Perbezaaan Visa Umrah dan Visa Pelancong yang mungkin orang silap faham

Seringkali kita dengar ramai yang berjaya melaksanakan umrah atas tiket visa pelancong. Kadang-kadang timbul jugak rasa was-was betulkah senang ni ?. Tetapi ramai juga yang berjaya melakukannya dan pulang dengan selamat. Jadi, Apakah perbezaaan Visa Umrah dan Visa Pelancong ini ?

Lagi satu kalau korang booking melalui saudi airlines siap free promotion transit visa. huhuh aku terlepas promo in sebab tak perasan masa nak bookin pergi US, ini promosi untuk tahun 2023. tapi kecik sahaja promosi tu. cuba korang tengok betul-betul

Tapi sebelum itu aku nak cakap, seronok tau pergi umrah nih. Tetiba membuak-buak pulak perasaan ni godek pasal umrah sebab 2 opismate baru pergi, abang, kakak dan anak sedara pun baru balik.

Perbezaaan Visa Umrah dan Visa Pelancong

Aku yang pergi tahun 2005 dulu pun boleh teringat-ingat macam orang angau. “Dia” lain kategori, tidak sama macam ko travel US ker, UK ka or mana sahaja, takkan sama. Disitu kita akan focus 100% untuk beribadah, energy dan perasaan tu membuak-buak

Kalau kita travel di negara lain, kita boleh lagi ingat kerja. Disitu .. semua OFF.

Kalau berada di Mekah atau Madinah memang lupa abislah bab duniawi ni. Bunyi macam tak percayakan, tapi itulah ceritanya.

Disebabkan harga pakej umrah yang terlampau mahal, so ada yang cadangkan pergilah sendiri atau umrah secara DIY. Mesti korang pun tertanya-tanya berapakah harga visa pelancong umrah atau harga visa umrah 2023?

Tapi pastikan korang paham perbezaan keduanya.

Visa Umrah dan Visa Ziarah /visa pelancong adalah dua jenis visa yang berbeza yang dikeluarkan oleh pemerintah Arab Saudi untuk warga negara asing yang ingin melakukan perjalanan ke negara tersebut.

4 Perbezaaan Visa Umrah dan Visa Pelancong

 1. Tujuan perjalanan: Visa Umrah dikeluarkan untuk tujuan ibadah Umrah, iaitu melakukan kunjungan suci ke Makkah dan Madinah. Sedangkan visa pelancong dikeluarkan untuk tujuan pelancongan, iaitu melakukan kunjungan ke tempat suci atau bersejarah di negara tersebut.
 • Durasi perjalanan: Visa Umrah biasanya dikeluarkan untuk jangka waktu yang lebih pendek dibandingkan dengan visa ziarah, iaitu hingga 30 hari dari tanggal masuk. Sementara visa pelancong atau dikeluarkan untuk jangka waktu yang lebih panjang, boleh  sampai 90 hari.
 • Syarat: Syarat untuk mendapatkan visa Umrah lebih ketat dibandingkan dengan visa ziarah, karena visa Umrah ditujukan untuk tujuan ibadah yang khusus. Syarat umum yang diperlukan untuk visa Umrah termasuk pasport yang masih berlaku, surat keterangan sihat dari Doktor, dan bukti perjalanan seperti tiket pesawat dan bukti pemesanan penginapan.
 • Kos : kos visa Umrah lebih tinggi dibandingkan dengan visa pelancong, karena visa Umrah ditujukan untuk tujuan ibadah yang khusus. Kos visa pelancong ini adalah SR300 dan tambahan SR140 untuk medical insurance (lebih kurang RM500 seorang)

Tetapi sila ingat yer, Visa pelancong tidak boleh digunakan untuk bekerja. Kalau kena tangkap nanti, adui naiya-naiya

Perbezaaan Visa Umrah dan Visa Pelancong

Persoalannya benarkah Visa pelancong ini lepas untuk tujuan Umrah?

Penggunaan visa pelancong atau visa ziarah untuk menunaikan umrah boleh membawa risiko dan ketidaktentuan. Visa pelancong biasanya dikeluarkan untuk tujuan pelancongan atau bisnes dan sememangnya visa pelancong tidak dikeluarkan untuk tujuan ibadah seperti umrah.

Namun, terbukti ada kalanya umrah diy visa pelancong diperbolehkan untuk melakukan ibadah umrah, tergantung kepada sistem dan proses yang diterapkan oleh pemerintah Arab Saudi pada masa itu. 

Namun, sebaiknya pastikan visa yang anda miliki adalah visa umrah jika anda ingin tidak mahu melayan sebarang masalah yang tidak dijangka. Amat tidak digalakkan untuk orang yang pertama kali pergi ke sana.

Antara masalah yang dihadapi oleh visa umrah

 1. Syarat yang ketat: Pemerintah Arab Saudi menerapkan Syarat yang ketat dalam proses meluluskan visa Umrah, seperti pasport yang masih berlaku, surat keterangan sihat, dan bukti perjalanan yang cukup seperti tiket pesawat dan bukti pemesanan penginapan.
 2. Proses yang rumit: Proses kelulusan visa Umrah dapat menjadi rumit dan memakan waktu, terutama jika pelancong tidak memahami prosedur yang benar.
 3. Kos tinggi: Biaya visa Umrah dapat cukup tinggi, terutama jika pelancong memilih untuk mendapatkan visa Umrah dengan jangka waktu yang lebih panjang.
 4. Proses Lulus yang agak lama: Pelancong mungkin harus menunggu waktu yang lama untuk menerima konfirmasi dari pemerintah Arab

Tips Mudah Cara Mohon e-Visa Umrah secara Online

Berikut ini adalah beberapa tips mudah untuk memohon visa Umrah secara online:

 1. Pastikan Anda memiliki paspot yang masih laku dan memenuhi syarat yang ditentukan oleh pemerintah Arab Saudi.
 2. Kunjungi web rasmi e-Visa Umrah yang ditentukan oleh pemerintah Arab Saudi dan pastikan untuk menggunakan web yang rasmi.
 3. Isi aplikasi dengan informasi yang benar dan lengkap, termasuk informasi peribadi seperti nama, tarikh lahir, dan nombor pasport.
 4. Pilih jenis visa yang diinginkan (single entry atau multiple entry) dan jangka waktu perjalanan.
 5. Upload dokumen yang diperlukan, seperti paspot yang masih laku, fotokopi halaman depan pasport, dan surat keterangan sihat dari Doktor.
 6. Membayar kos visa Umrah melalui cara pembayaran yang diterima, seperti  kredit  kad atau transfer bank.
 7. Pastikan untuk semak kembali informasi yang diisikan sebelum hantar.
 8. Tunggu konfirmasi dari pemerintah Arab Saudi melalui email atau SMS.
 9. Cetak e-Visa Umrah yang diterima dan bawa Bersama-sama

Jangan lupa untuk selalu dapatkan informasi terbaru dari pemerintah Arab Saudi dan perubahan yang terjadi pada prosedur visa Umrah.

Sudah bersedia nak pergi umrah?

Pastikan korang faham pula syarat sah umrah ni. Kalau pergi dengan ejen normally korang akan dapat briefing atau taklimat untuk melalakukan ibadah umrah. Sekarang kita boleh tengok di youtube atau bertanya pada ustaz ustaz yang arif

Dengarnya harga visa umrah 2023 sudah naik berkali ganda huhuh . Pada penghujung 2022 dalam lingkungan RM6.8k hingga RM10,000 untuk yang pakej standard

Pastikan korang paham syarat-syarat sah umrah. Nanti jadi sia-sia pulak

Syarat sah umrah

Ada beberapa syarat yang harus dipenuhi agar ibadah umrah sah diakui oleh Allah SWT, diantaranya:

 1. Islam: Hanya orang yang beragama Islam yang diperbolehkan untuk melakukan ibadah umrah.
 2. Baligh: Orang yang akan melakukan ibadah umrah harus sudah baligh (telah mencapai usia dewasa) dan berakal sihat.
 3. Mampu: Orang yang akan melakukan ibadah umrah harus mampu secara finansial dan fisik untuk menjalani perjalanan ibadah tersebut.
 4. Ihram: Orang yang akan melakukan ibadah umrah harus mengenakan pakaian ihram sebelum melakukan tawaf dan sai.
 5. Niat: Orang yang akan melakukan ibadah umrah harus memiliki niat yang ikhlas dalam hati untuk menjalankan ibadah tersebut.
 6. Tawaf: Orang yang akan melakukan ibadah umrah harus melakukan tawaf sebanyak 7 kali di sekitar Ka’bah.
 7. Sai: Orang yang akan melakukan ibadah umrah harus berjalan kaki antara Shofa dan Marwah sebanyak 7 kali.
 8. Tahalul: Orang yang akan melakukan ibadah umrah harus mencukur atau memotong rambut setelah tawaf dan sai.

Pelaksanaan Umrah haruslah mengikut tuntutan yang diterima dari Rasulullah SAW. Jika syarat-syarat ini dipenuhi, ibadah umrah akan diterima oleh Allah SWT dan dapat memberikan pahala yang besar

Namun jika ada syarat yang tidak dipenuhi, maka ibadah umrah tersebut tidak akan sah.

Aku harap entri ini sekurang-kurangnyda dapat menjawab Perbezaaan Visa Umrah dan Visa Pelancong. Seperti biasa sambil mencari info berkenaan topik ini sambil aku rekod didalam blog. Aku dapat manfaat dan korang pun sama kan?

Masih kurang yakin mengisi borang e-visa umrah. Boleh baca dalam entri seterusnya langkah satu persatu cara isi e-visi

3 Comments

 1. Myzan January 19, 2023
 2. Netty Ah Hiyer January 19, 2023
 3. MAMA REEN January 20, 2023

Add Comment

error: Content is protected !!