10 tips untuk rawat pigmentasi melasma secara remedi rumah

10 tips untuk rawat pigmentasi.

Aku ada masalah melasma, kalau ikut pembacaan melasma ni semuanya disebabkan oleh hormon imbalance dan juga terdedah kepada cahaya matahari secara berlebihan. Mula mula ingat masalah ni bermula selepas bersalin, tapi bila tgk gambar lama rupanya dah ada before aku bersalin. Malah maybe  masalah ni bermula awal lagi sewaktu percubaan aku nak concieve. Aku ada masalah endotmeriosis dan sakit yang berkaitan mcm ni memang akan membawa kepada masalah hormon yang tidak stabil

10 tips untuk rawat pigmentasi

muka aku ada satu spot camni daaah

Baca : Endometriosis dan masalah zuriat 

kalau korang follow lah entri aku yg lain.. hehe mcm2 dah aku try… tapi lum nampak hasil lagik ..

korang tau melasma tu apa? meh aku share … ni yg aku petik dari website nih.
http://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-melasma.html

aku saja share ni dalam bahasa melayu supaya aku rekod apa yang aku perlu buat, so sapa sapa yang baca blog aku ni kira  info yang kita boleh share bersama.

Apa itu melasma

Melasme, bermaksud hyperpigmentation kulit, adalah keadaan kulit yang sangat umum. Menurut American Academy of Dermatology, melasme memberi kesan  lebih biasa di kalangan wanita berbanding lelaki.

Melasma mengganggu warna semulajadi kulit dan membawa kepada pembentukan tompok coklat pada muka.

Punca utama melasma adalah pengeluaran melanin yang berlebihan di dalam sel-sel kulit akibat terdedah kepada cahaya matahari. (aku zaman muda muda tak reti nak pakai sun block… padan muka aku)

Walau bagaimanapun, faktor-faktor lain juga menyumbang kepada masalah ini, termasuk perubahan hormon dalam badan, tekanan yang berlebihan, toksin, masalah tiroid dan penggunaan pil kawalan kelahiran.

Selalunya melasma juga dianggap sama seperti freckles atau bintik-bintik. Tetapi a melasma biasanya akan menjadi lebih besar, lebih gelap dan mempunyai bentuk yang tidak teratur.

 

Berikut adalah bahagian 10 remedi  rumah untuk melasma. (aku akan try satu persatu insyallah)

Sebaliknya, anda boleh menyemak almari dapur anda, kabinet rempah dan peti sejuk untuk bahan-bahan semulajadi yang boleh digunakan di rumah untuk merawat melasma. Ubat-ubatan ini semula jadi akan membantu anda memulihkan warna kulit anda tanpa kesan sampingan

1. Lemon Juice

Jus lemon adalah lightener kulit semula jadi dengan sifat-sifat astringen yang hebat. Sifat berasid jus lemon juga membantu untuk membuang lapisan luar kulit, dengan itu menghapuskan lapisan kulit hyperpigmented.

  • Mengekstrak jus dari satu lemon segar.
  • Sapukan pada kawasan yang terjejas dan perlahan-lahan sapukan wujud satu atau dua minit.
  • Biarkan selama 20 minit sebelum membilasnya dengan air suam.
  • Ikut ubat ini dua kali sehari dan anda akan melihat peningkatan dalam tempoh tiga minggu.

2. Apple Cider Vinegar

Asid asetik hadir dalam cuka epal cider menjadikannya agen pemutihan yang kuat, yang membantu menghapuskan bintik dan menjadikan kulit lebih licin dan lebih berseri.

  • Campurkan jumlah yang bersama-sama sama cuka epal cider dan air.
  • Letak campuran ini pada tempat melasme dan membenarkan ia untuk udara kering.
  • Bilas dengan air suam dan lap sehingga kering kulit perlahan-lahan.
  • Ikut ubat ini sekali sehari.

3. Kunyit

Kunyit juga boleh mengurangkan melanin dan bantuan tempur melasme kulit. Bahan curcumin aktif dalam rempah kunyit mempunyai sifat antioksidan dan kulit menjadi lebih cerah.

  • Campurkan lima sudu besar serbuk kunyit dengan 10 sudu besar susu untuk membuat pes. Ia adalah terbaik untuk menggunakan susu penuh kerana ia mempunyai asid laktik dan kalsium yang membantu mencerah dan melembutkan kulit.
  • Menambah satu sudu tepung gram menebal campuran.
  • Memohon pes ini sama rata di kawasan yang terjejas.
  • Biarkan ia kering selama 20 minit. Kemudian bilas dengan air suam dan lap sehingga kering dengan tuala yang bersih.
  • Ulangi rawatan ini setiap hari untuk hasil yang terbaik.

4.Juice Bawang

jus bawang adalah satu lagi remedi rumah yang berkesan untuk memulihkan warna kulit semula jadi anda. jus bawang mempunyai pelbagai sebatian yang mengandungi sulfur yang boleh pudar tompok gelap atau perubahan warna pada kulit. Juga, jus bawang memberikan khasiat kepada sel-sel kulit.

  • Cincang 02:58 bawang.
  • Memasukkannya ke dalam sekeping kain hipoksia tipis dan memerah untuk mengeluarkan jus.
  • Mengukur jus bawang dan mencampurkannya dengan jumlah yang sama cuka epal cider.
  • Sapukan pada kawasan yang terjejas dengan bola kapas.
  • Biarkan selama 20 minit, kemudian basuh dengan air suam.
  • Ikut ubat ini dua kali sehari untuk beberapa minggu.

5. Aloe Vera Gel

Oleh kerana kehadiran polisakarida mucilaginous dalam gel aloe vera, ia boleh mengurangkan hyperpigmentation dan mengembalikan warna asal kulit anda. Ia juga boleh membuang sel-sel kulit mati dan menggalakkan pertumbuhan semula sel-sel kulit baru.

  • Potong membuka daun lidah buaya dan mengeluarkan gel segar.
  • Sapukan gel dengan sempurna di kawasan yang terjejas dan urut perlahan-lahan untuk satu atau dua minit.
  • Biarkan selama 15 hingga 20 minit, kemudian basuh dengan air suam.
  • Ikut ubat ini dua kali sehari untuk beberapa minggu.

6. Oatmeal

Oatmeal adalah ejen pengelupasan semula jadi yang menakjubkan yang boleh menghilangkan tompok coklat pada muka dan membubarkan sel-sel kulit mati untuk memberikan anda lebih cerah, kulit bercahaya.

  • Campurkan bersama-sama dua sudu makan serbuk oatmeal, dua sudu susu dan satu sudu besar madu.
  • Sapukan pada kawasan yang terjejas.
  • Tunggu 20 minit dan gosok campuran dengan air.
  • Tepuk muka anda kering dengan tuala yang bersih.
  • Adakah ini dua atau tiga kali seminggu selama sebulan

 

nih antara info berkenaan melasma yang aku jumpa kat you tube… korang dengar lah sendiri..

Add Comment

CommentLuv badge