Macam mana nak guna Tadaa Slr

Sejak ada handphone baru ni.. Iphone 5s . saya ni makin galak nak mencuba apps  yg sebelum ni tak mampu nak pakai.. hehehh maklumlah dulu pakai 3gs sahaja. Jom Explore apps Tadaa SLR

Sekarang tengah kemaruk nak edit gambar pakai apps Tadaa Slr ni.. dan byk jugak gambar yang saya dah upload di FB dan juga instagram dan  lepas tu ramai dok pakat tan.ya mcm mana saya buat benda alah ni.  Buat masa ini rasanya IOS sahaja yang ada.  so kalau search di apps store, carilah  apps yang logo mcm ni yer.

ikut kata inventor nye mcm ni lah..

“we asked ourselves: what makes SLR photos so much better than iPhone photos? We decided to create tadaa SLR because we wanted to offer new and existing photographers on tadaa an intuitive way to shoot stunning photos with real depth”.

Tadaa SLR on the App Store on iTunes

Apps di Itune

Key features

•    Create realistic depth of field and SLR-like Bokeh – works with any photo
•    “Tap-to-Focus” feature let’s you focus on background or foreground AFTER you’ve taken the photo
•    Breathtaking image quality of up to 16 megapixels
•    Incredible level of detail – perfect round aperture blade simulation for beautiful results
•    Make use of the app’s editing suite to choose from over 20 different filters or add a final touch with the cropping & adjustment tools

Ramai yang dah start download tapi tak berapa tahu mcm mana nak pakai benda ni kan..the beauty of SLR boleh createkan Depth of field… Bokeh effect.. belakang  subject yang akan nampak blury.. sbb dpt main dengan lense and focus. tapi dengan HP tak boleh lah kaan.

okay  meh nak tunjuk cara nak touch up dengan tadaa slr ni .   mula sekali bila dah installl apps tu  you boleh shoot terus dari handphone or boleh juga ambil dari stock gambar yang sedia ada.

Baca : meh belajar flipagram

sebelum tu mmg kena register.. so nanti akan dapat page untuk kita share gambar yang diupload ala2 instagram.. tapi tuler cadanagan saya ambiklah gambar yang estetik yer.. jgn selfie nampak hidung muka jerk..hik..hik.. kasi ada seni sikit..

IMG_9102

Tadaa slr main interface

 

IMG_9060

Select gambar

1. Okay setelah you all select gambar yang nak di touch, pilih lah mask… yang ada lambang tangan tu …

IMG_9062

2. masking

2. Lepas select, lepaskan jari tu.. you all akan dpt color yang mcm ni.. mmg akan nampak kwsn yang terlebih kat tepi tu.. takpa jangan risau. gunalah tools yg kedua tu… erase... lalu kan jer kat kawasan yang tak nak tu..agak agak susah so.. zooom kan.. dengan menggunakan dua jari … setelah dah confirm area yg nak pakai.. tekan next yer.

IMG_9063

control aperture

 

3. control aperture… you all boleh ubah  tahap blur tu ke kiri kekanan .. cuba main2 and lihat kesan di belakang tu. kalau perasan ada button kecik dibawah tu.. cuba juga slide.. sabab ada lagi feature  yg boleh diadjust untuk higlight and gloss .

Setelah dah puas hati .. tekanlah APPLY .. ataumatik akan keluar beberapa features yang lain yang lebih menarik…

Photo 20-11-13 4 50 42 PTG

Additional features

 

IMG_9066

options untuk filter

 

4. Yang ni ala2 mcm dlm instagram yer… select and ubah lagi mengikut kesesuian nanti,.

IMG_9067

control brightness and lain lain

5. Setelah pilih filter, kita masih boleh lagi ubah utk contrast, brightness.. and ubah ubah lagi sehingga puas hati. 🙂  and teruslah tekan button  APPLY.

kemudian kita ada options nak upload pada main tada slr yang semua orang boleh tgk nnt.  atau save dlm gallery kita sahaja…

okay.. cuba acu try test…

heheh sekali lagi .. nasihat saya pilih lah gambar yang ada lighting.. color yang menarik.. sbb saya ada cuba try pilih gambar yang dlm studio background putih .. tak berapa menjadi lah pulak..

 lagi satu nnt cari tadaa slr punya acoount azni jaafar yer…

selamat mencuba

Add Comment

CommentLuv badge