Ho chi minh trip 2011

Tiket dpt di book atas harga rm 800.00 untuk 3 beranak. Hotel untuk 4 hari 3 mlm dlm Rm 450.00. Flight tiket dah termasuk dlm harga aku, maknaya mr asben pulak akan. Settlekan bab hotel dan juga transportation dan mkn2 disana. So pergi ke sana nanti bwk duit unttuk shopping sahajalah.

Ho chi minh trip

posing di pejabat opis yang femes

Tempat yg paling teringin nak shopping pastinya ben than market. Tapi dengan bawa si hero tu tak pasti pulak nanti mampu boleh bershopping lama di sana. Selain dari tu mmg pening dengan currency sana yang main juta jura mcm indon. Jadi ambik keputusan byk tukar ke usd. Thanks to blogger lain yg ada bg advice tuk benda2 .

D day
Berjaya kejutkan iman untuk bangun awal dengan ulang kali sebut perkataa “plane” sebelum ni dah byk kali cerita pasal plane supaya dia excited dan boleh bangun bagi… yelah Bangun pukul 5 pagi tuh. So sebaik sampai disana, terus mencuba scanner yang air asia dah provide untuk check in. Cuma yang menjadi sedikit confuse adakah di air port ho chi min juga da provide facilities yang sama masa balik nanti. So 2/3 org staff air asia pun di ajukan sokan yang sama but jwpn semuanya lain2. Akhirnya decide takpalah pergi saja baru tahu.

So sebaik  shj sampai di ariport actually  kagum jugaklah dgn airport ho chi minh tu. Advice utk semua, naik taxi disana agak senang. Kaunter taxi yg disediakan di airport agak berpatutan 7 usd. So we all decide naik vinasun.

Sampai di hotel an tam terus check in dan memandangkan bawa hero tu so we all ambil masa untuk merilekskan diri terlebih dahulu. Then dlm pukul 2 terus surf untuk cari makanan halal yg berkaitan. Nasib baik hotel menyediakan kemudahan wifi maka senang nak cari info dan juga dengan adanya ipad tersangatlah senang untuk pergerakan disana.

Nasib baik berdekatan dengan VN halal, cuma berjalan kaki dlm 8 minit sahaj dah samapi. Thanks to mr hubby yang telah byk buat research yg agak rapi heheheh. Hotel kami berdekatan dengan kedai basiroh yang nyata empunya beragama islam. So di mlm hari turut menyediakan warung makanan halal, boleh tahan juga masaknnya. So i will share beberapa info penting yang mungkin berguna kepada semua orang yang akan melawat ke ho chi minh

1. Pengangkutan
Taxi di sana tersangat reliable. Selalunya we all banyak bergerak menggunakan perkhidmatan vinasun. Dan satu lagi yang agak popular Mai linh group. Tp menurut driver taci, di ho chi minh sahaja da 5k taxi kepunyaan vinasun. Cari info sebanyak mungkin dan dptkan bantuan dari receiptionist hotel tuliskan balik dalam bahasa vietnam sbb kebanyakan ttak boleh berbahsa inggeris.

2. Makanan halal
Alhamdulillah senang juga nak cari tapi jangan terkejut kalau harganya consider agak mahal. Blog halal vietnam telah menyediakan senarai kedai makanan halal. Antara kedai yg sempat saya perhi VN halal, four season, kedai idris yang di kawasan district 8, agak jauh tapi makanannya sedap. Dan juga nasi lemak di kedai basikroh yang simple dan jugak agak sedap. boleh lawat di sini juga utk dpt tpt list makanan http://kembarabelia.blogspot.com/2008/12/restoran-halal-di-ho-chi-minh-city.html

3. Shopping.

Things no to be missed bg kaum wanita, heheh baju kurung yg sgt murah. kalau di kl harganya bole capai RM 200++, dan saya jumpa baju kurung yang  sama dibeli dengan harga RM60.00 sahja. kain kain cotton juga murah dan menarik, cuma kalau tak kena tempatnya pasti kena tipu. my first experiance di pasar ben than tu disebabkan terlalu excited jumpa kedai yang menjual baju kurung dan agak tertipu dengan keramahan penjual kedai tersebut.. org vietnam ni cuba ambil kesempatan sewaktu pertukaran mata wang dan juga sewaktu pembayaran. tips kedua untuk shopping nih, kalau nampak orang malaysia yang ramai tawar menawar cubalah berlakun kononnya dlm group yang sama so boleh lah dpt tumpang harga murah yang telah ditawarkan kepada group tersebut.

bg saya benda yg menarik untuk shopping di sana

  1. baju kurung
  2. kain
  3. jubah
  4. bag – back pack , bag lapto and lain lain
  5. brgn kraft
  6. jgn lupa tempah seluar atau suit

Add Comment

CommentLuv badge