catatan lama, trip ke Bangkok 2007

Travel ke bangkok

Actually mmg dah ada blog travel ni dari tahun 2006. tapi suam suam kukulah… pasti terus jadi tukun.  Godek punya godek dapatlah jumpa balik blog lama tu hehehehhe.  Ingat nak copy paste jer tapi rasa macam kena ubah sikit, dah macam basi kut … takpa. takpa .. kita ubah sikit naaa..

naik tut tut

naik tut tut

Masa booking untuk pergi bangkok tahun 2007 nih sama waktu booking untuk pergi bali hari tu tapi… apa yang dpt masa di bangkok tak sama seperti di Bali. harga nya lain sikit.. ni semua penangan free seat air asia.. nak buat mcm mana itu jer yang mampu kan..

Bangkok = shopping + shopping + shopping sahaja and of course we can see and tgk org thai yang ada mcm-mcm jenis.. I think sama mcm di Indon…yg kaya tu muka ala ala hollywood… tapi ada gak cam besa jer.

Travel ke bangkok nih quite pack sbb pergi 3 hari 2 malam sahaja. and yang bestnya pergi waktu world cup, sempatlah lepak dekat pub atau cofee house yang ada ada wat live time tuh. Bangkok ni mmg tumpuan mat saleh. Memang ramai giler deme kat sini dan juga orang arab hokay..

Sempat p spa, buat manicure and urut urut ni.. waah pak arab pun sama sakan, dengan selamba pakai jubah putih depa masuk buat manicure. Macam pelik giler. siap 2/3 orang layan pak arab ni.  Seingat saya.. kami duduk di arab street dengan alasan nak cari makanan halal senang. kiranya mmg senang sgt lah.  Mungkin mengambil kira pak arab yang ramai kat sini maka banyaklah kedai makanan halal.

tomyam baik punya

tomyam baik punya

Kalau nak p sana tak pekena tomyam.. ish ish .. rugi sunggoh. mmg kaw punya tomyam. lain dari sini.  harga pun tak lah mahal sangat . kira affordable.

Dalam banyak2 tempat yang bangkok ni… best part di Bangkok shopping di Chat tu chack… punyalah byk kedai or bazar… rasanya dah 5000 bazar segala benda ada kat sana.   mmg byk giler dan rapat rapat..cuma yang tak best kat sana… masalah communication… thru my experiance masa ke Bali… boleh dikatakan semua boleh speak in English.. but di bangkok nih..kat hotel pun susah betull nak jumpa orang yang boleh berbahasa Ingeris.

Lagi satu  problem di chat tu chak tempat nak duduk rileks takde. letih giler pusing kat situ sampai kaki tergeliat.
seeloknya sapa nak p sana pergi lah dekat information counter dulu sbb kat situ ada map untuk kedudukan seluruh bazar yang ada disitu. actually depa dah pecah kan ikut jenis barang yang dijual cuma yang takutnye tetiba dah masuk kawasan jual binatang cam anak anjing, kucing burung and etc.

sib baik ada tpt duduk

sib baik ada tpt duduk

nih lagi satu.. mmg betullah…depa nih kuat menipuu…  2/3 terkena ngan org yang bawak tut tut nih..

Dulu selalu jer dengar org dok sebut pat pong.. pat pong.. so kami p .. amboi.. mata laki cek.. hik hik .. alaa org laki . biasalah kan .. jgn masuk ke kelab tu sudahlah. tapi yang tak tahan  kaki kaki kelab tu dok ajak kita orang masuk.. bawak “menu” hokay..  ish ish.. mmg pengalaman yg lawak .. lucu and bengong..

Barang tiruan kat Pat pong tu mmg mahal sungguh, kalah petaling street, pastu semua peniaga eksen semacam. so far pergi ke bali best sbb orang nyer semua friendly.

However credit to my hubby yang banyak buat research pasal travel nih… so byklah dpt tip tip yang berguna dan we all apply masa p kat sana cuma yang terkilan… masa kat airport bangkok… brg brg nyer quite murah if dekat duty free… uish ralat betul tak beli perfume DKNY..duty free di airport bangkok mmg best..dan murah, especially perfume. byk jual travel kit punya package. mmg tak dpt kat malaysia nih.

pusing bankok dengan baju hujan

pusing bangkok dengan baju hujan

hemm conclusionnya… setakat nih bali is the best lahhh…. bangkok nih hectic sikit… eh bukan sikit…bykkkkkk

cuba bayang kan bawak duit rm 1k untuk shopping pun tak abih.. sbb hanya beli barang sikit jer.. tak tau nak shoping apa lagik, yang pentingnya tgk tpt orang lahh… besttt…

13664551

LRT 2 tingkat tuuuu..

Dari segi transportation okay dan senang mcm di kl sbb ada kemudahan LRT. tut tut pun ada, tapi taulah perangai orang thai nih kuat menipu. so dah terkena sekali tu serik dah lah nak naik tut tut.

mungkin akan pergi ke bangkok lagik. tapi before p sana akan ke Bali dulu… situ best.. and rilek.

3 hari 2 malam sebenarnya tak sempat nak explore bandar bangkok nih. Banyak juga tempat tak pergi tapi  jadilahh…. janji dah  jejak bangkok  🙂

Add Comment

CommentLuv badge