Kembara ke Bumi Siam – Danok, Hatyai, Krabi

Travel ke danok, hatyai dan krabi

Dolu dulu orang panggil siam lah . Korang tahu? hehehe.  kalau cakap pasal siam ni apa yang terpikir? mestilah tomyam.. awek cun siam kan.kan kan.. dan juga pondan siam . Jum kami nak cerita pengalaman Travel ke danok, hatyai dan krabi

Projek kami sekeluarga ke siam ni semuanya bermula bila salah sorang ahli keluarga kami  yang aktif berbikers selalu travel ke phuket and hatyai , katanya makan sedap.. makanan halal senang cari. scenary cantik. hotel best and juga agak murah lah.  Dengar bab makan mau tak lecor mulut org perak ckp. dah ler cara cerita pun happening giler kan. Mestilah terkinja kinja nak p try.

So preparation yang dibuat adalah pastikan semua ahli keluarga yang tak pernah travel ni buat passport dulu.  So kami  decide nak travel dengan naik kereta. kesemuanya 3 kereta. rasanya ahli keluarga dalam 15 orang. Nak buat passport kan senang jerk. sehari je pun

So untuk pastikan kami travel dalam sejuk and nyaman kami bergerak awal pagi dari tapah dalam pukul 4 pagi. singgah di RnR kuala untuk sembahyang subuh. and terus kan perjalanan ke Bukit kayu hitam. Okay untuk mereka yang travel dengan keter ni pastikan dptkan insurans dulu yer.  lupa pulak nak ambil gamabr tempat nak buat  insurans tu. Tempat tu  dalam kawasan makan di changlun or before masuk ke danok lah.

Imigresen Siam

So bila dah dapat.. lepas tu teruskan lah perjalanan ke Danok. Imigeresen kita selalunya okay jerk. tapi  yg bohsan kat danok ni kena parking keter dulu yer.. lepas tu  kena beratur  nak ambik chop.  setiap kali masuk siam ni mmg mck cuak sbb dok dengar  citer kalau kita langgar org  yg lebih kecik.. i mean kenderaan lah yer.. haa.. keter yg besar kena byr ganti rugi.  Pastu ngan depa tak boleh ckp English lagi.

Muka imgigresen dia org ni masak mencuka. rasa nak sepuk jer muka derang ni. Menyombong bukan main . Pastu siap minta duit kopi kalau tak kena gaya. sib baik tak kena .. heheh eksen plak erk.  Tapi masa nak dapat kelulusan tu cuak jugak. Takut tetiba jer dia orang buat hal. Mau kena tinggal sorang sorang kan .

 

BACA : Travel Ke New York, satu perjalanan yang tak di rancang

 

Tapi kalau sapa singgah di Danok p lah cari or makan pulut Ayam, pulut udang, bubur durian .. mak aih.. tulis ni pun dah terliur. Tomyam memamng tak payah nak habaq lah. Power.

Selepas tu kami teruskan perjalanan  ke krabi. Ekceli jauh jugak. tapi korang wajib singgah makan nenas manis kat Pattalong. giler manis. so kami balun dulu sbb on d way balik nanti baru nak beli. sepanjang perjalanan akan nampak byk orang jual Nenas. Tapi kami dok balun makan kat situ . Feel best. hehehe.. tak payah nak boh asam. Makan macam tu pun dah sedap.

Travel ke danok, hatyai dan krabi

makan nenas manis di pattalong

 

Disebabkan abang biasa travel kat sana, so we all takder masalah nak cari bab makan ni.  Kami singgah satu tempat ni  untuk makan tengahari.   sepanjang perjalanan ke sana  memang agak letih. Rasanya pukul 4 petang  baru sampai.  terus Check in di Aonang Hotel. hehhehe hilang terus letih sbb hotelnya cantik. Insyallah makan pun halal.  katanya owner tu mmg muslim.  ekceli kami ambil 2 hotel  berlainan sebab saja nak try hotel lain lain .

Best betul pengalaman Travel ke danok, hatyai dan krabi

 

Travel ke danok, hatyai dan krabi

jalan dihadapan kawasan hotel aonang

So apa yang patut buat kat sana??

Hehehe apa lagi.. Makan.. makan dan juga p tgk pantai pantai yang menarik .  Mmg banyak agen perlancongan kat sana. senang sangat.  byk yang offer best best.  Kami dok di kawasan pantai aonang ni kira macam tumpuan pelancong dengan kedai kedai souvenir dan juga untuk cari makanan.   Kalu ambil pakej untuk ke pulau tu mmg ada mcam2 ada ikut bajet masing. Bot pulak agak besar, walaupun sepnajang perjalanan tu hujan turun tapi agak stabil llah bot tu.

 

Travel ke danok, hatyai dan krabi

pantai james bond

Travel ke danok, hatyai dan krabi memang penat, tapi penat yang berbaloi

Pantai yang wajib p mcm pantai james bond tu. haa mcm teluk habaq mai.. best. pasir dia bersih. air dia plak mcm suam suam kuku. Ada beberapa pulau yang akan dibawa dan ada tempat berhenti untuk makan juga.  Air laut situ mmg lah cantik and jernih giler. Laut andaman kan. air lautnya Crsytal clear. We all pilih speed boat tapi ada  mat saleh mcm bot nelayan tu.. sbb senang untuk mereka terjun and bersenang lenang.  Disebabkan kejernihan tu  si iman yang umur baru 2 tahun pun turut terjun dalam laut dengan floaties nya.

 

Travel ke danok, hatyai dan krabi

Dalam bot laju nak melawat pulau

Ikut experiance bersnoorkeling nih. masa sampai kat setengah tempat yg dibenarkan tu cuaca tak berapa menarik pulak. so tak berapa puas sgt nak tgk ikan.  tapi current tersangat kuat berbanding di pulau perhentian.  hehehe adalah masa naik kejap bila iman dok tekan nak naik atas badan.  tapi mat saleh semua sempoi.. terjun mcm tuh jerk.

 

Travel ke danok, hatyai dan krabi

jernih betui air tu..

Massage jangan lupa

Oh ya.. lagi satu.. kalau p sana jangan lah lupa ambik kesempatan untuk urut cara siam. Besst ooo.. kruk krak kruk badan kena kepak. Murah pulak tu kalau dibanding kan dengan KL laah…   Pada waktu malam pula akan ada mcm small pasar malam yang akan jual macam macam. p lah tengok. ada juga ramai yang pandai berbahasa melayu.  rasanya mmg confirm  orang melayu.  kononnya  warisan dari ahli keluarga mahsuri  berpindah kesitu.

Nak  bagi anak anak seronok, we all pusing pusing bandar krabi dengan menaiki tut tut. seronok budak budak tu.  bg rasa experiance sikitkan.   Boleh dikatakan pelancong malaysia  memang ramai kat sana.  asyik berselisih jerk.   maklumlah dah ada air asia. tapi bagi kami yang menaiki kereta ni punya pengalaman yang berbeza, heheheh berhenti.. berhenti tengok orang.  berhenti makanlah. ikut suka hati sahaja. baru betul Travel ke danok, hatyai dan krabi

Macamamana pun kena berhati hati kalau memandu ke sana. seingat saya trip dari singapore yang konvoi ramai ke sana ada mengalami kemalangan di sana. aishh pening kepala . Bukan apa  susah nak communicate dengan orang siam ni.

Baca : Tips tabung travel

 

Ingatan Penting Untuk korang

Owh . lagi satu.. selepas kita dah buat insuran kereta tu.. kita kena simpan and jaga elok elok  yer . So bila keluar nak cop di danok nanti, kena cop balik untuk sahkan bahawa kita dah selamat keluar dari negara siam. So itulah yang berlaku pada  kereta Estima abang saya. mana p hilang kertas tersebut.  maka bermulalah espisod polis siam menyusahkan kita.. dan siap mintak duit kopi bagai.  Disebabkan problem seperti ini kami keluar sahaja dari bandar danok  mcm tu sahaja… tapi…. lepas ni kereta abang saya tu tak boleh lah masuk lagi ke bumi siam ni. Sebab takut jadi kes lain pulak nanti.

Setengah orang shopping di bandar hatyai pun dah abis hati dah. macam macam ada. Kami hanya touch n go. sempatlah p tgk pasar atas air tu. kebanyyakan jual makanan. dan ramai orang islam juga meniaga. tapi yerlah berhati hati yer.

Kami juga sempat singgah di bandar Danok . pekena  pulut ayam pulut udang lagi. sambil sambil tu rakyat siam ni banyak bawak anak gajah jalan jalan pusing untuk jual kacang rebus. budak budak sukalah kan. takpalah..  janji diaorang happy.

So, bagi saya.. kalau sesiapa yang nak merasa pijak bumi siam ni. pastikan dokumen lengkap yer. Makan lah tomyam yang puas puas yer… Sedaap.

 

Travel ke danok, hatyai dan krabi

bestnya ke krabi

Travel ke danok, hatyai dan krabi

hasil tgn di pasar malam

Travel ke danok, hatyai dan krabi

pekan Danok

Travel ke danok, hatyai dan krabi

sup tulang power di krabi

Travel ke danok, hatyai dan krabi

pulut hitam pun power

Travel ke danok, hatyai dan krabi

pasar di hatyai

Travel ke danok, hatyai dan krabi

parking nak p tengok pasar tepi sungai

 

BACA : Tips travel ke Jepun

Add Comment

CommentLuv badge