Sedekah subuh online dengan applikasi Sujood

Sedekah subuh online | Amalan sedeqah subuh seperti yang dianjurkan oleh beberapa alim ulamak seperti sheikh al jaber amatlah besar fadhilatnya. Seumpama membuka rezeki di pagi hari, kini korang boleh lalukukan dengan Aplikasi Sujood yang semememangnya mudah dan dipercayai.

Semudah ABC

Abu Hurairah (RA) meriwayatkan bahawa Rasulullah (ﷺ) bersabda,

“Sedekah sama sekali tidak mengurangi kekayaan. Dan hamba yang mengampuni (orang lain), Allah menambahkan kehormatannya, dan orang yang merendah hati, Allah mengangkat kedudukannya.”

Biasakan sedekah subuh walaupun hanya seringgit atau dua ringgit! Kelebihan dan fadhilat sedeqah subuh ini jika dilakukan dengan istiqamah kerana di situ dapat doa malaikat mustajab di sisi Allah. 

Malah dengan amalan yang mudah dan mulia mulia ini akan membantu kita menyelesaikan masalah-masalah yang kita hadapi.  

3 1

Amalan Sedeqah Subuh

Semenjak mengetahui kelebihan sedeqah subuh ini, aku sendiri memang akan cuba untuk terus beristiqamah. Nilai RM bukan jadi ukuran tapi rutin dan istiqamah itu lebih utama.

Yakinlah! pahala sedekah jariah

  1. Di waktu subuh akan ada dua malaikat yang mendoakan amalan kita
  2. Bersedekah di subuh hari yang diiringi doa dapat membantu terkabulnya doa, memperlancar rezeki, mengangkat penyakit dan memudahkan segala urusa
  3. “Sedekah dapat menghapus dosa sebagaiman air memandamkan api.” (HR Tirmidzi)
  4. Harta Menjadi Berkah
  5. Disertai dengan tulus dan ikhlas agar dilimpahkan harta yang berkah dan berlimpah
  6. Dijauhkan dari pintu neraka Disertai dengan tulus dan ikhlas agar dilimpahkan harta yang berkah dan berlimpah

Aplikasi Sujood

Setakat 8 April 2023 terdapat 129 masjid/surau yang tersenarai dalam applikasi ini. Pihak Studio 61 Sdn yang telah membina applikasi ini sangat-sangat berharap untuk mendapatkan lebih banyak masjid dari semasa ke semasa. dan kita boleh memberikan sumbangan bila-bila masa sahaja ja dan di mana saja.

sedekah subuh online

Kenapa Sedekah ini sangat dituntut?

Kerana ia memberi boleh membantu menghapus dosa, menerima imbalan yang dijanjikan, atau dirahmati Allah. Malah kita diperbolehkan juga memberikan imbalan sedekah (bantuan) kepada mereka yang telah meninggal dunia.

Hadith Sedekah

Hal ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Apabila mati seseorang insan, maka akan terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan daripadanya dan doa daripada anaknya yang soleh.” (Hadis riwayat Muslim)

cara sedekah online

Idea Pembinaan applikasi sujood

Solution to the problem atau penyelesaian masalah di masjid-masjid dan surau dimana kerap kali berlaku kecurian tabung surau. Dan kebanyakkan AJK masjid pula terdiri dari orang yang agak berusia.

Atas kesedaran ini lah Aplikasi Sujood dihasilkan.

Ianya adalah alat yang membantu orang atau organisasi memberikan wang ke masjid atau surau.sebagai satu ala lat yang membantu mengelola masjid dan surau di Malaysia.

Kelebihan Aplikasi sujood

Dalam zaman teknologi ini, semuanya menggunakan transaksi melalui hp. malah sesetengah dari kita tidak mempunyai wang tunai untuk berjual beli

Derma Masjid Lebih Mudah

  • Anda dapat memberikan wang Anda untuk amal meskipun hanya dalam jumlah kecil.
  • Anda dapat memilih mesjid atau surau mana yang ingin Anda sumbangankan.
  • Sumbangan Anda semuanya terdaftar dan Anda dapat melihat sumbangan mana yang telah Anda buat.
  • Jangan kuatir lagi masjid atau surau Anda dicuri orang. Kami akan melindunginya.
  • Anda harus konsisten dengan berapa banyak yang Anda berikan, meskipun itu hanya sedikit.
  • Aplikasi Sujood tidak memerlukan wang sumbangan Anda.

BACA : doa mustajab depan kaabah

Proses yang sangat simple

Untuk menggunakan aplikasi Sujood, cukup masukkan nama dan alamat email Anda, dan Anda siap bersumbangan. Jika Anda ingin memberikan sumbangan tanpa mendaftar, itu juga mungkin! Cukup masukkan nama dan alamat email Anda dan Sujood akan melacak sumbangan Anda untuk Anda.

Untuk masuk ke laman web hanya perlu memberikan beberapa informasi pribadi (seperti nama dan alamat email Anda), lalu memilih masjid atau surau untuk disumbangkan.

Untuk menonton video Sujood di ponsel Anda, Anda harus mengunduh aplikasi Sujood dari Google Play store atau App Store.

Pendaftaran masjid sebagai penerima juga mudah

Sila emelkan hasrat masjid anda beserta gambar surat pendaftaran masjid dengan pihak majlis agama negeri kepada salam@sujood.net

Untuk memberikan sumbangan, Anda perlu mengisi beberapa informasi. Ini termasuk jumlah sumbangan, nama, nomor telepon, dan alamat email.

Maklumat lanjut Sujood

Untuk makluman dan pertanyaan lanjut mengenai Sujood, korang boleh ke media sosial mereka. 

Website :

Facebook :Sujood

Instagram :sujoodapp

Email :

salam@sujood.net

Penambahbaikan Apllikasi Sujood

Aku memang happy sangat bila banyak applikasi yang islamik ini dihasilkan. Orang islam pun dah maju.

Tetapi sebagai UX designer aku rasa aku kena sentuh sedikit untuk penambahbaikan.

antara perkara yang perlu diperbaiki

  1. Pemiilihan Font
  2. Saiz font
  3. Penggunaan sistem grid dan balance dalam design
  4. Kontras yang agak kurang untuk menekankan area yang penting

Walaubagaimanapun thumbs up untuk Pihak studio 61. Eh jeles pulak aku tak buat ladang pahala macam ni

One Response

  1. Myzan April 10, 2023

Add Comment

error: Content is protected !!