kolej & universiti hari ini

Universiti hari ini

Sesungguhnya aku mmg tak faham dengan kolej yang timbul mcm cendawan sekarang. samada derang ni go for money sahaja atau apa sahaja erk. Let me share something. baru baru ni  aku tolong anak sedara  yang ambil jurusan perhotelan di salah sebuah kolej swasta di shah alam. salah satu assignment yang kena buat adalah 3D untuk subject room division.  Persoalannya dia bukanlah budak multimedia yang tahu pasal software semua nih. mcm tak masuk akal. and paling best katanya sepanjang semester lecturer masuk kelas beberapa kali sahaja. Syllabus tak share dengan student, so proper brief apa yang nak dibuat untuk assignment nih tak tahu hujung pangkal. At then end up budak budak out source pada budak lain…bayar pulak tuuu…

Nasib baik mak sedara dia ni adalah knowledge sikit2 pasal software.. so aku advice dia go for google sketch up… and  after a few times meyakinkan dia.. lecturer bukan nak tgk ur skill dalam 3d, but her presentation nnt mesti kena mantop. reason and rationale untuk setiap  design yang dipilih. yang buat dia risau sbb ada kwn kwn yang siap buat 3D simulation bagai…

This is not the first case, salah satu my role untuk cari budak budak praktikal dkt my  deparment. Sesungguhnya dpt nampak perbezaan ketara antara setiap universiti atau kolej nih.  untuk design ni mmg budak MMU mantop.. wpun mereka power menggunakan komputer tapi dari skill design budak UITM mmg best tapi kurang confident. mcm takut takut, budak MMU nih confident mmg baguih lahh.. wpun ada yg datang tu design tak berapa “indah”..
Pernah juga ambil universiti atau kolej yg lain. kesian sungguh dengan cerita budak budak nih.. ada masa masuk kelas.. lecturer mengajar mcm baca buku.. ada yang kata  boleh copy jer dlm thumb drive apa yang diajar nih.  tapi yang paling sedih kalau ajar bab tekninal lecturer sendiri tak tahu..

Lecturer berpengalaman dari industri diperlukan

A few friend of mine.. byk buat part time mengajar… yang sememangnya masih bekerja dalam industri. Feedback yang derang dpt dari student semua kata “awesome”..  i believe ini semua  pengalaman dalam industri. Pengalaman ambil master sendiri pun kadang tu rasa geram pun ada.  ada lecturer yg mcm sekadar mengajar.. nak cari duit extra di hari tua… bila kita question pulak akan kata master level mmg lecturer biarkan student sendiri untuk create the environment. yang paling geram bila syllabus pun tarak untuk disharekan dengan student.  ada ka??? hahaha.. bertitik tolak dari semua benda inilah yang buatkan aku jadi perfectionist.. kalau nak jadi lecturer nnt nak buat yang terbaik. Itulah  sampai sekarang belum mencari lagi ruang untuk buat part time..

lecturer semua kena buatkan student suka nak belajar mcm cerita “3 idiots” tu.. superb ah citer nih.. walaupun hindustan. tp mmg membuatkan kesedaranbelajar itu mesti fun.. enjoy and happy. sapa tak tgk lagi cerita ni.. p tgk.. bg anak murid semua tgk..
imgres-5

2 Comments

  1. Jubah Moden August 26, 2013
    • azni September 24, 2013

Leave a Reply to Jubah Moden Cancel reply

CommentLuv badge