuan untuk memberikan satu kepada memperkasakan role model wanita untuk memberi inspirasi kepada lebih ramai gadis.

BACA : Fakta Tun mahathir

Farah terpilih sebagai salah seorang atlet antarabangsa yang dinamakan sebagai role model.

Barbie is committed to shining a light on empowering role models past and present in an effort to inspire more girls. As a key part of our ongoing global initiative, the Dream Gap Project, we’re introducing girls to women’s stories from all walks of life to show them they can be anything. Barbie via their website

Biografi Farah Ann

Biografi pendek mengenai pemenang pingat emas Sukan SEA berusia 26 tahun dipaparkan sebagai sebahagian daripada pengiktirafannya di laman web Barbie. Farah memulakan kerjaya gimnastiknya pada usia tiga tahun dan sudah mewakili negeri asalnya di Selangor seawal usia tujuh tahun.

Farah Ann Barbie Pertama Malaysia
sumber dari www.nona.my

Farah menyertai pasukan kebangsaan pada usia 8 tahun dan melakukan penampilan antarabangsa pertamanya di Sukan Komanwel 2010 di New Delhi, di mana Farah dan pasukannya memenangi tempat keempat.

Dia juga menjadi gimnastik Malaysia pertama yang memenangi pingat piala dunia perak di World Challenge Gymnastics (FIG) World Challenge Cup yang diadakan di Slovenia pada 2016.

Farah adalah salah satu daripada banyak wanita inspirasi yang diketengahkan oleh Barbie, juga dalam senarai adalah juara skuasy Malaysia, Nicol David, pemain tenis Jepun Naomi Osaka, pelakon Amerika, model dan aktivis Yara Shahidi, ahli konservasi Australia Bindi Irwin, dan pembuat filem Amerika, Patty Jenkins.

Hurmm.. kenapa agaknya Nicol David tidak terpilih yer…

Walaubagaimanapun .Farah, Nicol, serta penyelam Olimpik Leong Mun Yee, pemain bola sepak Shahlin Zulkifli, dan pemain ski laju Anja Chong juga dirayakan oleh Barbie pada bulan Mac sempena Hari Wanita Antarabangsa sebagai sebahagian daripada kempen “Anda Boleh Jadi Apa-apa”

Add Comment

error: Content is protected !!