bandung oh bandung

Kenapa Bandung Best??

Setiap kali air asia buat sale, saya laki bini memang looking forward untuk beberapa tempat yang mmg biasa pergi .. kira tempat favourite lah.. Bandung and bali… mmg enak ! Tambah pulak cuti sekolah ni.. ramai pulak yang update status pergi bercuti.. waduh jeles bangat nih.. mula lah rasa menyesal tak booking masa murah hari tu . Tapi itu ler lately air asia punya sale… tak semurah masa trip pertama saya ke bandung.

bandung

Bandung ni.. yang syoknya sbb makan best, udara nyaman, shopping best, tpt liburan pun banyak. tak sebuzy bandar Jakarta. saya pernah sekali ke sana.  tapi tak rasa nak pergi lagi.  Bandung ni dah masuk kali ke4 dah pergi..hik hik..  byk kali kan.

Normally kalau p sana  akan dok area jalan  dago.. sbb situ senang nak dpt angkutan atau pun taxi. 2 kali p .. kami stay di Royal Dago. pastu ada jugak dok hotel karmila. situ senang nak accees dgn kedai yg mcm 7-11.  Bandung ni macam kota seni. ramai sungguh yang pandai nyanyi. kumpulan peter pan dari sini lah kan. tak caya? haa.. nnt kalau sapa yg p sana.. you all obeserve yer.  dalam dok tunggu kat traffic light pun ada yg mai nyanyi mcm gambar dibawah nih.

Bandung

angkutan yang di bandung, kalau berenti di traffic light sure ada yang mai nanyi macam ni

Apa yang best kat bandung sebenarnya kan.. yg pastinya mata wang kita besar sikit lah dari sana.. so kalau shopping tu rasa macam orang kaya .. hahaha.  ikut pengiraan kalau berjaya dapat tiket murah ke sana.. ekceli mmg lagi murah total kos kalau p langkawi.. kami pernah dpt tiket yg pertama dulu dalam RM200 ++ return untuk 2 orang. mmg berballoi baloi.

Factory outlet  mmg banyak sgt di sana tapi kena hati hati . jangan ghairah takut ada yang kena tipu. yang mmg kualiti bagus.. mcm rumah mode, heritage, grande.. insyallah kualitas nya bagus.  Untuk baju budak budak pula ada satu tempat namanya toko anak kecil. situ mmg best. byk baju budak budak nih.

BACA SINI : Backpacker, flashpacker or rombongan cik kiah? Jom ke bandung.

Lepas tu kalau bawa ole ole utk pulang nnt saya suggest bawalah brownies.. kartika or amanda. lagi satu yang best roti bandung atau roti susu yang hanya ada dijual di cafe di rumah mode.  rupanya mcm dalam gambar ni .. sedap cicah dengan air kopi atau makan begitu sahaja.

Bandung

roti bandung susu ni memang sedap weh

bandung

basikal yg ada di pagi ahad

lagi satu kalau sempat..pergilah jalan ke jalan dago setipa pagi ahad, dimana semua orang akan datang dan berjalan jalan naik basikal. serius happening. macam macam gelagat orang yg ada. pastu basikal yang pelik pelik pun akan keluar.  dari budak baru berjalan sampai lah orang tua ramai yang akan bawak basikal. pagi pagai ahad bangun, angkut jugak sik kecik iman tu dalm stroller dlm keaadaan tak mandi. rupa aku pun dah mcm minah indon

bandung

iman tak mandi pun takper

 

bandung

nampak ngeri.. tapi kutip sampah lepas acara

bandung

antara manequien hidup

Kalau kes  bab soping barang anak anak ni kan…. mmg beli stok baju untuk 2 tahun lah.. so kalau p soping complex di KL ni.. mmg tak pandang lah barang barang kat sini. mahal KL nih.. !!!  kalau bajet RM400 untuk baju budak tu.. uish.. mmg pernuh almari.  Setengah orang suka pasar baru .. stiap kali p sana mmg saya akan cari pisang keju, roti bandung, kerepek kerepek untuk dibawa balik. tudung bawal pun murah. haa.. lagi satu yang kena beli.. baju berenang muslimah… murah separuh dari sini…

Pernah juga beli kain cotton kat situ tapi tidak secantik di vietnam

bandung

dinner di sierra

Selain dari tu makan.. byk tpt yang best.. nasi padang simpang raya, masakan sunda juga sedap., kalau nak dinner p lah ke satu tempat ni .. atas bukit.. sambil mengadap bandar bandung. steak kira separuh harga dari sini. balun lah nak makanan mahal pun.. sekali skali pun kan.
agak agak nak rasa kaya lagi.. p lah dinner kat sierra.. waduh asyik bangat..  sbb kedudukan atas bukit. dengan cuaca bandung yang sejuk tu .. lepas tu dapat tgk view bandar bandung, makan pulak sedap. kalau kat Kl dlm RM50 lah mkn steak sedap. so kat situ dalam separuh harga dari sini.  tanya saja pak supir mesti dia tau.

Trip ke bandung yang terakhir pada 2012, kami banyak lah jugak liburan ke tempat lain.. sebab dah tau tempat yang nak tuju. kali ni kami p tempat yang ada buat performance angklung. katanya derang ni dah byk perform di peringkat antrabangsa. depan queen elizabeth pun dah pernah performed. hebatlah tu kan. Just give a try. mmg best and asyik malah kita akan iberi satu alat yang sama untuk mencuba dan menari bersama diorang.

bandung

try main angklung

Tapi nak habaq mai.. orang melayu kita kurang datang tempat nih.. saya boleh kira lah.. yang pernuhnya mat and minah salleh. orang kita sibuk soping jer kut.  bawaklah anak anak p situ.. mmg best sangat lah . mesti anak anak suka.

nih terjumpa plak blog lama… kasi copy & paste jelah.. catatan p ke bandung yang pertama dulu.. walapun dah4 kali ke bandung.. perasaan saya mmg ttp sama…

Trip pertama ke bandung 2007 

1 Feb hingga 5 feb, akhirnya dapat menjejakan kaki ke bandung, Best banget gitu. shopping, makan, weather, scenary… semuanya best

Cuma tak dpt ke Lembang tempat my heart tuh… ishh.. ini mmg kena pergi lagik. hubby pun rasa gitu and this time nampakanya ramai yang naik join skali… boleh jadi travel agent gitu.

tapi agaknya bilelah boleh sampai kat bandung nih.. paling kelakar hubby kata ” now I know.. seronoknya bershopping” heheh kelakar. tapi hubby susah tul nakbeli barang, cerewet sgt2.
so next trip yang pastinya nak beli seluar jeans, baju kerja and tshirt lagik.

13727978

banjir tahun 2007

dgn artis sinetron indon

dgn artis sinetron indon

aiskrim durian pulak

aiskrim durian pulak

sup buntut goreng

sup buntut goreng

cihamples yang hampes

cihamples yang hampes

rasanya dari jakarta, baik byk spend masa di bandung. kat situ bab shopping mmg tak leh lawan lah..tapi disbabakan dah dekat ngan jakarta itu yang gagah juga nak kesana. masa stranded nak balik ke bandung… hubby dah panik and terus black out camner cara nak balik ke bandung. heheh…mmg pengalaman lah masa tuh..

insyallah if air asia ada buat promosi lagik mmg akan ku jejak lagi bumi bandung nih.. this time mmg akan pulun shopping..yesss!!!

71 Comments

  1. ina November 5, 2014
    • ahmad alifa November 29, 2015
  2. bimo mekarwangi April 19, 2015
  3. Bimo Mekarwangi Tour June 19, 2015
    • Omega Jaya Tour April 6, 2017
  4. cecep July 8, 2015
  5. dhani bandung August 23, 2015
  6. dhani bandung August 27, 2015
  7. irdi tour bandung September 4, 2015
  8. dhani tour bandung September 8, 2015
  9. ahmad alifa October 7, 2015
  10. primera trans October 14, 2015
  11. ahmad alifa October 14, 2015
  12. dhani bandung October 24, 2015
  13. bogalakon tour November 6, 2015
  14. mamaneems November 6, 2015
    • azni November 6, 2015
      • Yanti November 6, 2015
  15. dhani bandung November 19, 2015
  16. 5758majumapan November 30, 2015
  17. fitrisutrisna January 11, 2016
  18. ahmad alifa March 28, 2016
    • Ahmad alifa October 19, 2016
  19. Best Tour Bandung May 14, 2016
  20. Si cantik raisa July 28, 2016
  21. agas HAYUKA July 28, 2016
  22. omegajayatour August 28, 2016
  23. omegajaya September 7, 2016
  24. omegajaya September 13, 2016
  25. Best Tour Bandung October 1, 2016
  26. omegajaya October 2, 2016
  27. AFFANDI October 3, 2016
  28. apiew ridhwan October 11, 2016
  29. Best Tour Bandung November 26, 2016
  30. Best Tour Bandung November 26, 2016
  31. piew_ridhwan December 27, 2016
  32. apiew_ridhwan December 28, 2016
  33. Best Tour Bandung December 31, 2016
  34. apiew ridhwan January 6, 2017
  35. Ramli Lombok January 22, 2017
  36. chepycar January 26, 2017
  37. ridhwan February 15, 2017
  38. dhani tour bandung March 8, 2017
  39. dhani tour bandung March 15, 2017
  40. podomoroo transport bandung March 16, 2017
  41. podomoroo transport bandung March 30, 2017
  42. Ryan Heryanto Junjunan March 31, 2017
  43. Dicky April 6, 2017
  44. podomoroo transport bandung April 11, 2017
  45. agus April 18, 2017
  46. Best Tour Bandung April 22, 2017
  47. Trana459 May 7, 2017
  48. omegajayatour May 8, 2017
  49. Bogalakon Tour June 27, 2017
  50. agus June 28, 2017
  51. Nalendra trans July 1, 2017
  52. Verga Dwi putra July 13, 2017
  53. podomoroo August 8, 2017
  54. Dhani Tour August 12, 2017
  55. Dhani Tour August 12, 2017
  56. Dhani tour August 15, 2017
  57. Dhani tour August 16, 2017
  58. Best Tour Bandung August 26, 2017
  59. Cecep kota rohmana September 1, 2017
  60. Cecep Okta September 4, 2017
  61. Dhani tour September 16, 2017
  62. Bogalakon Tour September 20, 2017
  63. Mytrip bandung September 29, 2017
  64. Mytrip bandung October 2, 2017
  65. Mytrip bandung October 6, 2017

Leave a Reply to cecep Cancel reply

CommentLuv badge