Day 2 : Menjejak Amerika – jalan jalan di Brooklyn, New York

#throwback Cerita papa & iman jalan jalan di Brooklyn while mama pergi training

Entri ni abam yang tulis hehehhe … khas untuk citer pengalaman jalan jalan di Brooklyn. Rasanya entri sebelum ni tak cerita  details our experience di sana, so kita orang nak simpan  kenangan travel di blog ni.

Walaupun hampir 3 tahun lalu pengalaman travel menjejak Amerika . Kenangan meredah New York kiranya antara trip yang terbest kita orang pernah pergi hingga ke hari ini. Kiranya terus menjadi bualan kami anak beranak betapa bestnya pergi New York. , dalam hati ni menjerit jerit nak pergi lagi ke sana .

It was totally different experience berbanding travel ke europe. Nak tahu kenapa? Orang US lebih friendly, shopping best, attractions best and maybe sebab sinonim dengan kita yang membesar dengan movie movie dari amerika.

 

Baca : Travel ke New york, perjalanan yang tak disangka

jalan jalan di brooklyn

Lepas hantar mama we all lepak jer dekat sana sebab shopping mall semua tak bukak lagi

2nd day dah start shopping di Brooklyn, New York

Hari kedua sungguh teruja sebab officially I will be the person yang akan hantar dan jemput mama balik dari kursus..sambil tolak stroller Iman. Macam tula programnya selama  5 hari ni. Bangun pagi, siap-siap, galas daypack, tolak stroller, naik metro subway train, hantar mama, buat apa yg patut dengan Iman, balik rumah jika perlu,  at about 4pm naik train jemput mama,balik…hehehe.

jalan jalan di brooklyn

menunggu TARGET di atlantic avenue buka, ada setengah jam lagi daaa..

 

In between tu plannya pergi lah jenguk Macy, Target,  TJ Maxx, mana2 kedai ke…tapi tak tahula larat ke tak. Walaupun Iman da 5 tahun masa tu, kita orang bawak je stroller make sure ada back up kalau dia tak larat. Schedule nya mmg bukan schedule tourist or even traveler but lebih mcm local…

New Yorker gitewww !

Surely hari yang mendebarkan bagi mama sebab first day attending workshop di Amerikaaaa…sorang2 pulak tu..the only one asian candidate ..hehe. For Iman…I guess he just wanna have fun..lots of fun !

Pengalaman pertama commute dengan subway. Barulah New Yorker !

jalan jalan di brooklyn

subway metro our main transportation di sana.

Shopping di Brooklyn, New York

Target hari pertama ialah di Target hehe. Target ni ialah hypermarket. Ramai local yg pi sana beli brg keperluan dapur, pakaian dan brg letrik. Barangan dia pun banyak. Utk pakaian, although tak ada high branded item mcm Nike, Levis, Timberland tp kualiti brg2 house brand rasanya lebih berkualiti dari apa yg kita dpt di sini. But for toys mmg byk brands mcm Lego, Mattel, Nerf and mcm2 lagilah.

Kitorang pergi ke Target di Atlantic Avenue memandangkan cuma satu  stop dari rumah kitorang duduk. So, settlekan dulu toys2 yang ada dalam list dia.  Iman mmg dah tak tentu arah nampak brg2 kat situ sebab dia tahu dia dah dpt allocation utk beli. Ini memang dah cakap awal awal dia punya allocation Rm200.00 and dah buat survey harga dulu sebelum berangkat US ni.

Kalau boleh mcm2 dia nak masukkan dlm trolley tu. Set armour Captain America boleh dpt below RM100. Kalau kat Toys R Us..benda yang sama ni dalam RM100 -RM200 lebih. Lego pun rasanya dlm 30-40% murah dari kat sini. Masa ni dia tak angau dgn brg Nerf lagi. Kalau tak mmg penuh dgn Nerfla kot. Apart form toys belilah jugak baju2 tpshit and short Iman kat sini dan sikit brg dapur utk mkn semasa kat sini.

Tengahari balik rumah and Iman sempatlah melayan dgn toys dia. Buat maggee goreng..heheh..sedap nya mkn maggi goreng kat US. Mata mengantuk giler sbb jet lagi. Manataknya 2pm di sini, kat Malaysia waktu tu dlm kol 2 pagi. Huhu.. Terlentuk-lentuk jugak sambil layan i-pad. Tahankan jugak  sbb tak lama lagi dlm kol 4pm nak keluar jemput mama.

jalan jalan di brooklyn

mama dah abis traing. Muka jet lagged. depan tempat kita org duduk ni adalah MACY, tapi mama cakap nak termuntah tengok shopping complex. Mood tak mari katanya

 

4pm naik metro subway di Bergen St terus ke Downtown, lebih kurang 5-10min je. Kesian Mama nampak penat, so mood shopping pun tak berapa smooth. Lagipun at 6pm dah gelap, so jalan2 sikit, makan dan balik rumah.  Makan lamb over rice yg dijual kat tepi2 jalan.

Halal food truck…BEST gilerrr !

 

jalan jalan di brooklyn

Makanan halal senang dekat sana. tapau jer.

Balik mmg dah penat. Tido. Esok plan kitorang lepas hantar mama…nak redah ke Manhattan dengan Iman ! Yang pasti hari ini pun iman dah capek meredah shopping complex hahaha… dia pun excited kemain bila tengok harga barang yang murah.

Bajet Rm200 tak cukup nih.

Bersambung untuk Day 3 pula pasal we all menjejak Manhattan. Fuh…. moga we all istiqamah nak abiskan entri trip ke sana sebab rasa sayang

AIRBNB

Macam entri sebelum ni ada mentioned yang we all mmg prefer airnbnb sbb senang nak masak. Lagi pun hotel mahal ya amat kat new york ni. Tak mampu.

Nih link aku untuk airbnb. kalau korang masuk ikut link ini baru dapat kredit. rugi ooo… so meh meh link ngan akaun aku. Credit tersebut ko boleh pakai untuk penginapan masa travel nannti okay.  klik LINK Akaun airbnb azni

2 Comments

  1. lisak June 10, 2017
    • azni June 10, 2017

Add Comment

CommentLuv badge