Meh belajar flipagram

Aku ni mmg suka sgt cuba apps baru…..Hik …hik.. sejak sejak dpt hp baru  mcm nilah akak… godek sana.. godek sini..  well.. i mmg appreciate all the moments i have in My life. priceeless hokay.  sejak ada handphone ni mmg suka sgtlah ambik gambar, touch up.. edit.. and try kesemua apps yang baru.

Kenapa saya suka flipagram.. sbb masa gambar abis.. music akan fade out dengan cantik sekali compare to other apps yang lain. Nnt you all boleh tgk hasilnya.

Okay.. kebanyakkan apps ni mmg boleh sgt connected dengan apps yang lain. contoh apps flipagram ni.  boleh di share instagram, malah you tube pun boleh.  tadi saja saja cuba di instagram. eh.. eh ada kawan soh tunjuk ajar pulak.. boleh boleh.. meh cikgu azni ajar. senang bebenor. tapi mungkin bagi saya senang tapi mungkin orang lain tak baper senang. takpa.. takpa meh kita sama sama belajar yer.

1. Install

Untuk pengguna I phone .. macam biasa .. carilah apps ini di Itune yer. Nama flipagram dan juga logo seperti dibawah ini.

Flipagram tutorial

Logo flipagram

 

2. How to start

Okay.. nampak button start tu? just click start.

how to start flipagram

start for flipagram

 

3.Pictures collection

Stok gambar mmg banyak boleh di ambil especially yg mmg dah ada dalam photo album tapi dalam facebook malah instagram pun boleh .. atau yang lain lain . So .. ia akan list down mcm ni.

flipagram photo selection

photo selection

 

4. Pemilihan gambar

haaa kesemua gambar akan keluar dalam bentuk grid ni.  yang ini saya pilih dari album di facebook.

Flipagram tutorial

list gambar

5. Selected pictures

Kalau pakai smart phone, hanya  pilih gambar yg berkenan di hati tu dengan menggunakan jari saja. haiya.. manyak senang kaan. kalau pakai di komputer kita akan pakai mouse.. ish ish.. senang senang Tak caya? cuba buat. so bila dah pilih gambar ni akan ada higlight biru  disekelililing gambar

Flipagram tutorial

Highlighted gambar

 

6. choose song

Untuk jadikan slide ni lebih menarik, cubalah add music yer.. best tau. So I believe you all mesti ada music dalam list playerkan. So saya dah masukkan lagu dari lenka nih.  kalau dalam Instagram, limit to 15s sahaja kan . tapi untuk flipgram ni takder limit. Boleh sahaja  sampai abis lagu. Cuba slide auto timing.  So  you all boleh pilih nak laju atau slow. kalau boleh ikutlah tempo yang bersesuian dengan lagu yang dipilih. nampak tak graph tu? yang tu you all boleh drag ke kiri dan ke kanan.

flipagram adding music

Proses masukkan muzik

 

6. Export 

Haa.. banyak list tu.. boleh jer export kepada semua mood di bawah ni as long dah ada account and linked dengan semua account apss tu. so far saya dah create 2 video using flipagram. heheh tak boleh byk byk nnt mkan space kat hp akak … slow pulak..

so selamat mencuba.. 🙂

[responsive_vid]

5 Comments

  1. My Gadget January 2, 2014
    • azni January 4, 2014
      • My Gadget January 4, 2014
        • azni January 5, 2014
          • My Gadget January 5, 2014

Add Comment

CommentLuv badge