Belajar Make up pulak

Selalu jer tengok dekat IG and youtube pasal bab bab make up ni. Serius tak reti. setakat letak lipstik boh blusher sikit.. tepek eyeshadow retilah. umor dah 40an pun tak reti reti… hahaah… tapi yang paling kelakar barang barang untuk make up pun tak cukup. So Jom kita belajar make up.

Actually semua sebab suka tgk IG hudabeauty tu… fullamak.. osem giler kowt.. Korang tengok lah nih… best .. dari tak berapa lawa terus jadi lawa.. impress giler.. hehehe. okay.. mungkin akak yang tak reti teruja giler .hahaha.

 

Before & after by @mayabeaute 😍😍😍 @shophudabeauty lashes in Scarlett

A video posted by Huda Kattan (@hudabeauty) on

Nak cakap pasal barang make up ni… nak citer foundation pun takder.. bahan asas kowt. hehehe. sian kan… takpalah nnt dah ada baru kita main make up yer… cam seronok tgk org make up ni…

Ni pulak model yang untuk kelas make up tu. akak suka sbb sgt natural kan.

model make up

Before and after, ceria terus kan

Seronok rupanya pergi kelas make up nih.. sbb di ajar dari basic penjagaan muka. Cikgu yang ajarnya pulak cantik molek, complexion kulitnya cantik sangat. heheh bukan calang calang orang okay… dulu dia make up artist MAC.. wah lagi lah akak suka sbb byk pakai produk mac.. (lisptik, bedak, pencuci muka . hehe yang basic basic aja) suka dengar explanation dia .. mmg ada isi, ada reason and rationale disebaliknya. bukan MUA yang biasa2… katanya masa jadi make up artist mac derang ada training merata tempat, local and oversea. so byklah knowledge dapat.

kelas make up

Penerangan satu persatu nak apply make up

 

Meh nak share ngan korang apa ilmu yang dapat. (maybe ada tertinggal,.. sbb tak jumpa notes

Penjagaan muka 

  1. Cuci muka
    kena tengok jenis muka opkos. Kalau pakai make up heavy sebaiknya pakai lah yang oil based dulu. hehehe yang ni sib baik akak dah pandai, sebab pergi kaunter ShuEmura. Lepas tu barulah cuci yang foam based ker and lain lain. barulah bersih yer hadik hadik.
  2. Wajib pakai toner
    sbb nak lock minyak kita nih .. tak mo kering.. takmo berminyak ( ni akak selalu skip )
  3. Moisturizer
    supaya muka kita cukup moist gitew
  4. Sun block
    Zaman muda tak reti lansung nak pakai… kesannya skrg haaa muka dah berjeragat.  bila dah tua tua kelam kabut nak pakai… bila dah pakai… salah jugak rupanya.. kekonon nak amik yang  SPF tinggi sbb nak protect lebih.. hahahaha (gelakkan diri sendiri) rupanya itu akan buat muka kita bertambah kusam…patut lah dek nonnn…..
  5. Serum kena pakai malam
  6. Mask – beli yang ada jual atau buat sendiri lagi bagus katanya,
    Paling malas letak AIS… wah.. ni tips yang osem kut..
  7. Scrub
    Wajib buat seminggu sekali kowt.. kalau tak camna nak kuar kulit mati. pastu terpikir .. alamak lama dah takder.. abis dah.. hahah dok bantai yg asben punya… selamba jer kan… Sib baik dah order scrub garam bukit yang konon baguih untuk kurangkan jeragat.  Baru pakai dua hari masa taip entri ni.

 

Nak make up dah!

So lepas Eyra tunjuk demo untuk make up tu.. so kami pun diberi peluang untuk make up muka sendiri. pakailah brang barang yang ada tu. punyalah byk berus… sampai tak tau nak guna yang mana.

kelas make up

hands on bermula

Step untuk mula make up

  1. Semburlah mist kat muka tu
  2. Moisturizer
  3. Primer/make up based – barulah make up tahan lama gitew.
  4. Foundation
  5. Concealer – kat bawah mata tu especially kena cari yang kaler … untuk tutup bhgn hitam tu

    proconcealer

    concealer ni mcm best

  6. Loose powder set
  7. Compact powder
  8. pastu bawah mata letak lah loose powder sbb nak make up mata .. so lebihan eye shadow tu tak kacau muka kita
  9. Kening – paling payah..
  10. Eye shadow
  11. Shading – barulah nampak sharp sikit muka kita tu
  12. Blusher
  13. Higlight
  14. lipstik

ni kira step yang asas laa…. banyak tips yang di beri masa kelas tu.. kalau nak tahu p lah kelas eyra nih .  Sesuai untuk orang nak tahu basic make up, pastu baru lah boleh p advance kelas

Tapi.. masa hands on  tu  akak dah rasa make up tebal abis.. rupanya paling light kut.. sbb nak kuar p jalan jalan ngan abam. kang dia tak kenal pulak .. tak gitu, tu pun dia tegur kening tebal ..

P kelas makeup tp still takut takut nak make up tebal… Takut laki terkejut hahahah

A photo posted by azni (@azni) on

Kesimpulannya, hahah memang best… yang datang kelas aritu muda remaja semua… akak yang paling tua… best best.. ilmu baru.. lepas ni nak belajar fotografi pulak..

Haa.. tengok adik adik yang dah p kelas make up nih…. semua jadi cung melecun …

kelas make up

cantik kan lepas make up. semua orang boleh jadi model mcm ni

 

kelas make up

Semua dah glowing gitew

 

kelas make up

posing ngan cikgu eyra

nah nak promote sikit kelas tu.. nih yang advanced lagik.. heheh sbb suka kelas ni.. p lah wei…


kelas make up eyra

BERITA BAIKKK UTK ORANG-ORANG DI JB!!
YEAHHH! KAK EYRA AKAN KE SANA UNTUK SESI BASIC TO ADVANCE MAKEUP CLASS!

HAaaaa rugi sgt kalau tak join tau. Nanti dalam kelas, Kak Eyra akan ajar dari basic sehinggalah advance, merangkumi topik2 latest dengan menggunakan teknik terkini!

yaaa jgn risau yang ZERO pon boleh join tau!

Details kelas seperti berikut:
DATE: 24/9/2016
TIME: 1130AM-430PM
FEES: RM350/pax (deposit rm150 utk book tempat)
VENUE: Grand Paragon Hotel, JB

TOPIK:
– basic to advance skincare routine
– jenis kulit, bentuk muka
– 1 teknik dolly makeup, 1 teknik smokey makeup
– finishing
– cara utk mendapatkan hasil foundation yang flawless dan tahan lama
– trick terbaru utk mencegah foundation daripada bercapuk

*free gift
*hadiah utk siapa makeup paling cantik!

TENTATIVE PROGRAM:
1130AM-12PM: INTRODUCTION
12PM-1PM: DEMO MAKEUP DOLLY LOOK
1PM-140PM: LUNCH BREAK/SOLAT
2PM-3PM: DEMO MAKEUP SMOKEY HEAVY LOOK
3PM-4PM: PRACTICAL SESSION (1 HOUR)
4PM-430PM: Q & A SESSION. CLOSING

FOR BOOKING:
WA 019 3891258 kalau berminat nak belajar.

 

Belajar Make up  Belajar Make upBelajar Make up Belajar Make up Belajar Make up

No Responses

Add Comment

CommentLuv badge