Grolier part 1: langkah pertama iman

i have confession to make. I admit ada tersilap langkah dlm mendidik anak ni. skrg iman terlampau attached ngan gadget. err.. ada kebaikan dan keburukan lah sebenarnya.  dari segi technology knowledge and vocab kira iman mmg cepat.  i think masa dia umur dia 2 tahun dah pandai pakai iphone.

thn ni iman dah 6 thn. kesan jangka panjang, iman cepat tantrum dan semua benda dia nak cepat. mcm mana iman control gadget makanya mcm tu lah dia nak kita respond dengan pantas.  pergerakan dia pun laju sangat. dan iman tak boleh duduk dia macam tu sahaja, mesti ada something yang dia nak buat. errr.. tapi dia mungkin ikut perangai mak dia ni kut hehehhe..

dari segi pembelajaran.. iman ni tak lah di kira budak yang terer sgt.. taulah budak laki. kalau bandingkan dengan budak perempuan dalam kelas dia.. boleh dikatakan semua budak perempuan mmg cepat jer belajar. nak dpt fokus dia sgt lah susah.  tapi kata cikgu dari segi general knowledge dan soklan soklan yang di tanya kira iman ni boleh dikatakan advancelah jugak. abis tu dah takder adik beradik. kawan ngan mak pak jerklah..

So … akhirnya mama n papa iman terpaksalah buat investment sikit.. beli set grolier untuk iman. masa baru untuk katakan samada set ni bagus atau tak. cumanya teringat apa sales man tu cakap, it’s a activity for mom/dad with children. well.. ya… i have to admit it sbb mak pak pun agak terlekat dengan gadget. kadang tu sampai rumah masing masing dengan iphone and ipad.  sangatlah tidak bagus. sampai my asben wat undang undang.. dkt meja makan tak boleh bawak hp or ipad.

Grolier ni byk set.. set membaca, set  logico dan juga buku buku lain. tang part membaca tu belum nampak sgt minat iman tu.. jenuh nak suruh. part yang brain development Logico tu mcm dia enjjoy lah sbb ada pergerakan semua. ensaiklopedia iman mmg suka. setiap malam kena baca dengan dia. iman akan pilih buku mana yang dia suka.

so ini salah satu video yang sempat di rakamkan masa buat aktiviti logico. hurm.. tengoklah anak laki ni. mmg mencabar sunggoh nak dapatkan attention dia.  however .. jalan masih panjang.. mmg akan cuba usaha untuk suruh iman abiskan set grolier ni.  insyallah.

 

Add Comment

CommentLuv badge