Mudahnya beli barang dapur di Honestbee my

Honestbee my penyelamat bulan puasa.

Korang perasan tak bulan puasa ni, masa kita agak pack ya amat.  Untuk kes macam aku ni lah. Sebab lunch time aku memang tak suka keluar, aku prefer duduk ofis sahaja, pukul 4 petang lari amik anak. Beli juadah ramadhan lepas tu kelam kabut dekat rumah pulak. Tambah  pulak anak aku nak exam sebaik bukak cuti sekolah nanti, weekend memang pulun ajar dia. So masa bila nak shopping? malam nak kejar terawih pulak dan kebetulan nampak iklan di Fb pasal Honestbee my ni. aku terus click and explore

honestbee.my

iklan ni laaa yang menggoda aku nak try honestbee nih

Mungkin orang cakap, ada je barang2 kat kedai runcit. Tapi hahah bulan puasa ni memang malas nak menyinggah memana especially kalau panas lit lit. Nak cepat jer masuk rumah . Korang perasan kan bulan puasa ni samada panas petang atau hujan pulak .. heheh gitulah dilemma mak mak kan..

To be frank aku memang tertarik dengan iklan tu.. hahaha.. sorry.. aku orang design mudah tertawan dengan color, layout and typography.  Pastu supermarket pula bukan yang biasa biasa tapi ada B.I.G, and bens’ heheh sebab aku suka, sbb lain dari online e grocery yang biasa sebab ada barang tertentu yang confirm hanya ada di supermarket ini.

So masa aku memula masuk honestbee ni aku dok terpikir mcm mana cara web ni berfungsi sbb ada byk supermarket dalam ini. Kalau korang p tesco online of course lah barang barang tu dari tesco kan. Ini ada macam2.. hurm.. aku wonder sangat sangat.

Lepas tu aku study and tengok betul- betul …Owh rupanya honestbee my ni macam personal shopper kita.  Based on apa yang kita pilihan kemudian personal shopper atau dia orang panggil concierge shoppers yang akan shop barang kita walau berbeza supermarket.ooo camtu rupanya. Senang bangat ni

Memandangkan aku adalah Emak, Wanita yang bekerja dan juga User Experience designer meh aku share apa yang ‘nampak’ dalam honest bee ni so at least boleh guide korang nak familiarise dengan sistem ni.

1. Masukkan alamat korang  terlebih dahulu, so boleh tahu samada kawasan korang dah cover atau belum. So takderlah korang buang masa dah pilih barang sekali tak boleh deliver pulak. Masuk alamat opis pun okay. aku suka interface masukkan address ni, sangat clean.Dari segi UX designer punya point of view, aku suka bila masuk info alamat terus load secara automatic untuk kawasan pilihan. Ini adalah satu sample yang baik dari segi “Visibility dan Feedback”

honestbee my

pastikan masuk address korang dulu tau. letih jer nnt korang dah buat list takde delivery pulak

2. Masukkan no phone  supaya memudahkan pihak honestbee ni contact kita nnt. dah confirm semua pastu boleh terus start shopping online. Senang kan. Bila dah complete proses verikasi, korang akan dapat email yang you are officially honestbee my members.

3.Kalau korang dah mula nak shopping, Click terus pada supermarket mana yang kita nak, kalau rasa masa susah sangat nak tengok, jangan risau ada jer filter kat tepi situ ikut bahagian segmen barang yang korang ni. Mula mula masuk sini memang aku macam ghairah nak shopping semua barang.

Tapi hehhe berpijak lah dibumi nyata tak semua kita mampu belikan. So jadilah pengguna yang bijak, prioritise apa barang yang korang nak beli.Point of view dari UX, aku tengok, setiap product ada dilengkapi dengan kawalan “plus” dan “minus” bila pilih   ” add to cart”. Kesemua arahan adalah jelas dan tidak mengelirukan atau kita panggil “Affordance” . Kesemua ini membuatkan user akan rasa senang untuk membeli. Aku suka styling dalam portal ni clean atau minimalis.

honestbee my

kalau rasa susah.. filter jer brg2 yg u all nak kat tepi tu

4. Senang monitor perbelanjaan. Automatik barang yang kita pilih  masuk dalam Cart dan jumlah yang kita belanja pun akan tertera di bahagian kanan tu. Haa.. ini sangat membantu supaya kita tak terlebih shopping hehhehe.. Kalau shopping secara konvensional kena bawak ke kaunter baru kita tahu total amount yang kita belanja.

Rajin rajin lah visit balik cart ni untuk lihat apa barang yang kita dah beli. So filter balik nak beli atau tak. Sistem honestbee my ini sangat fleksibel dan memudahkan user untuk terus shopping.

honestbee my

kalau tak cukup .. tambah jer lagi

5. Pembayaran secara COD atau pun atas talian. Haaa dua dua boleh. Ada orang tak suka bayar online kan.. prefer COD. so honestbee my menawarkan kedua dua option ni.  Settle masalah. Disebabkan kawasan aku ni tak cover lagi so aku hantar kepada ofis husband. So dia lah yang bayar nanti . hahaha. cerdik tak?

 

BACA : shoppee.my pun murah weh 

 

Kelebihan shopping online dengan honestbee my

  1. Pilihan dari pelbagai boutique supermarket

    Macam Ben’s Independent Grocer dan Shojikiya, ada juga produk lain seperti kek Wondermilk, Cat & The Fiddle, kedai coklat Goldoni Chocolates, kedai jus La Juiceria dan kedai bunga. So berbeza dengan e groceries yang lain. Kita dapat mcm mcm pilihan.

  2. Jimat masa dan tenaga

    Macam aku explain atas tu, aku memang takde masa kadang tu, contohnya bulan puasa nih. So shopping online ni memang amat memudahkan aku sangat sangat.

  3. Penghantaran depan pintu pada hari yang sama

    Kalau dah namanya concierge shoppers, layanan pun first classt lah.. hehe. Mmg hantar depan pintu.

  4. Website yang user friendly

    Senang nak navigate web honestbee ni, sangat2 user friendly. Penggunaan image cart juga sgt membantu aku shopping. kiranya dari mula register sampai nak buat payment pun senang sangat, smooth jer.

  5. Boleh plan barang apa yang hendak dibeli

    Kelebihan kalau kita shopping online ni, kita boleh buat checklist barang barang rumah yang habis, info barang yang kita beli sebelum ini akan tersimpan dalam rekod.

  6. Secure atau rasa selamat untuk shopping atas talian.

    Sesetengah orang amat risau untuk beli barang secara online di sebabkan faktor ini. Dari awal pendaftaran, sistem honestbee membuat verikasi melalui penghantaran mesej dan code sehinggalah kita membuat pembayaran. So aku memang rasa comfortable untuk terus berurusan dengan #Honestbee my ni

    honestbee my

    abang siap wassap gambar barang dah sampai dari honestbee

     

    honestbee my

    patutlah cepat.. delivery pakai motor

 

Selain dari desktop, you all boleh download apps ni senang sgt  dan di sebabkan aku dah start guna aku dapat privellege  nak share dengan korang  Voucher code seperti di bawah nih . heheh apa lagi .. untung weh

HBSPECIAL

RM20 off with min. spend of RM100,
*Valid till 30th June 2017,
*One time use only,
*For first time users only,
*Terms & Conditions apply

 

18 Comments

  1. Julia Johari June 7, 2017
    • azni June 7, 2017
  2. Mama Kembar 3 June 7, 2017
    • azni June 7, 2017
  3. Miera Hassan June 7, 2017
    • azni June 7, 2017
  4. Papa Amyzal June 7, 2017
    • azni June 7, 2017
  5. qaseh June 7, 2017
    • azni June 7, 2017
  6. lisak June 7, 2017
    • azni June 7, 2017
  7. mas saari June 7, 2017
    • azni June 7, 2017
  8. TATI MANSUR June 7, 2017
    • azni June 7, 2017
  9. Suria Amanda June 7, 2017
    • azni June 8, 2017

Leave a Reply to TATI MANSUR Cancel reply

CommentLuv badge