iman berlakon di samping izzue islam dan aishah illias

haa.. jangan tak caya..

iman berlakon di samping izzue islam dan aishah illias

Dari sehari ke sehari dok berkira nak menulis entri ni. so I tell myself…kena tulis jugak nih. supaya dapat ingat dan rekod. and opkos dari kaca mata seorang emak.

Peluang berlakon ni secara tiba tiba jerk, mama dia ni selalu jer share apa yang iman buat.. apa hobi dia and etc kat FB or IG.  bukan apa ..supaya setiap kenangan yang berlaku sepanjang hidup ini adalah tempat yang simpan untuk personal reference jer pun.  nak dijadikan cerita one of my fren yang sekarang ni giat direct drama, panggil iman untuk casting.

hurmm..sebagai mama dia.. nak kata excited tu,….  seronoknya juga sebab diberi peluang. bukan senang nak dapat peluang mcm ni. tapi dalam masa yang sama.. takut jugak. takut tak boleh cope. hahah tapi yang peliknya. mak pak dia ni dulu budak masscomm broadcasting pulak tu. dan pernah berlakon jugak. tetiba rasa cuak. bukan apa … takut iman tak boleh buat.. or dia buat perangai.

so iman p casting kat suhan movies and white merpati entainment. dah habaq dah…if memang dia talented ambiklah dia. takdelah mengharap sangat. ada rezeki ada. actually tak nak lah push dia sangat. lagipun dia tak tahu pun apa apa.  yang dia tau kartun tobot, ultraman. kalau mama dia bukak drama dia tengoklah sekali.


alhamdulillah TV3 berkenan pulak dengan iman. hurmm.. muka baru katanya. kita cuba jerlah iman oit. so Iman dapat tawaran berlakon drama mr. maid suami ibu.

hahah preparation untuk iman berlakon ni. kelam kabut lah mak pak beli stok baju baru untuk buat tambahan. maklum lah pelakon baru.. mana ada orang nak jadi penaja yer dak. orang pun tak kenal . so kat rumah we all hanya brief dia situasi scene.. and sikit sikit prektis skrip. and macam mana reaction untuk dialog tertentu. ekceli mak pak yang cerewet okay sbb dah pernah masuk bidang ni kan.

so hari pertama shooting mama tersangat sibuk, terpaksa suruh pak su dia mai turun KL tolong jadi PA. hahah dia culture shock kut.. tengok ada kamera .. ada ramai orang. so agak moody pada hari pertama. ish.. nasib baik dibawah arahan #nizamzakaria yang mmg ada background pscyhology. so dia tau macam mana nak handle kids.  so i admit iman ni ada gak kepala angin dia. or moody terutamanya awal pagi.

iman, izzue islam and aisyah ilias

scene dlm rumah yang mana iman makan dan makan lagi

Masuk hari kedua terpaksa tinggalkan iman and paksu nya sahaja. alhamdulillah superb kata paksu. see… boleh pulak..

akhirnya hari ketiga mama pulak yang kena jaga. ish.. mengada sunggoh. budak budak ni kalau ada mak pak mmg begitulah. tapi rasanya sbb  lokasi penggambaran tu sangat teruja untuk budak umur 6 tahun. mana taknya .. rumah penuh dengan action hero pujaan dia.. watak watak avengers. ish.. tak keruan dibuatnya. semua benda dia nak sentuh.

FUH! memang mencabar …bukan apa.. takut nyusahkan orang.  nanti abis rosak cerita .

tapi menurut kata kata member2.. and penguat semangat terutmanya wife kepada izzue islam yang berlakon watak hero untuk cerita ini.. katanya budak budak memang macam nih. ada mood. kadang memang production kena tunggu. hahaha sabor jerlah. so sejuk lah sikit hati mama dia ni haaa…

izzue islam dan aishah illias

hahah tgk pakai baju tadika sedia ada.. takmau tukar.. diva sgt hokay

gitulah … kalau nak jadikan anak retis.

TAPI… niat hati memang bukan lah nak jadikan iman retis. sesungguhnya nak bagi dia exposure.. bagi dia berani..dan juga dapat generate income sendiri. and yang paling penting dapat build up confident and platform.

untuk budak budak zaman macam dia ni.. kena X factor. which is mama and papa masih mencari apakah kekuatan dia.. dah macam macam jugak expose iman ni.. hantar kelas melukis.. kelas hafazan.. lagipun sebab dia anak tunggal.. supaya dia boleh dengar arahan orang lain… and experience sendiri.

sepanjang shooting.. rasanya yang paling seronok scene paling last di kuala selangor. kawasan sawah padi dan sungai yang iman dapat memancing. hehehhe mama and papa dia pun seronok tengok dia dapat rasa semua tu.

tapi yang pastinya… yang paling bangga dengan iman .. dia senang hafal skrip walaupun dalam keadaan main main.. memang tak sangka. dan bila director sebut “action” dia memang dalam karektor arjuna. even mama and papa dia berlakon extra kat tepi dia pun dia tak heran. memang tak sangka dia boleh hafal skrip and adlib dengan bahasa dia sendiri.

alhamdulillah iman dapat imbuhan yang baik untuk drama #mrmaidsuamiibu ni. heronya izzue islam dan heroin aisyah ilias. alhamdulillah iman diketemukan dengan orang yang baik baik .. dari krew sampailah pelakon. fuh… iman dapat deliver job seperti yang mama n papa harapkan walaupun ada lah problem sikit sikit… tapi am proud of you my son.

 

4 Comments

  1. Iskandar Fakhrudin November 15, 2015
    • azni November 15, 2015
  2. Sohoque November 16, 2015
    • azni November 16, 2015

Leave a Reply to Iskandar Fakhrudin Cancel reply

CommentLuv badge