12 Makanan Popular Malaysia Yang Patut Di Cuba

12 Makanan Popular | Malaysia ada banyak jenis makanan. Begitu juga dengan makanan yang popular, ada bermacam-macam jenis. Jika ditanya apakah makanan popular di Malaysia yang patut dicuba? Di sini saya senaraikan sebanyak 12 makanan popular Malaysia untuk imbasan kita bersama. 

1. Mee goreng mamak

12 Makanan Popular

Credits image Joy Flickr

Hidangan Muslim India ini juga merupakan antara 12 Makanan Popular yang boleh dikatakan sebagai pakej lengkap. Mee kuning, daging lembu atau ayam, udang, kicap, sayuran dan telur. Sedikit cili turut ditambah bagi mendapatkan rasa pedas dan meningkatkan lagi rasa hidangan ini.

2. Apam balik

12 Makanan Popular

Credits image Nor Salman Flickr

Anda tidak benar-benar menikmati makanan Malaysia jika anda tidak menjamu selera anda dengan hidangan yang manis ini. 

Makanan ringan yang seperti lempeng dan diisi dengan sedikit taburan gula, kacang tanah dan sedikit jagung ini telah menjadi makanan ringan kegemaran rakyat Malaysia sejak dahulu lagi. 

3. Nasi kerabu Kelantan

image8

Credits image Nor Aqilah Jaafar Flickr

Dari negeri Kelantan di semenanjung utara Malaysia, nasi kerabu mendapat warna menarik dari bunga telang, yang dihancurkan dan dicampur menjadi nasi berwarna biru.

Hidangan ini dihiasi dengan tauge dan kelapa goreng, kemudian disiram dengan budu pedas, sos ikan yang ditapai. Dalam gaya Kelantan yang sebenar, anda menggunakan tangan anda untuk mengaul semuanya. Rasa memang sedap! 

4. Ayam percik

12 Makanan Popular

Credits image Kitliew Flickr

Populariti syarikat makanan segera iaitu KFC di rantau ini dan di seluruh Asia berbanding rangkaian makanan segera yang lain tidak akan mengejutkan mereka yang biasa dengan ayam percik yang memang dikategorikan 12 Makanan Popular.

Pada dasarnya, hidangan ini adalah ayam bakar yang dipanggang dengan cili pedas, bawang putih dan sos halia yang dicampurkan dengan santan. Dengan jumlah sos percik yang tepat, makanan warung Malaysia ini mendapat perhatian ramai pengemar makanan setanding dengan KFC. 

5. Nasi lemak

12 Makanan Popular

Credits image Nasi Lemak Lover Flickr

Ada yang menyebut nasi lemak Malaysia sebagai hidangan nasional tidak rasmi. Namun begitu, orang ramai tetap menyebutnya sebagai hidangan yang sedap dan tiada tandingan.

Nasi lemak pada dasarnya adalah nasi yang dimasak bersama santan. Nasi lemak secara tradisional dimakan untuk sarapan pagi tetapi pada masa ini orang-orang menikmatinya setiap saat sepanjang hari.

Bergantung pada tempat anda ketika di Malaysia, ia dilengkapi dengan pelbagai jenis lauk seperti telur rebus, kacang tanah, sayur-sayuran, kambing / ayam / atau kari daging lembu, makanan laut dan sambal.

6. Roti john

12 Makanan Popular

Credits image Febrian Edi Flickr

Siapa pun John, jelas bahawa dia menyukai sandwichnya yang diperbuat dengan daging panggang yang dicincang dan telur yang diapit oleh roti yang panjang dan dipenuhi dengan pelbagai jenis sayuran. 

Sos yang selalu digunakan untuk hidangan ini adalah mayonis, sos cili, sos barbeque dan juga sos tomato. Tetapi kini ramai yang telah mencampurkannya dengan hirisan keju yang banyak bagi meningkatkan lagi rasa sandwich ini dan untuk menarik perhatian lebih pelanggan untuk mencubanya. 

7. Rendang

daging

Credits image Asian Supper Flickr

Walaupun terdapat sebilangan orang yang keliru dengan menyebut hidangan ini sebagai kari, penggemar makanan Malaysia dapat membezakan antara kedua hidangan tersebut dengan kuantiti bahan yang digunakan. 

Apa yang membezakan hidangan kari dengan rendang adalah cara penyediaannya. Rendang dibuat dengan membiarkannya reneh secara perlahan sehingga kuahnya benar-benar menguap agar daging dapat menyerap rasa yang dihasilkan oleh rempah yang dimasukkan. 

Rendang adalah makanan kegemaran seluruh rakyat Malaysia. Anda boleh mendapatkan hidangan ini di seluruh Malaysia, terutamanya pada musim perayaan. 

8. Nasi kandar

nasikandar

Credits image @ccfooodtravel Flickr

Hidangan ini pada dasarnya adalah nasi yang dihidangkan bersama lauk pilihan anda. Antara lauk yang biasanya dipilih oleh orang ramai adalah kari, ikan, telur dan juga ayam. Semua lauk yang disediakan ini disajikan dengan gaya bufet. Tetapi anda tetap boleh memesan untuk dibungkus untuk dibawa pulang. 

Nasi kandar sangat terkenal di Malaysia dan restoran yang menghidangkannya dibuka 24 jam dan dikendalikan oleh etnik India Muslim.

9. Laksa

laksa

Credits image Yanie Sabri Flickr

Laksa telah berjaya menarik perhatian ramai pelancong dari luar Malaysia contohnya Bangkok, Shanghai dan lain-lain lagi. Laksa mempunyai pelbagai variasi. Bagi yang yang meminati makanan pedas, anda boleh menikmati laksa kari. Ada yang suka menikmatinya dengan ikan. Tetapi ramai yang lebih gemar menikmatinya dengan udang.

Baca : Resepi Nasi tomato

10. Popia basah

popia

Credits image Nadiah Jaapar Flickr

Sejenis popia yang agak besar, popia basah sesuai kepada mereka yang sudah biasa dengan makanan ringan yang rangup, tetapi tanpa minyak tambahan.

Agar tidak keliru dengan gulungan basah yang terdapat di bahagian Vietnam, popia basah dilengkapi dengan rasa khas daerahnya sendiri. Sebagai pengganti salad, popia basah Malaysia mempunyai lobak, bawang goreng dan tauge.

11. Bubur lambuk

bubur

Credits image Zuhri Kamarzaman Flickr

Penjual bubur lambuk mudah untuk dikenali. Mereka adalah gerai yang mempunyai periuk keluli yang besar dan sendok yang sepadan. Bubur lambuk Malaysia mempunyai keunikannya yang tersendiri. 

Kandungan sup berasaskan santan selalunya, kadang-kadang mengandungi sayur-sayuran dan daging, dan bahkan terdapat peniaga yang menggunakan ayam goreng tepung pada masa sekarang. 

Tidak ada resepi tetap dalam penyediaan bubur kerana ia mengikut citarasa setiap kawasan dengan keistimewaan mereka sendiri. Antara yang paling popular adalah bubur lambuk Kampung Baru. 

12. Roti jala

rotijala

Credits image Aida Rahim Flickr

Roti jala, atau roti jaring, mendapat namanya dari formasi seperti jaring yang dibuat dengan membuat garis yang berselang-seli dengan tepung diatas kuali yang besar.

Langkah akhir adalah melipatnya seperti krep (makanan ringan yang terdapat di Turki) dan biasanya disajikan dengan kari ayam. Roti jala dimakan pada bila-bila masa sepanjang hari. Ia juga sering dihidang pada hari perayaan. 

Nak Makan Sedap, Boleh Order Online Jika Malas Masak! 

Jika negara lain mudah untuk dapatkan makanan, begitu juga di Malaysia. Malas masak bukan satu alasan tidak boleh nikmati menu yang sedap-sedap terutama 12 Makanan Popular ini.. Di Malaysia ini ada banyak servis untuk order food, atas diri sendiri nak buat pesanan guna servis ini ataupun tidak. 

Salah satu nama penghantaran makanan untuk pesanan secara atas talian yang sering mendapat perhatian adalah Foodpanda. Dengan Foodpanda nak makan apa semuanya okay. 

Nak makan di lokasi mana juga okay kerana rider Foodpanda ini ada bersepah di hampir seluruh pelusuk negara. 

One Response

  1. Aisya Ismail May 15, 2021

Add Comment

error: Content is protected !!