Nak buat blog?

Nak buat blog?

Seronok tau dak ada blog ni. Ekceli dah ada blog ni dari tahun 2006 kut. pakai blogspot masa tu, tapi tak reti sangat dari segi nak menulis. rasa tersekat sekat. maksudnya dari segi pengayaan penulisan.  konon konon budak masscomm kan. nak jagalah standard k hahahahah.. tapi akak bukan lah wartawan mcm geng geng akak tu… blog blog mereka penuh dengan etika kewartawanan… My blog hanyalah luahan hati dan passion dalam segala benda.

Well sebenarnya tak payah.. hangpa balun p ja.  tulis jer apa yang all rasa nak tulis.  Boleh tulis apa sahaja. apa….. sahaja. tapi . biarlah yang berasas.. berisi.. janganlah tulis gossip2 semata-mata dan tidak ada pengajaran disebaliknya. Janganlah tulis benda yang menimbulkan kebencian, fitnah atau benda yang negatif sbb nanti saham tak  elok dok mengalir jerk. Kan bagus tulis yang bermanafaat..

Nak share experiance masa saya start tulis blog ni.. aku dok terpikir pikir apakah identiti  yang nak  ditunjukkan.  sbb maklum lah .. akak dah umur 40an… takkan nak tergedik mcm budak budak muda. kenalah sesuai ngan faktor umur kan kan kan..  so kenali diri sendiri… apa strength kita.. dan apa yang nak diketangahkan… juga mestilah yang kita suka.

Itulah kesilapan masa buat blog awal awal dulu. tak tahu apa nak share. !

So… I’m a modern mum… I love kids.. I love gadget.. I love IT.. I love knowledge…I love photography.. I love design.. I love food  yang penting.. I LOVE travel..

Maka terjadilah modern mumthinggy..

Okay knowledge nak buat blog  banyak sebenarnya… tak abis khatam..

Sekarang yang famous antara wordpress, blogspot, tumblr .. kebanyakkan orang di malaysisa saya rasa banyak pakai blogspot sbb ianya agak senang.  Tapi bagi aku pulak.. errr… nak something yang lebih mencabar dan lebih fancy.   That is why i chose wordpress.  Lepas tu nak pilih pulak  nak yang free atau berbayar.. iaitu antara wordpress.com or wordpress.org.  Go find out.. tak susah.. google jerks

Ilmu ni kena berguru… kalau nak tahu.. so itulah gunanya kawan kawan dan yang pastinya jangan malu bertanya.  Kena rajin membaca, kena rajin explore. Mmg terima kasih lah pada marry & akhmal ..byk ilmu derang ni.  (ni kalau korang bacalah kan)  hehehhe.. tq tq

So.. akakkk dah pilih wordpress.org sbb bak kata my sifu nnt senang nak tambah plug in  and widget sbb tu open source, community kuat. dan yang  penting bila ada domain sendiri nnt senang nak expand kepada yang generate income.  wah wah.. Verangan bukan main.  tapi boleh jer nak bermula dengan blogspot. senang jer setup. Kendian aku wat entri pasal ni yer.

Next.. register domain dan nak hosting kat mana. Of course lah ada bayaran. so akak follow sifu juga. register ikut exabytes.com  To be frank masa mula mula tu agak struglle nak faham ngan C panel tu.. dan juga nak setup FTP, and hosting bagai. tapi kelebihan exabytes nih  24/7 servicelah.. tip top.. Fuh! buat iklan free ni..

Alamak .. dah ngantuk pulak… banyak lagi nak citer

Tapi aku nak stresskan… masa mai mood kembali nak tulis blog ni .. sbb geng wartawan pun kalut nak setup blog, mcm syiok jerk.. mcm syiok jerk.. kan.. kan.. tapi yang penting berada dalam unit creative multimedia ni.. Wajib belajar setup blog, paham konsep blog, yang paling penting USER Experiance… dan kalau boleh nak rekod apa yang ada kena mengena dengan iman. nnt besar2 mesti dia seronok baca apa mama dia tulis especially bab travel bersama.. kira mcm journal lah kan… ish ish.. sweet tak?? 

Next entri aku citer pasal user experiance  pulak naa.. benda tgh hot skrg …

So.. dah ready nak tulis blog? Ingat ni yer

1. Tahu concept/direction

2. Pilih platform yang sesuai

3. Register domain

4. Cari tempat hosting
MMg banyak lagi nak share tips.. tapi dah kul 12.40mlm ni rasa ngantuk pulak sbb esok ada meeting ngan big boss..

so .. okay.. GOOD LUCK yaw…

17 Comments

  1. suriana sidek January 2, 2014
    • azni January 4, 2014
  2. My Gadget January 2, 2014
    • azni January 4, 2014
  3. Qider January 3, 2014
    • azni January 4, 2014
      • Qider January 4, 2014
        • azni January 4, 2014
  4. Mary Michael January 3, 2014
    • azni January 4, 2014
  5. maria January 4, 2014
    • azni January 5, 2014
  6. Qider January 21, 2014
  7. una mn March 16, 2015
    • azni March 18, 2015
  8. Sofia October 18, 2016
    • azni October 18, 2016

Leave a Reply to My Gadget Cancel reply

CommentLuv badge