Khasiat Cuka Kurma: Kegunaan dan Manfaatnya untuk Kesihatan

Khasiat Cuka kurma adalah salah satu minuman tradisional yang berasal dari Arab dan telah diamalkan sejak ribuan tahun lalu. Di Malaysia, minuman ini semakin popular kerana info dan maklumat khasiat cuka kurma ini telah diketahui umum atau semua orang. Sememangnya ia memberikan manfaat kepada kesihatan kita

Khasiat kurma sendiri tidak boleh dipertikaikan, sepertimana sunnah Nabi Muhammad Saw.

Untuk cuka kurma ini, korang boleh jadikan ia sebagai makanan tambahan tambahan dalam diet harian korang. Sebenarnya  sangat-sangat mudah pengambilan cuka kurma ini tetapi memberikan manfaat yang besar kepada tubuh badan kita.

Terdapat pelbagai produk cuka kurma di pasaran, antaranya produk Oxymel yang korang boleh beli terus di Shopee.

Mungkin ramai yang tertanya apakah sebenarnya cuka kurma ini.

Apa itu Cuka Kurma?

Untuk pengetahuan korang, cuka kurma dibuat dari proses fermentasi buah kurma sendiri . Buah kurma yang digunakan dalam pembuatan cuka kurma mestilah sudah matang dan segar. Proses fermentasi ini melibatkan proses penghancuran buah kurma dan perendaman dalam air selama beberapa hari.

Setelah itu, hasil perendaman tersebut disaring dan cuka kurma boleh diminum

maincukakurma

Kandungan Nutrisi dalam Cuka Kurma

Cuka kurma mengandungi banyak nutrisi penting yang baik untuk kesehatan tubuh. Beberapa nutrisi tersebut antara lain:

 • Asam amino
 • Vitamin B
 • Antioksidan
 • Enzim
 • Asam organik
 • Mineral seperti magnesium, kalium, dan fosfor
cuka kurma

Kegunaan Cuka Kurma untuk Kesihatan

Secara amnya ini adalah beberapa manfaat dan kegunaan cuka kurma untuk kesihatan:

1. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

Cuka kurma memiliki kandungan potassium yang cukup tinggi, yang dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Kandungan potassium dalam cuka kurma juga membantu meningkatkan sirkulasi darah dan menjaga kesehatan jantung.

2. Mengurangkan sakit Sendi

Cuka kurma memiliki kandungan anti-inflamasi yang dapat membantu meredakan nyeri sendi dan radang sendi. Hal ini juga dapat membantu mengurangi bengkak dan meningkatkan mobilitas sendi.

3. Menjaga Kesehatan Pencernaan

Cuka kurma dapat membantu meningkatkan kesihatan pencernaan dengan meningkatkan produksi enzim pencernaan. Hal ini dapat membantu mengurangi gejala seperti kembung, gas, dan perut kembung..

4. Menjaga Kesihatan Kulit

Cuka kurma memiliki sifat antioksidan dan antimikroba yang dapat membantu menjaga kesehatan kulit dan melawan infeksi kulit. Cuka kurma juga dapat membantu mengurangi jerawat, bintik-bintik hitam, dan tanda-tanda penuaan.

5. Menurunkan Kolesterol

Cuka kurma memiliki kandungan asam asetat yang dapat membantu menurunkan kolesterol jahat (LDL) dalam darah. Hal ini dapat membantu meningkatkan kesehatan jantung dan mengurangi risiko penyakit jantung.

6. Meningkatkan Energi dan Daya Tahan Tubuh

Cuka kurma memiliki kandungan asam amino yang dapat membantu meningkatkan energi dan daya tahan tubuh. Hal ini dapat membantu kita tetap bertenaga dan terhindar dari

7. Membantu Menurunkan Berat Badan

Cuka kurma juga dapat membantu menurunkan berat badan. Kandungan asam asetat dalam cuka kurma dapat membantu mengurangi nafsu makan dan meningkatkan metabolisme tubuh, sehingga dapat membantu kita menurunkan berat badan dengan lebih mudah.

8. Menjaga Kesihatan Ginjal / buah pinggang

Cuka kurma memiliki sifat diuretik alami yang dapat membantu meningkatkan produksi urine dan membantu membersihkan ginjal dari racun dan zat-zat yang tidak diperlukan oleh tubuh. Perlu tahu bagaimana nak jaga buah pinggang yer

9. Mengatasi Flu dan Batuk

Cuka kurma juga dapat membantu mengatasi flu dan batuk. Kandungan antimikroba dalam cuka kurma dapat membantu melawan bakteri dan virus penyebab flu dan batuk.

10. Menjaga Kesihatan Mata

Cuka kurma mengandung vitamin A dan lutein yang dapat membantu menjaga kesihatan mata dan mencegah penyakit mata seperti katarak.

11. Menjaga Kesihatan Tulang

Cuka kurma mengandung mineral seperti magnesium dan fosfor yang sangat penting untuk kesihatan tulang. Kandungan ini dapat membantu meningkatkan kepadatan tulang dan mencegah osteoporosis.

12. Meningkatkan Kesihatan Lelaki

Cuka kurma juga dapat membantu meningkatkan kesehatan lelaki. Kandungan asam amino dalam cuka kurma dapat membantu meningkatkan produksi hormon testosteron dan meningkatkan libido.

13. Mencegah Diabetes

Cuka kurma dapat membantu mencegah diabetes tipe 2. Kandungan asam asetat dalam cuka kurma dapat membantu meningkatkan sensitivitas insulin dan mengurangi kadar gula darah.

14. Menjaga Kesihatan Jantung

Cuka kurma dapat membantu menjaga kesihatan jantung dengan mengurangi risiko penyakit jantung dan stroke. Kandungan anti-inflamasi dalam cuka kurma juga dapat membantu mengurangi peradangan pada pembuluh darah.

15. Menjaga Kesihatan Mental

Cuka kurma dapat membantu menjaga kesihatan mental dengan meningkatkan produksi neurotransmitter seperti serotonin dan dopamin. Hal ini dapat membantu meningkatkan mood dan mengurangi stres.

cukakurma2

Cara Pengambilan Cuka Kurma

Cuka  Pengambilan kurma dapat diambil secara langsung atau dicampur dengan air atau minuman lainnya. Untuk menghindari efek samping seperti iritasi pada perut , sebaiknya cuka kurma dicampur dengan air sebelum dikonsumsi.

Lagi best kalau campur air sejuk hahah, itulah yang buat

Cara Penyimpanan

 • Simpan pada suhu bilik. Elakkan daripada haba panas dan cahaya matahari.
 • Tidak perludisimpan dalam peti ais.
 • Sesuai untuk prepping.
 • Tiada tempoh luput.

Cuka Kurma Ajwa OXYMEL khal Sakan Jabin

Gabungan  tigaramuan  ini yang bersumberkan kitab Tibb Ibnu Sina dan kitab Tibb

Syeikh Wan Ahmad Al Fathoni lalu terhasil lah apa yang kami namakan sebagai “Pati Oxymel

Khal Sakan Jabin” ini.

 • 100% Tiada Bahan Kimia
 • 100% Tanpa Bahan Pengawet
 • 100% Tanpa Sebarang Gula
 • 100% Tanpa Sebarang Perisa
 • 100% Tanpa Sebarang Pewarna

Cuka kurma memiliki banyak manfaat dan kegunaan untuk kesihatan tubuh. Dengan ambil cuka kurma secara teratur, kita dapat menjaga kesihatan tubuh dan mencegah berbagai penyakit.

Namun, sebaiknya pengambilan cuka kurma dalam jumlah yang tepat dan dengan cara yang betul untuk menghindari efek samping yang tidak diinginkan.

Rujukan

 • Al-Nasser, A. Y. (2018). Health benefits of date vinegar. International Journal of Food Properties, 21(1), 1487-1494.
 • Bukhari, S. B., & Bajwa, U. S. (2017). Nutritional and therapeutic perspectives of vinegar: A functional component of food products. Critical reviews in food science and nutrition, 57(10), 2234-2246.
 • Islam, M. N., Ishika, T., Alam, M. A., Al-Mamun, M. A., Rana, M. S., & Islam, M. S. (2019). Date Vinegar: A Promising Functional Food with Phenolic Compounds and Antioxidant Properties. Foods, 8(9), 391.

Disclaimer

Informasi dalam artikel ini hanya sebagai informasi umum dan tidak dimaksudkan sebagai pengganti saranan ahli Medikal profesional. Sekiranya was-was boleh dapatkan pandangan dari doktor atau pakar kesihatan terlebih dahulu sebelum mencuba perubatan alternatif atau mengubah pola makan korang.

8 Comments

 1. Netty Ah Hiyer March 28, 2023
 2. Nina Mirza March 29, 2023
 3. Lya March 29, 2023
 4. Chaza Xiaojie March 30, 2023
 5. Saidila Abdul Rahman March 30, 2023
 6. Ben Ashaari March 30, 2023
 7. Nadia Johari April 3, 2023
 8. lisa nurulain April 9, 2023

Add Comment

error: Content is protected !!