Travel ke New york, Amerika. Satu perjalanan yang tidak disangka.

Dari sehari ke sehari asyik tertunda tunda nak siapkan blog. Mak sibuk ya amat nok!! heheheh. Travel ke New york, America. Satu perjalanan yang tidak disangka.

Pada tarikh hari ni… Dec 4.. dah hampir sebulan lebih lah meninggalkan bumi amerika tu. Byk yg nak share ngan korang .. siyus byk.. kekonon nak tulis lah perjalan setiap hari .. tapi  yang ni kira summary yer… sepanjang perjalanan kita orang sefamili ke sana. nnt aku buat catatan setiap hari.. supaya aku pun tak lupa setiap kenangan tuh.

faltiron new york

Flatiron Building New York

Pre travel ke New York, Amerika

Untuk mereka yang nak travel ke Amerika ni.. pertama kali.. korang kenalah dptkan VISA yer.. sebelum tu kenalah isi form secara online di bhgn kedutaan  US. dah siap isi borang .. pastu buatlah pembayaran di Standard Chartered bank.. kemudian setkan tarikh interview secara online. wpun aku nak p bulan 10.. tapi dalm bulan 4 semua dah siap sedia dah. sbb tak nak kalut last minit. masa interview tu kena beratur lah luar kedutaan and then pak guardnya kebanyakkan India akan panggey kita masuk. Jangan sesekali org tertinggal dokumen penting termasuklah IC yer… siap siapkan dlm folder.. check check and recheck.

Pastu masuk dlm pun ada no giliran.. mcm yg p ngan family ni.. masuk 3 orang sekali. kalau p atas urusan bisnes or mcm aku ni p atas urusan training.. mmg seang sgt. interview tak sampai 10 mins kowt. berdiri jerk… alhamdulillah lepas 10 thn.. makanya terpaksalah repeat lagi kaan hik hik hik

 

D-Day Berangkat

Masa hari kejadian ke US tu… kita org naik taxi jerk… flight kul 3 pagi… bawak si kecik tu heheh bersiap sedialah …aktif ya amat. so far Qatar airlines okay. masa kita org p tu.. ada geng WWF yang gusti tu ada sekali.. besar dia org tuh .huhuh..  camnerlah derang dok kerusi ekonomi tu erk

so total perjalanan amik masa 24 jam termasuk transit di DOHA… eh.. airport kita lagi lawa tau

 

Finally arrived in New York

Bila sampai jer kat JFK… nerbes tau.. sbb bawak serunding heheh. kata org depa strict.. tapi alhamdulillah semua lancar. tapi mmg terkejut tgk airport derang. ish cam tak caya jerk berada di New york.. tak canggih lansung.. imigeresen dia boleh lahh.. tak se garang masa p  UK dulu.. proses pun cepat.  masa tu kan tgk byk nyer umat manusia yang masuk ke bumi US ni.. mcm2 bangsa.. india pun ramai.. siap beg bertingkek tingkek lagik.. sah sah nak dok lama lah kan.

keluar jer dari airport terus nampak yellow cab… wah  NY Iconic tu..  ambik taxi pun senang.. pakai sistem nombor. ada orang jaga.. semua ikut aturan beratur. hehe termasuklah kita orang. Mujur tak sejuk sgt masa tu. driver taxi tu org india/paki daa… tapi dia dok ckp tipon tak berenti.. tak sempat aku nak interview. dan dia navigate rmh tpt kit org nak p tu pakai waze jerk kowt..

IMG_9328

apartment in brooklyn – airbnb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastu.. yeay.. sampai dah rmh sewa tu. kita org sewa ikut  AIR BNB.. memang nak cari kwsn yang berdekatan .. korang pernah try? nnt entri lain aku citer psl kelebihan air BNB ni..  now sambung citer pasal rumah ni.. hehe sebijik mcm rumah dlm sesame street. tangga.. bricks… tapi.. huhuhu apartment tu tingkat atas sekali okayy.. jenuh angkat bag .. pergh terus terasa new yorker. Yang penting bilik selesa.. and boleh ler nak masak masak kaan. kalau dok hotel mana boleh buat semua tu. bajet maaa… haaa ni salah satu experienced yg best Travel ke new york.

 

Baca :Tips menabung untuk travel

 

Hari pertama sampai rasa mcm tak jet lagged lagik… mlm tu pusing pusing area brooklyn.. cuaca boleh tahan lagi.. takder lah sejuk sgtt.. yg penting mlm tu survey bhn mentah or tempat makan. dan jugak laundry nnt.

Owh lagi satu.. sgt bermasalah masa nak beli barang… masa nak tukar duit kat malaysia . hanya dpt duit besar.. paling kecik 100USD.. bersamaan RM340 kan.. so kalau nak beli benda2 kecik nih.. susah sgt weh.. nak naik taxi pun susah. tapi good thingnya depa semua pakai credit card pun senang. mana mana pun senang.

Bila dah start training sgtlah pack.. dari 9-5.. asben and anak jer puas jalan .. merata derang p.  so berbalik pada jet lagged.. mak aih.. masa kelas tahan nagantuk weh .  abis kelas takde mood nak jalan walupun  H&M, factory outlet GAP tu merata merata.. sumpah aku takder nafsu nak soping.. maybe sbb byk stok baju winter. Macy tu pun ..aiyokkk aku mmg tak selera… ish.. bila ingatkan sekarang terasa rugi sgt. so kena lah p lagi kaaan..heheh.. semua kerana penangan Jet lagged. sumpah dasat…

Travel ke new york

Jalan sesak di 5th Avenue New york

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bila dah abis training.. heheh maka bermulalah episod berjalan di Kota New york..  antara my wish list nak lepak kata central park.. jalan jalan masa musim fall.. lepas tu.. minum kopi di situ.. lepas tu nak lepak di time square..

Alhamdulillah semua dapat..

IMG_9236

 

IMG_9067

Coney island, waktu senja yang sejuk yaaaaa amat

Travel di sekeliling New York

Pengangkutan di  new york sgt sgt effisien, tapi tak tahan lah dengan bau busuk di subway. mmg nampak sgt subway tu dah lama kaan.. sebijiklah rasa macam tgk dlm  movie..  tapi bila dikenang balik dgn LRT kat mesia ni okaylah bersih.. cuma kadang tak effisiyen . So panjatkanlah kesyukuran yerr.. heheh

Dari segi architecture and design building2 tu .. aku mmg suka tgk.. pastu bila ambik gambar dengan background langit biru.. pergh… mmg best.. jalan dia pun besar besar. pastu mmg nak amik gambar berlatar belakang kan yellow cab .. barulah nampak berada di New york gitu.

so what we did.. ambik new york pass. senang nak cover beberapa tempat dlm masa 2 hari and of course dgn harga yang lebih murah .

Memandangkan tujuan aku nak p NY ni untuk training.. mmg sumpah aku tak amik tau bab berjalan.. aku lepaskan semua pada mr asben. aku takut naiwaitu jadi lain.. chewahhh…  nasib semua dia yg prepare itinery… segalanya.. agaknya tu yg aku kurang feel kan . logjik dak?

 

BACA : Jalan Jalan Sekitar Brooklyn

 

sebelum p new york lagi dah standby beberapa apps yg wajib ada. sgt sgt membantu okay.  Apps untuk subway. pelancongan and etc. so nak travel mana n arah tuju pun senang bebenor.. org perak ckp..  kadang tu rasa .. eh betul ke aku kat NUYOK nih.. wat jakun lah pulakkan.

From New york to Philiadelphia

Lepas abis training maka kami kenalah pindah rumah yg lebih murah.. hehehe ikut bajetlah kan.. kami p kwsn lain dan yg pasti affordable lah.. kami sewa bilik sahaja.. sbb bukan nak dok rmh pun… semua ni kita org booking ikut air bnb..   sprti yg aku janjikan..nnnt kendian kita update pasal air bnb.  Almost every night samapi rumah dkt 11 mlm .. dok pikir rugi kaan.. and subway tu pulak amik 7 hari pass. jimat tau.

Lepas abis training maka kami kenalah pindah rumah yg lebih murah.. hehehe ikut bajetlah kan.. kami p kwsn lain dan yg pasti affordable lah.. kami sewa bilik sahaja.. sbb bukan nak dok rmh pun… semua ni kita org booking ikut air bnb..   sprti yg aku janjikan..nnnt kendian kita update pasal air bnb.  Almost every night samapi rumah dkt 11 mlm .. dok pikir rugi kaan.. and subway tu pulak amik 7 hari pass. jimat tau.

Selepas beberapa hari di New york we all keluar dr kota metropolitan tuh … kami sewa keter pulak.. left hand rive tau. bravo to my asben.. fast learner.. kih kih.. tapi siap garmin and waze lah.. kut kut tersesat.. kami p woodsburry, washington, philadelphia, and atlantic city. Nanti kendian kita citer lebih detail okay.. tgk gambar jer dulu…

BACA : Masih teringat trip ke Washington DC

Tapi…. nak habaq mai.. mmg seronok giler p US ni.. scenery, tourist attraction, makan.. and yang penting sopingggg…. tak sama macam travel tempat lain. Tapi disebabkan long hour journey, proses VISA yg agak susah tu yang buat kita jadi malas sikit kan.

Camana pun.. Pls put US as one of your wish list country Okay..

 

Travel ke new york

new york subway

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9306

coney island

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

melancong ke amerika

philadephia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

newyork_malam

Manaik hop on hop off waktu malam. duduk kat atas pulak tu. Memang kerja gila. sejuk nyaa.. tapi puaslah dapat tengok pemandangan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

melancong ke new york

atlantic city boardwalk ayng sunyi sepi. Katanya waktu summer jer meriah dengan semua orang yang main judi and party

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

melancong ke washington

washington bandar yang amat bersih berbanding dengan new york. Muzium punyalah banyak tapi kai tak sempat masuk satu pun huhuhu… semua touch n go.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8926

Philadelphia

 

 

24 Comments

  1. Siti travelog December 8, 2014
    • azni January 9, 2015
  2. Myra April 1, 2015
    • Eswati Azni Jaafar April 1, 2015
  3. Pingback: Travel kena stop sementara waktu July 3, 2015
  4. Nurul Azrianti Abdul Aziz September 11, 2016
    • azni September 11, 2016
  5. Syahmi November 3, 2016
    • azni November 3, 2016
  6. fatiz April 6, 2017
    • azni April 6, 2017
  7. Nia April 14, 2017
    • azni April 15, 2017
  8. Faiz June 4, 2017
    • azni June 5, 2017
  9. Vickneswari June 10, 2017
    • azni June 10, 2017
      • VICKNESWARI June 14, 2017
        • azni June 14, 2017
  10. Widayu September 26, 2017
    • azni September 26, 2017
      • Widayu September 26, 2017
        • azni September 26, 2017
          • Widayu September 26, 2017
          • azni September 26, 2017

Leave a Reply to Nurul Azrianti Abdul Aziz Cancel reply

CommentLuv badge