Kuching tour packages dengan Traveloka

Korang dah ada plan nak ke mana mana hujung tahun ni? heheh… Sebenarnya consider dah terlambat jugak tau kalau bulan 11 baru nak book hotel dan juga flight. Bagi aku lambat, sebab selalunya aku hunt harga murah-murah sahaja untuk travel nih, untuk dapat harga murah paling kurang 3 bulan dari tarikh berangkat. Tapi dalam usaha aku nak mencari ni aku terjumpa Kuching tour packages dengan traveloka.

Eh… Giler murah!

Kuching tour packages

Landing page untuk traveloka

Alang alang dah mencari ni, mai aku nak share ngan korang kenapa korang patut cuba bercuti cara macam ni, yakni carilah tour packages yang menawarkan Flight + Hotel.  Berbaloi jugak tau. Sebab aku dah cuba test and experiment dengan beberapa portal lain bila nak travel, dan memang dah sampai ke beberapa tempat sebelum ni.  Aku kan      bajet traveller, hobi aku pulak hunt tiket murah, hotel murah. Satu kepuasan untuk aku kowt.

Aku dah pernah sampai bandung 2 kali dengan pakej sebegini, dan Ho chi minh jugak. Apa yang aku nak sampaikan ianya sangat worth it and value for money. Korang kena try 3 bulan sebelum tarikh,  or 6 bulan ataupun 1 bulan. Jadi korang boleh appreciate Value for money yang aku cakap kan ini sebab ada perbezaannya. Tapi tidak semestinya jugak kalau korang cuba bercuti dengan feature baru yang di tawarkan di portal Traveloka.

Psst.. sebenarnya ramai orang tak tahu. Jadi bila Traveloka dah ada feature nih, apa lagi.. kita serbu laaa….

hahah nafsu travel aku ni besor, sanggup pakai kereta kecik, rumah kecik janji dapat travel.  Alhamdulillah satu family memang kepala pun sama.  Setahun wajib travel 3 kali samada ada lokal atau oversea.  Tapi yang penting MURAH and berbaloi baloi.

Kuching tour packages

nampak tak kaler purple tu? haaa disinilah dia feature baru tu

Cakap pasal murah, aku nak paksa korang try test Kuching tour packages dengan traveloka ni. Tak cuba tak tahu kan.

Feature Combo Flight + Hotel terkini dari Traveloka

Macam biasa korang masuk jer traveloka www.traveloka.com , lepas tu di landing page dia tu korang akan nampak beberapa option kan. Tekan lah Tab “Flight and Hotel”

Isi lah informasi macam biasa, mana korang nak pergi, date untuk return, berapa orang and seterusnya. Jangan takut, isi jer, boleh main main jer dulu. Aku selalu buat, hahah sebab konsep aku nak murah. Korang pun mesti nak murah kan .. kan  Best ooo  bila dapat harga best ni.

Asalnya aku nak pergi Phuket untuk hujung tahun tapi aku ter’cuba’ hehhee ke kuching pulak sebab Iman belum pernah lagi ke sana.  Tekan jer.. takde sapa marah aih…

Wehh.. menarik jugak Kuching tour packages dengan Traveloka. Cuba korang tengok nih . Kalau korang tak yakin juga, okay mai aku share satu persatu yer senang untuk korang refer cara booking. Aku tahu ramai yang tak berapa IT Savy kan. Dun wori.. i will guide you all.

Step by Step booking di Traveloka

  1. Masuk web www.traveloka.com
  2. Sebaiknya korang register dahulu untuk yang belum pernah daftar. So nanti senang you all nak keep track booking information.
  3. Ada 5 tabs penting yang korang akan nampak So klik Flight + hotel, setelah isi info-info penting tekan sahaja button yang color orange tu
  4. Result carian akan dipaparkan

    haa nampak tak list hotel ni… skroll ke bawah okay

  5. Sort Result untuk carian mengikut kemahuan korang samada nak tengok lowest price, highest price, review atau pun popularity
  6. Jangan lupa skroll result sampai bawah, sebab ada banyak sangat list nanti

    Kuching tour packages

    Pastikan isi nama betul betul.jangan silap

  7. Select Hotel yang berkenan di hati
  8. Maklumat Flight pergi dan balik – pastikan betul betul yer
  9. Maklumat Hotel yang dipilih – adakah itu yang di pilih?
  10. Klik Continue Booking kalau telah berpuas hati
  11. Masukkan maklumat traveller, Nama, IC dan phone number.
  12. Follow lah navigation process ini sehingga habis dan walla, korang dah boleh travel ke Kuching

    Kuching tour packages

    follow je flow nih

Aku nak ingatkan satu benda penting, feature or pakej ini  hanya boleh didapati di laman web Traveloka dan aplikasi android. IOS coming soon.

Apa ada di Kuching?

Macam macam ada.

Last aku ke kuching pada tahun 2008, uih dekat 10 tahun kan. Lama sungguh! Sempatlah 2 kali kesana.  Selalunya aku pilih hotel yang dekat dengan waterfront.  heheh tips penting ni, so pandai pandai lah korang pilih hotel nanti yer

Kuching tour packages

image courtersy tourism malaysia

Untuk orang yang suka di bandar, atau shopping dan juga suka makan makan , korang pilih duduk di area sini. Pelbagai pilihan yang ada nanti.

Kuching tour packages yang di tawarkan di portal Traveloka ni hanya menawarkan Flight dan hotel yer, walaupun ada word “TOUR”, segala ground pakej korang ditanggung sendirian berhad yer hehe.

Jangan risau, tak sesatlah kalau ke kuching. Waze kan ada. Yang penting korang kena rajin lah buat research hendak kemana.  Sewa lah kereta so korang boleh pusing pusing di area kuching ni.

Kalau korang tanya aku apa yang best disana, dan wajib korang jejak heheh mai cek nak bagi list  kat korang.

Check list melawat Kuching, Sarawak

Haa ini check list wajib untuk korang.

  1. Seafood Top – Banyak pilihan dekat sini, kalau datang kuching tak jejak sini , rugi ..rugi.
  2. Pasar minggu satok Beli ikan -Terubuk ni wajob beli korang oit. Murah sangat kalau datang sini. Boleh bawak balik. korang suruh dia pack comey comey nanti okay.
  3. Muzium Kebudayaan Sarawak
    Terdapat tujuh rumah tradisional yang unik, yang tersebar di atas kawasan seluas 17 ekar yang mempamerkan aktiviti harian mereka.
  4. Kuching Waterfront – menyusuri tebingan Sungai Sarawak yang sangat cantik, dan boleh naik boat ke seberang
  5. Tugu kuching – uih mai kucing tak ambik gambar disini tak lengkap laa
  6. Pusat Hidupan liar matang  – Terkenal dengan ” The Great Orang Utan Project”
  7. Beli Kek lapis – ada beberapa tempat yang best , tapi yang banyak orang cakap Kek Lapis Dayang Salhah Sarawak

 

So, dah bersedia untuk berlepas? eh!

hahahah pi booking tiket and flight dulu di Traveloka.com nun. okay .. selamat berlibur

 

 

 

 

14 Comments

  1. YB Shehan November 13, 2018
    • azni November 13, 2018
  2. Papa Amyzal November 13, 2018
  3. Dura Norell November 13, 2018
  4. SalJohari November 13, 2018
  5. Haida November 13, 2018
  6. Huda November 13, 2018
  7. Ai November 14, 2018
  8. Murniwati November 14, 2018
  9. mas saari November 14, 2018
  10. Nadia Johari November 14, 2018
  11. Ema November 15, 2018
  12. mrhanafi December 9, 2018
    • azni December 9, 2018

Add Comment

CommentLuv badge

error: Content is protected !!