6 cara berdoa yang betul untuk kita amalkan

cara berdoa yang betul | Berdoa pun ada adabnya, Apa kata kali ini kita tukar cara berdoa moga permintaan kita dikabulkan. Sesungguhnya berdoa tu bila bila masa pun boleh, dimana sahaja. Tapi mungkin kita berdoa dengan lafaz yang dari hati dan sepenuhnya menjadi asbab atas permintaan kita.

IN SHAA ALLAH siapa yang betul-betul amalkan, ThePowerofDoa ini, boleh mengubah hidup kita menjadi yang lebih baik. Biiznillah.

Adab berdoa dari Mufti Wilayah Persekutuan

Memetik dari pautan Mufti Wilayah Persekutuan, berikut pula dikongsikan tambahan adab berdoa yang perlu diamalkan dalam Islam yang mustajab.

  1. Berdoa dengan penuh harapan. Seseorang itu perlulah berdoa dalam keadaan penuh harap agar doa dimustajabkan. Dan juga dijauhkan dari perasaan takut, iaitu dari doa tertolak.
  2. Berdoa dengan yakin. Seseorang itu perlulah meminta kepada Allah SWT dalam keadaan dirinya bersangka baik dengan-Nya agar permintaan itu dimustajabkan.
  3. Memuji Allah sebelum berdoa. Hal ini sebagai contoh mudahnya adalah dengan melihat kepada bacaan surah Al-Fatihah yang dibacakan oleh seseorang.
cara berdoa yang betul

6 cara berdoa yang betul

FORMULA 1

Sebelum ini kita selalu berdoa, ” Ya ALLAH berikanlah aku kekuatan.” Jika kita berdoa begitu, maka ALLAH akan sentiasa uji untuk test kekuatan kita. Faham faham?

Jadi doa yang kita boleh betulkan ialah,

” Ya ALLAH lapangkan kesulitan apa yang aku hadapi ini, Ya ALLAH keluarkan aku dari kesulitan ini, Ya ALLAH bantulah aku “.

FORMULA KE 2

Selain daripada itu, kita sebelum ini mungkin selalu berdoa, “Ya ALLAH berilah aku…”. Jadi, selepas ini kita tukar sikit doa iaitu,

” Ya ALLAH kurniakanlah aku…”

Kerana apa? Jika kita sebut beri maka bila-bila masa ALLAH boleh ambil balik. Namun, jika sebut kurnia, maka ALLAH akan kurniakan kita sesuatu sampai bila-bila IN SHAA ALLAH.

FORMULA KE 3

Satu lagi, selalu saya dengar dan nampak orang doa begini, “semoga DIMURAHKAN rezeki”. Selepas ini, latihkan baca doa begini,

” semoga DILIMPAHKAN rezeki yang berpanjangan dan berkat.”

Nampakkan dua perbezaan doa itu? Doa kena betul, sebab setiap doa kita ALLAH dengar dan yakin ALLAH makbulkan doa kita. Jadi dengan doa ini saya nampak betapa pentingnya untuk kita praktikkan dalam kehidupan seharian.

FORMULA KE 4

Selain itu, selalu kan kita berdoa seperti ini, contonya, “Ya ALLAH, kurniakanlah kami zuriat, anak yang soleh dan solehah.” Dan setiap kali itu jugalah kita akan berasa kecewa, stress bila doa tidak dimakbulkan ALLAH.

Kalau selama ni kita hanya minta pada ALLAH sekadar nikmat sahaja. Kita tak benar-benar ikhlas meminta padaNya supaya diberikan nikmat yang lebih bernilai. Maka hari ini, ayuh kita tukar cara berdoa seperti ini, contohnya,

‘ Ya ALLAH, sekiranya dengan mempunyai zuriat dapat mendekatkan aku dengan diriMu maka makbulkan ya ALLAH..

Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan Engkau lebih memandangku ya Allah, maka kurniakanlah..

Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan ibadahku lebih bertambah dan solatku lebih khusyuk maka izinkanlah nikmat ini Engkau pinjamkan padaku ya ALLAH..

Kerana Engkau sahajalah sebaik2 perancang dan Engkaulah Rabb Yang Maha Mengetahui atas segala sesuatu yang terbatas bagiku. ‘

Amin Ya Mujib.

Sebabnya, bilamana kita berdoa seperti di atas ini, matlamat dan objektif dalam doa itu bukan terfokus pada nikmat semata, tapi lebih ikhlas kerana hubungan kita pada ALLAH yang memberikan nikmat itu.

FORMULA KE 5

Selalu juga, bila kita berdoa kita minta macam-macam pada ALLAH.. Hingga kita lupa nak bersyukur atas segala nikmat yg telah ALLAH beri.. Kita lupa nak bersyukur dengan rezeki yg sudah ada di hadapan kita..

Jadinya, bersyukur dulu atas apa yg ALLAH dah beri, maka ALLAH akan tambahkan lagi.. Sebagai contoh,

‘ Ya ALLAH, aku bersyukur umurku masih panjang lagi pada hari ini, maka Engkau jadikanlah hariku sebagai ibadah kepada Mu. Dan redhalah kepadaku ya ALLAH..’

FORMULA KE 6

Satu lagi cara berdoa adalah dengan mendoakan orang lain. Kerana bila mendoakan orang lain, seluruh malaikat di arasy akan turut mengaminkan doa kita.. satu contoh,

Ya ALLAH, sahabatku ini dalam kesulitan dan kesempitan ya ALLAH.. bantu lah dia ya ALLAH, lapangkan kesulitannya.. permudahkan perjalanan hidupnya ya ALLAH..’

Moga Allah makbulkan setiap permintaan kita. Aamiin Ya Rabbal ‘Alamiin.

Ikhtiar dan usaha

Sebaiknya bangun pagi sebelum subuh. Mandi dulu baru solat .

Usai solat, baca istifar, selawat, subhanallah, alhamdullillah, allahuakbar, innahazalarizkunaamaalahuminnafaad.

Setiap satunya 33 atau 100 kali. selepas tu berdoalah. Doa yang penuh dan sungguh-sungguh. dan sebaiknya selapas berdoa. Baca Al-quran surah al-waqiah. . . cuba amalkan cara berdoa yang betul

Janji setiap pagi lepas subuh mesti baca quran sampai kita mati inShaa Allah. Permulaan hari yang baik dan berkat dimulaikan dengan baca quran

Begitu juga setiap selesai solat lain zohor asar magrib isyak dan solat sunat

One Response

  1. nettyahhiyer August 1, 2022

Add Comment

error: Content is protected !!