Iklan CNY TNB yang klasik tapi bermakna

Setiap kali musim perayaan aku mmg looking forward tengok iklan iklan perayaan. maybe sbb aku ni bekas budak broadcasting mmg aku suka layan iklan2 ni.  Aku ni jenih appreciate every single thing dlm sesebuah produksi iklan.. dari wardrobe, jalan cerita, setup, editing, decoration and lain. Ish ingat senang ke nak buat.. susah woo.. susah..woo.. first stkali mesti derang berhempas pulas nak cari konsep apa nak buat.. bajet, cari pelakon and yang paling penting Take away apa yang audience dapat nanti.  aku tak perasan pulak dekat TV iklan ni ada keluar ke dak tapi hehehe… dah hidup dalam dunia internet.. banyak tengok dekat sosial media lah. ker korang pun tak perasan iklan ni kat TV.. meh lah kita sama2 share.. and story mori pasal Iklan CNY TNB ni

 aku nak korang tgk mesej yang  nak disampaikan dalam iklan nih.

heheh kelakar, sweet and meaningful.  Paling tak tahan nama dish tu .. panjang gilerr kowt… urm.. nak cakap banyak pun tak guna. hehhe.. meh kita sama sama kita tengok..

 

dah tengok? hahah cute kan … tapi mmg meaningful kan, bukan kosong jer tau.. Walaupun aku teruja sgt tgk aksi aksi all the menantus berkungfu di dapur tapi kesungguhan setiap seorang yang patut di puji.

Sebenarnya tak kira lah perayaan apa pun.. semua nya menyeru kepada kebaikan dan kasih sayang… semua agama dan kaum macam tukan.

Kalau korang tengok betul betul iklan nih…mesej yang nak disampaikan dalam konteks CNY tu macam nih.

  • Tahun Baru Cina adalah masa untuk keluarga mengenepikan segala perbezaan dan merapatkan semula ikatan, bukan senang nak kumpul semua orang. especially semua masing maisng sibuk dengan hal sendiri yer dak…
  • Memanglah makanan tu macam macam ada. The menantu’s beria masakkan yang terbaik.. paling tak tahan ada delivery pulak tu. hahha..cute.. tapi yang penting kalau dalam bangsa tionghua ni.. setiap kalai perayaan CNY ..Ahli keluarga yang hadir untuk makan besar adalah jauh lebih penting daripada apa yang terhidang di meja. Ritual yang wajib semua kena balik.. duduk bersembang dengan ahli keluarga. Bayangkaan kalau kita takde ocassion macam nih .. sure bosan kan hidup kita.
  • All the menantu’s tu opkoslah akan cuba impresskan mentua yer dak.. tapi Sikap masing­-masing mungkin menjadi punca pertelagahan di musim perayaan, apatah lagi dalam keluarga yang ramai. Sepatutnya perbezaan diraikan, bukan diketepikan.
  • Seperti hidangan Tahun Baru yang beraneka jenis saiz, rasa dan rupa, begitulah juga ahli keluarga kita. Masing masing ada perangai … so terima lah seadanya ahli keluarga kita.
  • Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Kebahagiaan tercipta apabila kita semua bersatu hati dan mesra antara satu sama lain. macam tu lah simboliknya makan itu disatukan di atas meja.. hehhe terus aku nak pikir macam mana lah agaknya rasa makanan tu kan…Masakan chinese ni mmg aku suka sgt..

Tapi macam aku cakap.. tak kira agama dan kepercayaan, kita semua mesti hormat menghormati. tambah tambah negara kita ni berbilang kaum. Bila ada iklan macam ni secara tak lansung boleh paham jugaklah budaya dia orang kan.

Baca : iklan Deepavali

Table Of Harmony Iklan CNY TNB

Korang masuk link http://betterbrighter.my/tableofharmony Dalam web ni selain korang dapat tengok video…  dan Lagi satu korang boleh try nih.. best gak.. hehhee. mcm gamification .. but ada makna masa menjawab soklan tu.. ” anda yang mana satu”

follow jer macam aku buat kat bawah nih .. .. klik UNVEIL MYSTERY DISH… tadaa… follow jerr.

So korang masuk link ni tauu https://betterbrighter.my/tableofharmony

Boleh share kat FB and invite your fren untuk tengok iklan and dish apa yang dpt masa raya CNY.. tengok aku punya tu .. hehhe buttered prawn in tiger clothing…

Iklan CNY TNB Iklan CNY TNB Iklan CNY TNB

17 Comments

  1. mas saari January 31, 2017
    • azni January 31, 2017
  2. Firzz radzi January 31, 2017
    • azni January 31, 2017
  3. Radhia February 1, 2017
    • azni February 1, 2017
  4. athirahassin@trex February 1, 2017
  5. Nany February 1, 2017
    • azni February 1, 2017
  6. Eraz Fadli February 1, 2017
  7. fiza February 1, 2017
  8. miminadam February 1, 2017
  9. ema February 2, 2017
  10. Munirah Izzan February 2, 2017
  11. Izzati Suhaide February 2, 2017
  12. nadia johari February 2, 2017
  13. Rozita February 3, 2017

Leave a Reply to athirahassin@trex Cancel reply

CommentLuv badge