Jom Travel ke Jakarta lagi

(entri ni dah siap lama .. tapi lupa nak post daaaa)…. kekonon  #throwback lah kan.. 

Cuti hujung tahun  banyak lagik.  so nak pergi mana. ??

Jom Travel ke Jakarta lagi!!

jalan di jakarta

Tahun ni projek jalan di ubah format cara lain.. disebabkan komitmen kerja iolls sgt super bz, pastu di tambah pula dengan komitmen iman yang baru jd retis hahaha… so kena simpan cuti untuk projek iman.

Tapi kalau dah kaki nyongket mana tahan… tambah stress kerja.. so Iolls need vacation…

so ticket hunting bermula 3 weeks sblm berangkat. memula tu plan nak amik air asia go.. (flight + Hotel) dan total kos dlm rm 440 sorang untuk 5 hari..so x 3 = RM1320. ini harga last minit yer..

sepatutnya boleh dpt murah kan.. tapi.. disebabkan sgt last minit so we all dah prepare dah ni..  last berjalan bulan 4 aritu.. heheh ke jakarta jugak.

tapi akhirnya setelah dibuat pengiraan dan juga konsep travel kali ni lebih santai and rileks di hotel so we all decide amik lion air sorang dlm Rm330.00 tapi dapat pilih hotel yang lebih best yang ditawarkan oleh airasiago. we choose zuri ekspress and best western di mangga dua.

konsep travel ni.. lepak di hotel sambil beli brg sekolah iman dan baju kerja mama dia ni haa… masa bulan 4hari tu mai beli sikit sgt. nyesal uolls

nih entri trip yang p bulan 4 hari tu http://modernmumthingy.com/next-destination-jakarta/

kenapa mangga dua?

sbb 2 kali mai jakarta tak pernah p mangga 2.. kononnya ada best shopping kat sini. mmg byk.. ada ITC magga 2, WTC mangga 2, pasar pagi mangga 2. but my advice.. jgn lah p area sini… kesemua barang2 kat sini boleh dpt di kenanga jerk.. byk brg brg china yang biasa nampak mcm kat GM… harga agak tinggi compare dengan tanah abang.

 

kali ni juga jalan sampai ke pasar mayestik.. kononnya byk kain kain lace.. heheh nak puaskan hati mmg pergi ke sana juga. mmg byk kain2. selain pasar mayestik tu.. di luar kawasan pasar tu byk kedai kedai yang offer kain kain yg byk.. tapi iols tgk kain terus pening hahaha.. so tgk jerlah..

shopping-di-jakartaso Tanah abang and Thamrin still the best untuk shopping .. serius murah. di tanah abang cuma setengah tempat tak nak jual selai selai ni.. kalau nak amik mesti dalam min 6 helai dah tu kena design sama..hahah buat apa. kalau bisnes maybe okay lah kan. tapi pusing punya pusing dpt jugak cari kedai yang jual satu satu.. tapi digallakkan beli lah dlm min 3 helai baru untung.

Kalau tak nak soping di tanah abang boleh p ke thamrin.. barang barang situ kualitasnya pun bagus. lebih kepada indonesia produk. nampak bezalah ngan produk china. dan ada hotel yang murah n okay di atas thamrin tu.  selain dari itu boleh pergi ke grand indonesia mall. shopping complex yang agak besar.

Tujuan dtg ke jakarta kali ni salah satunya sbb nak p cari barang basikal. maklumlah baru berjinak jinak nak buat hobi ni. so ada beberapa kedai yg menarik di ITC sendayan .. dulu datang tapi tak sempat pulun nak beli brg2 nih… so kali ni we olls sempat sebat topi beskal and aksesori lain.

dihadapan mall tu tersebeut ada ada satu lagi mall yang ala ala pavilion. kebetulan pulak ada  event star wars. mmg osem lah sempat nak bergambar ngan props props starwars nih.

haa.. ni nak citer satu pengalaman masa di jakarta tempohari… Selama  beberapa hari di jakarta, we all sebat nasi padang so kali ni nak makan lain pulak. We olls ngan selamba jer cari restaurant yang ada kat mall tu. pastu tgk ramai jer makcik makcik yg pakai tudung makan dalam restoran kitchennete ( tak ingat ejaan)  ni.. so dengan andaian okay sgt lah kut kan.. tapi.. saya silap…kalau p europe or negara lain kemain lagi check halal ke dak kan.  lesson learned!! ingat tau p indonesia pun kena tgk. masa bukak menu tu dah plan nak makan sandwich jer.. so antara ingredient nya samada nak pilih turkey or “pork Belly” haaa .. amik ko.. terus kelam kabut keluar hahahaha… terus loya tekakk. terus terpandang muka org islam yang lain.. acaner erk… mmg kat indo biasalah kut kan.. tapi still share pinggan mangkuk yang sama kaan..so ingat yer abang kakak jgn amik mudah kalau travel ke sana. My bad… my bad…

kitchennete

Memandangkan travel ngan budak budak mana boleh p tempat soping jer kan.. so mmg dah plan dari awal nak p ancol. not bad kawasan ni . agak besar and ada mcm2 aktiviti. tapi memandangkan masa hanya sempat pergi ke kawasan aquaria sbb iman ni sgt obses dengan marrine life. tu dia.. tak tentu arah iman. semua benda dia nak p tengok. selain dari tu ada tempat yg berdekatan, ada show mermaid and 4d Cinema.. tapi heheh kalau compare dgn USS tu mmg jauh bezalah kan … tapi padan lah dengan rega kan.  camna pun still enjoy.

media-library-modern-mum_s-thingy-wordpress-10

Don’t play play aaa

A photo posted by Iman Rifqi Fairas (@imanrifqi_) on


kalau dah ada di kawasan ancol tu.. orang kata wajib p makan seafood kat situ. heheh ya allah mmg osem. wpun sedikit mahal tapi rasanya murah lah bandingkan mesia ni. pastu environment pulak best kan.. apa lagi kasi balun lah makan. tempat makan ni namanya Bandar Djakarta. Pueh! hehehe

 

since ini travel rileks rileks. agenda utama cari SPA.. Memula tu ada amik pakej hotel di zuri express. derang mai bilik.. dalam rm 90 utk 2 orang.. tapi tak puas hati.. so based on recommendation dr kengkawan iolss try p Taman sari spa bawah mustika ratu. perghh.. mmg best.. siap bertangas dan totok muka selain dari massage dan juga scrub tu. total kos dlm rm200++ .. kalau kat mesia ni dlm rm500 kut. berbaloi baloi…jangan tak tau.. hahah iman pun massage …

Mmg super osem massage kat sini… Boleh revisit kalau mai jakarta lagi

A photo posted by azni (@azni) on


Basically travel ke jakarta ni . .last min pun okay.. tak yah nak plan itinieary yang hebat hebat pun. byk jer tempat jalan.. tapi ikut kemampuan ongkos dan tenaga.  nak jimat naik bajaj or naik cap/taxi tapi bluebird atau silver bird sahja.. sbb derang pakai meter.

Iolls first time naik Lior air.. wpun masa nak balik tu ada rasa sikit suspen sbb aircond tak berfungsi dengan baik masa nak take off.. berkipas semua dalam tu hahahah… budak kecik pun dok keriau.. (nangis).. tapi kalau orang yang mmg plannak beli brg banyak berbaloi lah sbb dpt luggage 20kg, tanpa bayaran extra mcm air asia tu. tapi kami 3 orang nih pun 3 bag masuk bawah baru 16kg …

Kalau tanya i nak p jakarta lagi? hehehe boleh aja dong kalau tiket airlines nya lumayan. (sah kaki nyongket)

keretapi di jakarta

 

Add Comment

CommentLuv badge