Girls juz wanna have fun in KB

Silaturrahim dan Mencari Makanan best di Kota bharu

Mereka inilah antara kawan2 yang saya kenali sewaktu tingkatan 1 dahulu.  19hb Oktober  2013 kami pulang bersama2  menjejaki bumi kelantan..dan juga nak jejak makanan best di KB.

Dahulu kami sama2 belajar di MRSM Pasir tumboh dari thn 1987-1989.. huh dah 25 tahun tu.. dah sambut jublee perak pun tahun lepas. dengan adanya Fbook ni mmg kami tak pernah putus hubungan.. rapat seperti adik beradik. Kami nak balik KB, rindu pada kenangan, rindu pada makanan best  di Kota Bharu

Girl juz wanna have fun

Girl juz wanna have fun

Rindunya sunggoh nak balik KB. rindu nak berjumpa dengan kawan2 yang masih ada di KB. Dahulu selepas abis SRP .. masing masing berpecah .. ada yang balik MRSM di negeri masing2. macam saya balik ke MRSM taiping.. heheh tapi saya bukan budak super yer.. ada yang di MRSM KT, MRSM balik pulau dan lain lain

Lepas SPM lagilah terpisah.. sampai ada yg putus hubungan sampai sekarang.. tambah mcm kisah seperti saya seperti dalam entri yang sebelum ni hehehe… Ramai yang berjaya melanjutkan pelajar ke luar negara… saya dlm negara jer.. berliku liku pulak tu.. huhuhu

Okay takpa.. ni kita citer bab best shj.

Saya ni mmg biasa travel.. alhamdulilah suami saya sgt sgt memahami dan trust pada saya dalam bab bab travel ini, tapi ada kwn2 saya ni .. mmg jarang jarang dpt peluang sebegini.. malah mereka pun terkejut bila suami beri kebenaran. Alhamdulillah.. niat yang baik dipermudahkan. Bukan nak buat apa pun.. nak menziarah bdr KB dan.. hehehe apa lagi.. pulun makan lerr… hahaha.. sama2 nak menyoroti kisah lama.. tapi yg sebenarnya kami ni mmg teringat masakan kelantan. kami makan sunggoh2 and rasa mcm tak cukup perut hahahah.. tapi mmg puas lah trip kali ni.

Saya ni mmg suka sangat makan.. tapi bukan byk2 yer.. suka nak makan mcm2 sebenarnya.

25 tahun dulu sewaktu belajar di MRSM pasir tumboh kelantan. asrama kami ni di tempat terbuka.. pihak mrsm menyewa beberapa rumah yang dijadikan asrama. ehheheh mmg best.. sbb petang2 jer.. ada jer orang datang menjual di hadapan asrama ni.

MRSM PT yang baru

MRSM PT yang baru

Sebelum belajar di kelantan mmg saya tak pernah makan laksam.. punyalah pelik tgk orang mkn laksam dengan tangan… tapi sekali rasa mmg terangkat lah. hehehe itu dulu… skrg… terer dah

Senarai Makanan Best di Kota bharu

1. Nasi ulam Cikgu

Sampai jer di kelantan.. geng di KB dah tunggu dah… kami di bawa ker satu tempat namanya nasi ulam cikgu.

1391510_217634471744308_1366097908_n

nasi ulam cikgu

1391652_217634541744301_1702983258_n

tak sabar nak masuk kedai daa

walaupun semua perempuan..heheh tapi kami makan byk tau.. sebab… kali ni anak2 and suami takder.. heheh boleh mkn puas puas haa.. cuba tgk lauk pauk nih.. dah standby Rm100++… laa. rupanya Rm57 shaja.. perghhh.. biar betull… eh mmg betullah..ulam dia mmglah byk.. ikan masak percik.. mmg terbaik. air tu siap siap boh dalam jug sendiri.

 

2. Pantai cinta berahi atau pantai cahaya bulan.

makanan best  di Kota Bharu

colek

wah.. inilah goreng colek… ekceli kami mkn tak byk sgt.. org kata kalau tak cuba tak merasa.. kami balun baik punya.. tak ingat berapa tapi consider murah lah jugak. so kalau p sana .. jgn lupa p tempat ni yer.. kat KL mmg boleh dpt .. tapi heheh sini kan murah.

Lagi satu dapat minum air longchan .. atau botol kicap. perasa oren, sarsi, asikrim soda.  Mungkin generasi muda tak biasa kut. tapi kecik kecik dulu.. tulah yang sedapnya.

 

longchan

pilih pilih..

3. Maggi ketam

sepanjang perjalanan ke PCB ni.. byknye gerai jual maggi ketam.. tapi sebabkan perut tersangat kenyang..hahaha.. tak larat mkn dah. takpa .. next time kita try. kalau ikut kata orang mmg sedap.

kempunan tak dpt rasa, sbb perut dah penuh. sapa2 dah rasa pls share..

 

4. satay sepanjang jln pengkalan chepa

Memang ramai byk yg jual satay kat area sini.. tapi disebabkan baru lepas raya haji agknya.. tu dia… Rm1.00 secucuk.. hokay… boleh tahan pulak satay kat sini…

lepas tu sampai dir umah kwn tpt kami menginap ni.. kami sambung mkn lagi..hahah.. sambil sembang sembang… heheh.. mmg best… tak abis abis cerita. yerlah citer 25 thn dulu… byk nak catch up. walaupun sebelum ni ada yg berpeluang nak jumpa tapi masa yg singkat.. tak sempat nak citer byk.. kami duduk ramai ramai sebilk..heheheh citer lagi sampai malam.. tidur dlm kekenyangan

Hari kedua

Pagi pagi lagi dah siap sbb nak p cari makanan di pasar di pengkalan chepa ni…mmg best..  lauk pauk and kuih kuih traditional… ada yg tak pernah rasa pun…sarapan pagi dikelantan.. selalunya ada macam macam.

1. Nasi berlauk

2. Nasi kerabu

3. kuih muih

4. apam spesel. – yg ni tak sempat nak rasa

5. laksam

6. pulut pagi

1395240_217632745077814_1878351006_n

orgnya 5 sahaja.. tapi mak aih… makanan berbungkus bungkus

Banyak tak kami beli??? … beli tak hengat. hahahahah.. semua nak rasa..

1385232_217632685077820_1102642667_n

Pulut pagi, lompat tikam, kuih tak ingat, nasi impit n kelapa

Kami bawak pulang kerumah dan mkn bersama emak emey… haa.. tu diaaa.. berbungku bungkus… semua nak rasa … nnt terkilan heheheh.. lepas tu kami bersiap siap utk keluar ke pengkalan kubor.. andaian kami mungkin tak ramai orang sbb baru lepas cuti.. perjalanan dalm 45 mins dari pengkalan chepa

hehehhe.. sah tak ramai orang… katanya selalu ramai orang. .. sib baik.. kalau tak sure berpeluh peluh

so apa yg kami cari.. topeng untuk anak anak..bajulah… mainanlah.. itulah .. emak emak ni.. kalau p mana pun.. cari barang untuk anak dulu… beli topeng kat iman ni.. dlm RM10.. bolehlah.. siap ada lampu lagi tu.  abis hati iman dpt topeng ni..

1391618_217632168411205_1356999668_n

topeng spiderman untuk iman

kemudian saya beli sudu stainless steel… heheh mc da pun pulun beli jugak. murah kut kan..

Bab makan.. haa.. ni best nak citer

1. Colek Buah.. perghh.. mmg terbaik.. punyalah baik and fresh.. hanya ram5 sahja.. kalau kat KL.. confirm dkt Rm20++

2. Mee celup

3. somtam

4. asam jawa botol..

5. Gajus

540729_217632528411169_1079244701_n

penatnya tunggu depa soping

makanan best  di Kota Bharu

colek buah yg sedap dan murah. Rm5 jerr

1381445_217632408411181_1712928746_n

Mcm nilah rupa pakcik2 jual colek dulu.. tp tak ler secanggih ni

1385316_217632648411157_912451132_n

somtam

1380218_217632581744497_1801842368_n

bihun celup

1385068_217632565077832_1619161716_n

kekacang

Kalu maghi kelate.. tak singgah pasar khadjah.. tak sah. tapi kami sampai agak lewat… jadi byk juga kedai yg tutup.. tapi sbb nak feel mcm dulu dulu kalau outing.. saya gagah.. makan jugak.. nasi separuh..hahahah jadilah… buat kenangan

Kami sempat pusingg2 dlm pasar khadijah tu… buat pertama kali saya diperkenalkan dengan Beko.. kata mc da tu sedap buat kerabu. abis hati kwn dpt jumpa beko..hahahaha

beko-1

beko

Mlm ini mlm terakhir kami di KB.. tapi kwn kami zack on d way dari Penang pun akan singgah di KB. so kami date ramai ramai.. makan di Nasi kerabu Golok di Kubang kerian.. hurm not bad… takde tumis.. sedap jugak.. alhamdulillah.. org penang belanja, murah rezeki sunggoh di bumi kelantan.

1383210_217632111744544_1104596841_n (1)

mr.zack belanja baik punya.

Mmg best betul dapat berkumpul ramai mcm ni.. alhamdulilillah.. terima kasih kepada suami kami yg izinkan kami berjumpa dan berkonvoi ramai rami ke tempat yg jatuh lagi di kenang ini. Insyallah atas kepercayaan di berikan.. kami hanya ingin mengeratkan silaturrahim dan sekali sekala dapat bergembira bersama sama kawan.

Mungkin ada para suami yang kurang setuju atau tidak membenarkan isteri isteri pergi bercuti bersama kawan kawan sahaja.. dun wori.. girls just wanna have fun sekali sekala setelah penat bertungkus lumus menyiapkan rumahtangga. sekali sekala diberi kelepasan mcm ni apa salahnya kan… malah buat kami tambah sayang lagi… kan girls??

 

 

 

Add Comment

CommentLuv badge