Koleksi Resepi Periuk Noxxa 2 yang best

Hurmm.. mmg byk resepi noxxa., setengah org suka refer buku kan.. heheh i prefer ikut phone or tab. sbb senang nak search.. semua ni koleksi resepi dari Fb group untuk my personal reference. kalau ada yg lain nak refer  or share pun dipersilakan. kita sama sama belajar okay. ni koleksi resepi noxxa I yang ke 2. sebelum ni pun i ada share dalam koleksi resepi noxxa 1. nnt uolls boleh refer

Baca : Koleksi resepi Noxxa

PERIUK TEKANAN MULTIFUNGSI 

Periuk nie macam rice cooker. cuma yang nie, teknologi German, PERIUK TEKANAN letrik dan ada tambahan 4 function tambahan.

  • stir fry, untuk menumis atau menggoreng. Jadi kalu nak masak nasi minyak, bleh terus tumis dalam periuk nie.
  • Steam, kukus. Kalu nak wat dodol, steam 7 minit jer. Bihun goreng steam 2 minit.. semua lembut sekata.
  • high pressure utk fungsi tekanan. Nak kembangkan Kacang hijau untuk bubur kacang, 11 minit je, tak payah nak rendam2..
  • low pressure
  • warm/reheat
  • slow cook
  • Multifungsi dan sgt membantu.

 Pastikan uolls cuba semua Resepi noxxa ni. Best!


Nasi arab NOXXA

  • 2sudu besar minyak sapi
    1biji bwg besar
  • 1 biji tomato besar
  • 1 sudu besar rempah khabsha citra klasik (saya guna 1 paket kecil rempah kurma adabi)
  • 1 sudu besar garam
  • 1 kiub ayam
  •  1kg beras basmathi
  • 1 ekor ayam potong empat (kelar sket)/ lapan
  • 1 liter air.
    Kaedah:
  • Tekan stir fry, tekan on
  • Masukkan minyak sapi.
  • Tunggu minyak sapi panas, tumis bwg dan tomato. Masuk rempah.
  • Masuk garam dan kiub. Offkan stir fry.
    Masukkan air, beras, kacau sket dan lapiskan ayam di atas nasi.
    Tekan high pressure 3x = 3 minit. Pastikan titik selaras..
    Cukup 3minit, terus tekan off dan tutup suis periuk. Biar sampai periuk boleh buka sendiri utk nasi lebih tanak.
    Kalu berkerak, next time kurangkan minit..
    Sambal nasi arab : 
  • 1 biji lemon (buang kulit shj)
  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji tomato
  • 5 biji cili padi
  • 1 sudu besar garam
  • 5 sudu besar gula4 pokok daun ketumbar
    Blend kan kesemua bahan di atas

MAKARONI/SPIRAL/SMALL SHELLS GORENG VERSI

  • 1/2 peket pasta makaroni/spirals/small shells ( ikut citarasa memasing) – cuci dn tos.
  • 1 labu bawang besar – dikisar
  • 3 ulas bawang putih – dikisar
  • Sedikit rencah spt udang/sotong/isi ayam etc – potong kecil
  • 3 sdb cili giling ( ikut suka nk pedas letak lebih)
  • Sos cili dn tomato
  • Sedikit sayuran spt bunga kobis/carrot/baby corn etc
  • 3 sdb butter
  • 1 kiub pati ayam
    *********************************
    Kaedah:
    mode stirfry , letak butter dn tumis bawang kisar dn cili giling hingga garing
    masukkn sos tomato dn cili ikut rasa sendiri ( biasa kjem masuk dlm 2sdb each)
    masukkn rencah2 pilihan atau apa yg ader jer..
    masukkn pati ayam dn pasta pilihan serta sedikit air bagi tenggelam pasta tu.
    tutup piyok dn HP 4 minit.
    pastu mode stirfry balik dn masukkn sayuran dn gaul rata . Jika masih berair keringkn.
    siap utk dihidang… Slamat mencuba

Ikan Siakap Masak Stim Ala Thai Resepi noxxa

from: azie kitchen yang telah di apply menggunakan resepinoxxa; setting stim 10 min

  • Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan siakap – belah depan
  • 2 batang serai – ketuk
  • 1 biji bawang besar – hiris
  • 4 ulas bawang putih – hiris
  • 8 biji cili padi – ketuk
  • 2 inci halia muda – hiris panjang
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 3 biji limau kasturi/nipis – hiris dan juga perah jus
  • 5 helai daun limau purut – buang urat & hiris kasar
  • 2-3 biji bawang putih jeruk – buang kulit
  • 1/2 batang saderi – hiris nipis
    Bahan Sos:
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 3-4 sudu besar sos tiram
  • Sedikit air ( dlm 2 cwan ookay)
    Bahan Lain:
  • 1 sudu besar tepung jagung – bancuh dengan sedikit air
  • Garam
  • Gula/serbuk perasa
    Bahan Tabur
  • Daun ketumbar, daun bawang – hiris
  • 1 biji cili merah – hiris
    Cara cara:
    Panaskan air dalam pengukus sehingga mendidih. Masukkan semua bahan hiris dan bahan sos ke dalam pinggan pengukus. Letakkan bahan hiris sebahagian di bawah ikan.
  • pastikan limau nipis tu jgn masukkn skali dgn kulit…perah sahaja…kalo masuk skali dn kulit nti kuahnye pahit

Rendang ayam  Resepi noxxa

Bahan

  • 3 ekor ayam kampung dan seekor ayam bandar. goreng setengah masak setelah digaul dengan sedikit jer serbuk kunyit dan garam
  • Kisar semua bahan-bahan di bawah tanpa air dgn menggunakan food processor … masukkan minyak masak sekadarnya untuk menggantikan air.
  • bawang merah 10 atau 15 ulas atau 5 biji bawang besar (lagi banyak bawang lagi terasa sedap dan manis rendang)
  • serai .. lengkuas … halia … kunyit hidup … bawang putih … cili padi kampung 10 ke 15 biji ikut kadar kepedasan

Kaedah

  • set periuk noxxa stir fry … masukkan minyak masak sedikit dan tumiskan semua bahan kisar ke dalam periuk  ….. tumis sebentar hingga wangi dan masukkan cili kering yg sudah dikisar 2 senduk kacau sebentar dan off stir fry.
  • masukkan kerisik 5 sudu besar … satu kotak santan M&S saiz besar. (jika suka letak gula melaka sedikit) … serai yg sudah diketuk dan daun kunyit … kacau dan set  hp 5 min
  • selepas itu buka penutup dan kacau kuah rendang … masukkan garam secukup rasa dan daun kunyit yg sudah dihiris …. masukkan ayam yg telah siap di goreng tadi dan gaulkan …akhir sekali tutup periuk noxxa dan set slow cook 0.5 iaitu 30 min.Dah siapnota … selama 2 tahun beberapa kali menggunakan cara memasukkan semua bahan kisar … ayam mentah dll bahan terus ke dlm periuk dan set hp 10 min … cara ini saya dapati rendang mempunyai banyak kuah dan mengambil masa yg lama utk stir fry bagi mengeringkan kuah rendang … saya menggunakan tips iaitu guna slow cook 30 min utk mengeringkan kuah rendang itu. Maka buat kali kedua ianya berjaya … kuah rendang menjadi pekat dan sedap.

Serunding Daging Resepi noxxa

  • 2kg daging batang pinang (hp 35minit ) siat bila sejuk

bahan A(dikisar dengan rebusan daging)

  • 6 bijik bawak besar
  • 11 biji bawang puting
  • 1 inci halia
  • 1 1/2 inchi lengkuas
  • 1 1/2 inci kunyit hidup
  • gula melaka
  • gula pasir
  • garam
  • kerisik

Bahan B

  • Cili kering
  • santan 1 kilo
  • biji ketumbar
  • cara cara
  • masukkan semua bahan A & B  tekan stim 5 mins
  • kemdia stiryfry hingga betul kering
  • lebih kurang 1 jam

Pop Corn Resepi noxxa

  • 1 atau 2 gengam bertih jagung
  • 2 sudu besar planta
  • cara cara
  • Guna stor fry untuk cairkan planta
  • masukkan jagung dan gaul
  • tutup dah tekan hig pressure 2 minit

b. karamel (gaulkan)

  • sudu besar plantar( cair)
  • sudu besar kastor/perang
  • 2 sudu besar madu

Padprik ayam Resepi noxxa

Noxxa

  • Tumis bawang putih, bawang besar, serai dan cili api
  • masukkan ayam dan gaul sebati
  • masukkan cili sos 5 sudu, tomato sos 2 sudu, kicap 3 sudu dan sos tiram 2 sudu ( ikut citarasa (HP 6 min)
  • siap.. stir fry untuk pekatkan kuah
  • masukkan bunga kobis, karot, kacang panjang, canpsicum dan daun limau purut

Daging Goreng halia Resepi noxxa

  • rebus daging 20 min HP tanpa air
  • Keluarkan daging
  • Letak sesenduk minyak, goreng ubit kentang yang disalut kunyit &  garam dalam 2 min
  • masukkan hirisan halia dan goreng 2 min
  • masukkan bawang, tomato, cili appi dan cili merah
  • masukkan sos tiram, serbuk kunyit dan secubit garam
  • kacau sehingga sebati
  • akhir sekali masukkan daun bawang

Puding roti karamel  Resepi noxxa

  • steam dgn air 20 minit…
  • 3/4 cwn gula pasir-jadikan gula hangus
  • Roti 4 keping
  • Telur A 3 biji
  • Susu cair 1 tin
  • Stgh cwn air
  • Stgh cwn susu pekat manis
  • Esen vanila
  • #‎Blend semua bahan di atas…
  • Masukkan gula hangus dalam acuan. Masukkan bahan yg dah diblend.
  • Steam 20 minit…
  • Tunggu benar2 sejuk, baru terbalikkan loyang

 


Lemak Cili api daging salai  Resepi noxxa

  • Masukkan hirisan daging tanpa air
  • HP 20 min
  • Buang pressure dan guna tek stir fry hingga daging nampak seperti disalai
  • ketepikan masukkan cili ap yang telah di blend bersama 2 ulas bawang putih
  • renikan bersama ubi kentang, serai, belimbing buluh, serai, santan dan kunyi hidup
  • Guna teknik steam 3 min dan akhir sekali masukkan garam
  • note : belimbing buluh tu ketuk-ketuk sikit dan perah untuk kurangkan rasa masam.

 


Resepi kek & puding  Resepi noxxa

  • 3 biji telur
  • 1 cawan margerin
  • 1 cwan gula castor/gula hangus
  • 2 cawan tepung gandaum (kalau guna tepung naik sendiri tak perlu guna baking poweder)
  • 1 sudu makan baking poder
  • 2 sudud besar susu pekat manis
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • pewarna ikut suka

cara buat

  • pukul maherin bersama gula hangus sampai kembang
  • kenudia masukkan telru saru persatu
  • pukuk lagi aduan sehingga kembang
  • masukkan ese vanilla dan susu pekat kacau dan ratkan sebatu
  • masukkan tepung yang dah diayak bersama baking powder
  • bagikan kepada 2 atau 3 bahagian dan bubuh warna ikut suka hati
  • tuagkan ke dalam loyang yang telah disapu majerin dan di atas kertas
  • tuangkan satu persatu warna mengikut citrasa
  • steam 30 minit.

Siakap stim Resepi noxxa

  • ekor Ikan siakap sederhana besar
  • 2 sudu besar minyak utk menumis
  • 2 inci halia dihiris nipis
  • 2 btg serai dititip
  • 3 labu bawang besar dimayang
  • 6 ulas bwg putih dimayang
  • 2 sudu kecil sos tiram
  • 2 cawan air
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Mangga (sy guna sebiji)
    * Limau nipis sebiji
    * Cili padi

    *sebagai hiasan

    Caranya
  • Stir fry sedikit mnyk dan tumis semua bahan..masukkan gula garam time ni
  • Masukkan air..off stir fry
  • Tekan pula steam selama 5 minit..tunggu bunyi bib.

Rebus telur

  • Bahan : 5 biji – 30 biji
  • Teknik : hig pressure/tombol
  • masa 2 minit
  • Air: paras telur/Jika telur banyak setengah periuk

 

Rebus nasi impit Resepi noxxa

  • Bahan : 5biji-30 biji (Nasi impit mini)
  • Teknik : High Pressure/tombol Pressure
  • Masa : 25 minit
  • Air : paras nasi/jika banayk setengah periuk

 

Rebus Laksa

  • Bahan : 1 bungkus laksa
  • Teknik : high pressure/tombol
  • Masa 15 mint
  • Air : paras laksa/jika banyak setengah periuk

NASI ARAB AYAM @ KAMBING @ LEMBU MANDHI @ KABSA Resepi noxxa

(Olahan Cik Kiah Kicen)

  • NASI ARAB AYAM
    Bahan2:
    1 ekor ayam dipotong kecil
    1 kg beras basmathi- dicuci dn rendam
    1 biji bawang besar- potong dadu
    2 biji tomato- potong dadu
    1 biji carot – potong dadu
    2 sdb rempah mandhi@ kabsa
    1 litre air
    2 sdb minyak sapi
    Daun salam dn daun ketumbar.
    Garam
    1 kiub pati ayam
  • Cara2
    mode stir/ fry
    panaskn minyak sapi, tumis bawang , tomato dn carrot
    masukkn rempah mandhi@ kabsa dan kemudian air, garam , kiub pati ayam dn daun salam (bayleaf)
    reneh sebentar dn off mode stir/fry
    masukkn beras
    susun ayam diatas beras dn sebtg daun ketumbar.
    HP 3 minit
    siap!!!!
    …………………………………….

NASI ARAB KAMBING @ LEMBU

  • Bahan2:
  • 1 kg Daging kambing atau lembu – dihiris nipis
  • 4 sekawan(cengkih, kayu manis, bunga lawang dn buah pelaga)
  • 1 kg beras basmathi- dicuci dn rendam
  • 1 biji bawang besar- potong dadu
  • 2 biji tomato- potong dadu
  • 1 btg karet – potong dadu
  • 2 sdb rempah mandhi atau kabsa
  • 1 litre air
  • 2 sdb minyak sapi
  • Daun salam dn daun ketumbar.
  • Garam dn pati daging jika ada.

Cara2:

  • mode stirfry , tumis bawang tomato, karet dn 4 sekawan.
  • masukn rempah mandhi atau kabsa.
  • tambah air 1 litre. Off stirfry.
  • masukkn kambing atau lembu serta perasakn dgn kuib pati atau garam.
  • HP 45 minit.
  • kluakn daging dn ambil sedikit air rebusan td dn ketepikn.
  • masukkn beras yg direndam td. Jika air kurang boleh tmbh sikit.
  • HP 3 minit .. Siap
    cara ni adalah daging x masak skali dgn nasi.
    ……………………………………..

SOS SALATHA

  • 1 biji bawang
  • 3 biji tomato
  • 2 biji cili hijau
  • 5 biji cili padi
  • 1 sdb garam
  • 5 sdb gula
  • 3 pokok daum ketumbar
  • 1 biji lemon
  • blend semua bahan kecuali lemon
  • perah lemon
  • hidang nasi arab dgn sos dn timun
    ……………………………

SALAD

  • 1 batang karet
  • 1 biji bawang besar
  • 2 biji tomato
  • 1 btg timun buang biji
  • 1 sdb minyak zaiton
  • 1 sdb cuka
  • Daun ketumbar
  • Garam
  • Gula.

Kek minyak

Bahan A

  • Masuk Blender
  • Minyak 1 cawan
  • susupekat 1 cawan
  • Gula 1/2 cawan
  • Ovellete 1 sudu kecil
  • Telur 5 biji
  • Esen Vanilla
  • (blend hingga sebari kuarkan n gaul dengan bahagian bawah ni)

Bahan B

  • Tepung Gandum 2 cawan
  • baking Power 1 sudu kecil
  • Bahagi ikut warna anda suka.
  • kukus 25 minit
  • siap.

 

Kek buah Kukus

  • 250gsm butter
  • 3 Telor A
  • 1 Mix fruit (250gm)
  • 1 s/t vanilla

di ayaak

  • 300 gm gandum
  • 1 s/t soda bikarbonat
  • 1/2 s/t cream of Tatar

Gula hangus :

  • 300 gm gula halus/pasir
  • 50Ml air panas

cara

  • Panaskan gula pasir dalam kuali – api slow
  • + air panas
  • + butter (cair)
  • + mix fruit – mendidik & tutup api
  • sejukkan – suam suam
  • campur bahan ayak  dalam adunan sikit sikit gaul dengan senduk kayu

Bekas lain – pukul telor & tuang dalam adunan tadi – kacau sebati + esen vanilla (kacau kejap )

  • masukkan dalam aduan /acuan
  • Steam – 90 minit
  • masukkan air dalam iner
  • letak tuku

 


 

DODOL DURIAN resepi noxxa

Bahan-bahannya

  • 500 gm tepung pulut
  • 3 cawan gula melaka*
  • 2 cawan gula pasir*
  • 3 cawan air*
  • 2-3 helai daun pandan *
  • 1 kg santan pekat
  • 2 cwn isi durian


Cara-cara :
1. Masak bahan * hingga gula larut kemudian tapis.
2. Masak bahan yg telah ditapis, santan dan isi durian sebentar sahaja.
3. Masukkan tepung pulut dan bahan yg di masak tadi dlm pengisar (blender) hingga sebati (tidak berketul2)
4. Tuangkan adunan tepung ke dalam periuk,pasang penutup
5. Tekan butang “Steam” 20 minit.
6. Selepas itu , buka penutup , dan tekan butang ‘ Stir Fry’ ..
7. Kacau adunan selalu untuk mengelakkan dodol berkerak (anggaran 20 minit atau lebih)
8. Adunan akan meletop2 dan pecah kacaulah sehingga terbit minyak pada dodol trsbt..

No Responses

  1. Pingback: Resepi noxxa November 11, 2016

Add Comment

CommentLuv badge