Review AIRBNB – homestay serata dunia

Review airbnb yang super osem

Aku mula kenal air bnb ni sebenarnya sebagai salah satu benchmarking untuk project kerja. Aku nak share Review airbnb, Bagi aku portal nih sgt sgt user friendly dan user experience yang mantop. err.. korang paham ker user experience..? Nanti aku cadang nak tulis pasal ni .. tapi tak sempat lagi nak menulis.
Hh . eh .. kita citer balik pasal  airbnb ni..okay bab UX tu serius matter , nanti korang bohsan pulak.
cakapa pasal review Airbnb ni… Sekali  aku try navigate portal dia  terus paham mcm mana nak booking and manage. selepas airbnb ni buat style macam ni abis semua web travel yang lain pun follow. Memang airbnb ni dijadikan used case untuk best user experiance.
Kalau uoll nak try silalah pakai thru link yang aku bg kat bawah ni tapi  sebaiknya korang register ikut link aku. Sbbnya aku pun dpt credit .. korang pun dapat credit $25 and boleh deduct masa uolls buat booking nnt. Kalau you all  booking without link aku ni.. korang tak dpt apa2 tau… rugi rugi.. sbb dulu takde sapa promote pasal airbnb ni. So ingat tau link ni… ingat airbnb ingat aku hehehehhe..
Review AIRBNB  dari segi Navigasi 
1. Set location and date check in and check out – mcm biasalahkan.
2. Pi kat set filter tu.. nak satu rumah ker.. share bilik ker .. or private ker
3. heheh RM or budget tu penting yerr..
4. Boleh navigate ikut map yang sebelah tu.. everytime korang gerakkan map,  lokasi apartment yang sedia ada pun berubah.

 

5. Bila dah jumpa yang berkenan tu you all kena contact host dulu.. antar message pada dia tanya lah apa yang patut korang nak tanya. sekiranya dia tgk kita ni mcm okay barulah akan approve kita. tapi teruskan tgk yang lain juga sbb belum tentu host tu akan terima kita tau.. ni habaq awai awal sbb dulu aku pun tak tahu.. haha p terus tekan button booking.. melainkan ada tulis instant booking.

Nak tau sebab apa,?

Sebabnya ada owner rumah yang beli anjing, lepas tu ada yang tak suka bawak budak- budak, ada yang tak suka orang islam kut… manalah tau kan…. so kena pandai memilih yer.
Review airbnb

salah satu screen untuk review airbnb

6. Approved means dah boleh proceed terus untuk booking .. boleh pakai credit card or paypal

Review AIRBNB- Pengalaman di New york

Masa pi di new york tahun lepas .. uoll tahulah situ hotel sgtlah mahal. tak mampu den!. p sana untuk training tetapi sbb family ikut tak sampai hati nak biarkan derang dok di hotel selama seminggu.   sah sahlah hotel pun kecik kan.
So we all terus booking ikut air bnb ni. ada yang okay.. respond cepat. tapi dengan mat salleh ni kita kena habaq sunggoh akan bawak anak. kita kena jujur lah dengan dia orng ni.  so ada yang mmg tak reply if kita bawak anak or bawak pets. untuk orang islam mcm kita ni kena lah tiengok dia ada bela anjing atau tak… penting tu..
Alhamdulillah ada yang 3/4 orang yang reply and aku pulak kena filter balik mengikut location yang sesuai. Tapi yang best and kelakarnya.. kadang tu kita tak jumpa pun dengan host ni. bila kita kata nak sampai.. dia akan bg code kunci thru sms or email.  nak mencari tempat rahsia tu pulak heheh punyalah mencabar. sebijik mcm amazig race. keluar masuk mencari.
I think air bnb ni  femes kut di negara barat. sbb rumah yang we all masuk tu pun ada sorang dari German yang akan keluar pada hari yang sama we all  masuk.
Next trip we all akan pergi ker osaka, and tokyo. nampak dalam gambar macam cantik jer… tapi.. mahal uolls. jadi amik yang basic basic jer ikut kemampuan.  Baru dapat discover yang ada transalation kat dalam airbnb ni.
Kalau tak memang jenuh nak communicate dengan orang jepun. brilliant lah apps ni.
Ingat tau kalau nak berjinak jinak dengan AIRBNB.. sila register ikut link aku tu. Win – Win maa… u dpt kredit.. i pun dapat kredit…. Klik link gambar di bawah nih..
Review airbnb

Klik gambar ini utk daftar okay.

IMG_6839.JPG

finally jumpa lock tu.. tapi tak reti nak bukak pulak mangga tu.

Review airbnb

apartment in brooklyn
Review airbnb

airbnb di brooklyn macam sesame street kan

outdoor. mcm sesame street kan.. yeay

Add Comment

CommentLuv badge