Japan trip – part 11 Jejak Hiroshima dan Miyajima

Melihat keruntuhan hiroshima

Dengan JR Pass ni lg byk kita travel dgn JR train lagilah  untung. Kalau long distance atau Shinkansen lg berlipat kali berbaloi. So hari seterusnya we all travel south sikit ke Hiroshima.  apalagi, kami teruskan pernjalanan ke Hiroshima dan Miyajima. Dgn Shinkansen ambik masa dlm sejam setengah. Naiknya dari stesen Shin-Osaka. Hari ni merupakan hari terakhir JR Pass kitorang..so apa lagi pulunlah. Cthnya train fare ke Hirohima ni je dlm  5600 yen sorang. Tu kalau free seating. Kalau nak reserve seat kena add on skit dan semua dlm 10000 yen sorang. Beh kurang RM400 sehala ! Ye..train fare esepecially shinkansen mmg mahal. Bygkan dr Osaka ke Tokyo tiket Shinkansen dlm 8700 yen ( x reserve seat). Nak seat reserve add on dlm 5300 yen lg.

Oh yea kalau sapa- sapa tak baca trip kami, sebelum ni kami di dotonburi

Kalau nak reserve seat kena add on skit dan semua dlm 10000 yen sorang. lebih kurang RM400 sehala ! Ye..train fare esepecially shinkansen mmg mahal. Bygkan dr Osaka ke Tokyo tiket Shinkansen dlm 8700 yen ( x reserve seat). Nak seat reserve add on dlm 5300 yen lg.

hiroshima dan miyajima

iman interested nak tau lebih, sampai kena bukak google nak explain kat budak nih

 

So mmg berbaloi baloi kalau korang ada JR Pass dan pastikan travel jauh sikit.  Entitle utk reserve seat. Korang nak ulang alik Osaka-Tokyo sehari 5 kali pon boleh..hahaha. Yang pasti kami pastikan Hiroshima dan Miyajima dapat dijejaki

 

hiroshima dan miyajima

semua benda budak iman ni tanya . ni tugu peringatan apa?

Ok citer psl Hiroshimala pulak. Of course dlm semakin hampir dgn Hiroshima, terasa berdebar2 pulak. Terbayang bagaimana siksanya mangsa bom atom yg jatuh lebih 70 tahun dulu. Bila berdiri betul2 dpn Gembaku Dome tu rasa sebak, terbayang kemusnahan dan jadi masa tu.

Mcm biasa Iman mmg dah faham sikit pasal tragedy Hiroshima ni sebelum pergi ke sini. Papa dah ceritkan dia secara brief sbb nanti biar bebudak ni faham tpt2 yg kita pergi dan tengok. Bukan sekadar seronok2 je without any meaningkan. So mcm2lah soalan susulan yg keluar masa tu.

Iman tanya psl peperangan, kenapa perang? kenapa US bom Hiroshima ? Kenapa Jepun bom Pearl Habour ? Sapa baik, sapa jahat ? Macamana searang semua dah ok ker?

Haaa amat mencabar nak menjawab dan memahamkan soalan dari budak 7 tahun psl erti dan kesan peperangan. Dia mmg teruja dgn fakta2 tu.

Iman tanya psl peperangan, kenapa perang? kenapa US bom Hiroshima ? Kenapa Jepun bom Pearl Habour ? Sapa baik, sapa jahat ? Macamana searang semua dah ok ker? Haaa amat mencabar nak menjawab dan memahamkan soalan dari budak 7 tahun psl erti dan kesan peperangan. Dia mmg teruja dgn fakta2 tu.

Lupalak nak bgtau nak ke Gembaku Dome ni tak susah, exit dari Hiroshima train station jalan sikit je kat tpt ada byk tram (kat Hiroshima derang guna tram) dan naik tram no.2 ke Gembaku Dome. Kalau tak sure boleh tanya info counter atau pekerja kat tram tu.

Gembaku Dome ialah salah satu bangunan kesan peningglan tragedi bom atom tu dan di sekitarnya ada muzium dan taman peringatan. Kitorang jln sedikit di lorong2 antara bangunan berdekatan kat situ untuk cari tempat ‘hypocentre’, iaitu lokasi betul2 di mana bom atom tu di jatuhkan dan meletup lebih kurang 600m di atas tpt ni. Bom ni sebenarnya meletup semasa di udara lagi rupanya. Kemudian mengeluarkan kepanasan sampai 6,000 celcius ! Bayangkan waktu tu kan. Korang boleh google utk tahu lokaso hypocenter ni. Sayangnya Cuma da satu plaque dgn seidkit maklumat kat situ. Dan oleh kerana lokasinya tu, ramai yg tak rajin nak mencari.

hiroshima dan miyajima

ni volunteer service untuk menerangkan peristiwa bom nuklear

Kitorang perasan ramai volunteers yg ada di kawasan Gembaku Dome yg menceritakan kisah Hiroshima pada generasi muda dan juga pelawat. Ada juga diletakkan pamplet2, gambar2 dan info dlm pelbagai bahasa kat kawasan tu.Tak perlu bayar dia satu yen pun. Yg volunteer tu kebanyakannya dalam bahasa Jepun dan berumur 40 ke atas kot. Mungkin parents, grandparent atau sedara derang merupakan mangsa bom atom tu..wallahualam.

Banyak fakta sejarah yg boleh diceritakan kat sini, tapi nanti jadik mcm baca buku sejarahla pulak kan. Hehehe. Bandar Hiroshima boleh dikatan dan moden dah..ada Sogo dan Aeon tau..besar lak tu. Tapi kitorang taklah bersoping kat sana sebab nak teruskan perjalanan ke Miyajima island.

Miyajima island

Biasanya kalau dah sampai Horishima ni lajak sikitlah ke Miyajima, ingat tau.. untuk pengguna JR pass kalau boleh susunlah itinari anda untuk sampai ke Hiroshima dan Miyajima. Stesennya ialah Miyajimaguchi. Dari Gembaku Dome tu tadi korang boleh naik balik tram No.2 masa pergi tadi dengan laluan bertentangan untuk balik semula ke stesen Hiroshima. Hahaha…kitorang silap lagi masa ni. Naik tram No.2 dah betul..ceeewaa memula rileks dan konfiden ala2 poyos je..lepas tu dlm hati terdetik…eh napa tak sampai2 stesen Hiroshima ni ye..ooh mungkin ikut jln lain kot…tapi eh..len macam je ni. Tgk gambar route kat dlm tram tu…mencabar jugak nak memahamnya..tapi dah mula rasa konfiden silap ni.

Rupa2nya kitorang naik tram No.2 yg dari stesen Hiroshima dan bukannya yg nak ke stesen Hiroshima. Tak prasan tadi. Bila tanya konduktor tram tu dia kata tram ni jugak akan stop kat Miyajimaguchi tp dgn kelajuan tram tu yg ala2 lagu keroncong rasanya lebih baik kitornag turun dan patah balik dan harung balik dlm 20 minit ke stesen Hiroshima. Sabo jerlaaa.

Dari sana naik JR train ke stesen Miyajimaguchi. Perjalan dalam setengah jam. Turun kat stesen Miyajimaguchi jalan sikit dalam 5 minit untuk naik feri ke Miyajima island tu. Tambang kalau tak silap dlm 180 yen sehala tapi JR ada feri jugak dan free utk pemegang Japan Rail pass.

Ferinya kecik sikit la dari feri ke Pulau Pinang. Bawah utk kenderaan kecil dan kat atas ada 2 tingkat lagi utk penumpang. Perjalanan dlm 10 minit. Pulau miyaji atau miyajima ni sebenonya nama dia Itsukushima tapi jadi miyajima sebab sebab maksudnya Shrine Island. Shrina kat sini mmg klasik tapi yg plg femes dan kena tgk dan amik amba ialah gerbang shrine yg ala2 terapung. Tapi masa kitorang sampai , air surut, so takla nampak terapung.

Dengar citer byk jugak citer2 Jepun yg shooting kat sini sebab suasananya yg boleh dikatakan klasik mcm zaman dolu2. Masa berjalan kat situ ada pulak macam seminar ker apa tah di mana nampak ramai wanita2 yg boleh dipanggil kakak atau makcik berbaju kimono berlegar2 kat situ…lagila feel klasik kan.Haa.. ada jugak rusa2 yg bebas kat sini.

Dari Miyajima island tu kitorang pulang semula ke Osaka dn spent few hours di bandar Osaka. Jalan2 di seikitar Daimaru Umeda tgk org busking dan melawat Pokemon Centre kat situ. Boleh tahan jugak rega merchandie Pokemon kat sini..huhu. Kitorang tgk jer la. Nasib baik Iman tak nak apa2 sebab sejenis Pokemon yg di nak tu tak ada kat situ. Kat sebelah Pokemon Centre ada Uniqlo (bersepah Uniqlo kat sini) dan juga kedai Takara Tomy. Kereta die cast kat Takara Tomy murah sikit dari di Malaysia. Kalau pandai cari, boleh jumpa yg rare atau limited model. Yang mana tahu dan kenal bersus cuci muka..ALTY, kat sini ada jual dan reganya jugak murah sikit dari Mesia Di malaysia berharga RM260 di isetan, kat sana dpat dalam RM140. Inilah barang utama yg aku nak cari.

Daimaru Umeda ni mcm shopping mall dan ianya bersambung dengan stesen Osaka. So senangla nak bergerak-gerak. Tapi banayk yang telan air liur laa.. hahahah

Jangan lupa baca entri kami yang seterusnya okay.

One Response

  1. Sue March 3, 2017

Leave a Reply to Sue Cancel reply

CommentLuv badge